Ενέργεια

Η πρόταση - βόμβα για πολλαπλασιασμό της ισχύος του MB Salman στη διασύνδεση για φθηνή πράσινη ενέργεια

Η πρόταση - βόμβα για πολλαπλασιασμό της ισχύος του MB Salman στη διασύνδεση για φθηνή πράσινη ενέργεια

Ο Σαουδάραβας πρίγκιπας πρότεινε γραμμή διασύνδεσης με 40 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ελληνικού συστήματος - Oι σημερινές (27/7) συμφωνίες

 

Σχετικά Άρθρα

UPD (16.10) Η αύξηση της ισχύος στη δημιουργία γραμμής διασύνδεσης μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας, που πρότεινε ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Mohammed bin Salman κατά το χθεσινό δείπνο, παρουσία κορυφαίων επιχειρηματιών σε γνωστό εστιατόριο της Ακρόπολης, ξεπερνά εκτιμήσεις και προβλέψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ισχύς προτάθηκε να είναι 40 φορές μεγαλύτερη πάνω από τη σημερινή εγκατεστημένη ισχύ στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να διοχετεύσει υψηλούς όγκους φθηνής πράσινης ενέργειας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το σχήμα αυτό θα είναι επωφελές τόσο για τη Σαουδική Αραβία όσο και για την Ελλάδα, καθώς η πρώτη θα εξάγει την ενέργειά της που παράγει λόγω των κλιματικών της προδιαγραφών με εξαιρετικά χαμηλές τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη και για την Ελλάδα γιατί θα καταστεί ενεργειακός κόμβος, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα και με τα τελευταία ρεπορτάζ από διεθνείς επενδυτές, οι οποίοι θα επενδύσουν στην Ελλάδα, τα PPAs στην Αραβική χερσόνησο έχουν τιμές κάτω από 25 ευρώ/MWh και ειδικά στο Άμπου Ντάμπυ έχουν διαμορφωθεί τιμές στα 19,5 ευρώ.

Στην κατεύθυνση αυτή άλλωστε είναι η στρατηγική της Ευρώπης, η οποία μεσοπρόθεσμα θέλει να αντλήσει φθηνή πράσινη ενέργεια για να απεξαρτηθεί από το ρωσικό αέριο.

Η πρόταση όμως αυτή του Σαουδάραβα ηγέτη απαιτεί τεράστιες επενδύσεις, οι οποίες εφόσον υπάρξει μια συμφωνία με την ελληνική πλευρά, θα πρέπει να προγραμματιστούν, να εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή τους και να οριοθετηθούν χρονικά.  Αυτή είναι η επόμενη φάση, που αναμένεται να εξετάσει η ελληνική κυβέρνηση.


Oι συμφωνίες που υπεγράφησαν σήμερα 27/7

Από ελληνικής πλευράς, συμφωνίες υπέγραψαν οι εταιρίες/όμιλοι Aegean, Mytilineos S.A., Dynacom Tankers Management Ltd, Sea Traders S.A., Hellenic Environmental Center S.A., Τheon Sensors S.A, RAYCAP, Greek Energy & Infrastructure Investment Corporation (GrEC Fund), Holroyd Holdings Ltd, Southpoint Maritime S.A. , Chr. Stamatiou & Sons S.A. , Highway Special Construction Systems S.A., Corinth Pipeworks Pipe Industry S.A.

 

Απ’ τις ανωτέρω ξεχωρίζει το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Όμιλος Μυτιληναίου με την Ajlan & Bros. Holding Group με στόχο μία στρατηγική συνεργασία για την κοινή ανάπτυξη πρότζεκτς τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Σ. Αραβία στον χώρο της Ενέργειας, των ΑΠΕ και του Υδρογόνου, και των κατασκευών.

Επίσης το αντίστοιχο μεταξύ της Dynacom Tankers Management Ltd και της National Shipping company of Saudi Arabia (Bahri) (σσ στην κεντρική φωτ. ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου που υπογράφει τη συμφωνία).

 

Για αναβάθμιση της εταιρικής σχέσης Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας έκανε λόγο στο Forum ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

«Η σημερινή ημέρα είναι μια ιδιαίτερη στιγμή στη σχέση μας με τη Σαουδική Αραβία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Υφυπουργός, προσθέτοντας ότι «με συστηματική και εντατική δουλειά, δημιουργήσαμε - το επιτελείο της Οικονομικής Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και σε στενή συνεργασία με τους Σαουδάραβες εταίρους μας – ένα πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορείτε, εσείς, οι επιχειρηματίες των δύο χωρών, να αναπτύξετε τη δραστηριότητα και τα κοινά εγχειρήματά σας, προς όφελος των δύο χωρών μας. Η σημερινή υπογραφή των 16 επιχειρηματικών συμφωνιών, αποτελεί αναμφίβολα επιτυχία και είναι ενθαρρυντική ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

Με τη σειρά του, και ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας και Πρόεδρος της Enterprise Greece Ιωάννης Σμυρλής υπογράμμισε την εντυπωσιακή πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και επεσήμανε ότι από την ενεργειακή έως την επισιτιστική ασφάλεια, από τις θαλάσσιες μεταφορές έως την τεχνολογία, υπάρχουν πολλοί τομείς όπου οι ελληνικές και οι σαουδαραβικές επιχειρήσεις μπορούν να συνεργασθούν. Πρόσθεσε ότι «πάνω από 100 ελληνικές και περί τις 40 σαουδαραβικές επιχειρήσεις συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα συνεχίζοντας τις επαφές των επιχειρηματικών κοινοτήτων, με τη διαφορά ότι σήμερα αυτή η σχέση επισφραγίστηκε με τις πρώτες 16 ιδιωτικές συμφωνίες».

Σε εγκάρδιες σχέσεις οι βάσεις των νέων projects

Τα ενεργειακά θέματα, που εντοπίζονται στην ανάπτυξη του ενεργειακού κόμβου για την Ελλάδα με την μεταφορά πράσινης ενέργειας από την Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη αλλά και υδρογόνου στην συνέχεια κυριάρχησαν στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με Πρίγκιπα-Διάδοχο του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα.

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε θετικό κλίμα, ενδεικτικό του ισχυρού ενδιαφέροντος και των δύο πλευρών για την περαιτέρω εμβάθυνση των ήδη στενών διμερών σχέσεων και τη διεύρυνση της δυναμικά αναπτυσσόμενης ελληνο-σαουδαραβικής συνεργασίας, το οποίο είχε επιβεβαιωθεί και κατά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2021.

Παρουσία του Πρωθυπουργού και του Πρίγκιπα-Διαδόχου του Θρόνου της Σαουδικής Αραβίας υπογράφηκε από τους εκπροσώπους των εταιρειών Mena Hub (STC), TTSA, ΔΕΗ και CYTA η συμφωνία για την κατασκευή του υποθαλάσσιου καλωδίου East to Med data Corridor (EMC).


Η διακρατική συνεργασία θεσμοθετήθηκε επίσημα με την υπογραφή σχετικής συμφωνίας, η σύσταση Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας (ΑΣΣΣ) των δύο χωρών, η οποία εδραιώνει την στρατηγική σχέση των δύο χωρών και την συστηματική προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία του έργου του ECM (East to Med data Corridor) , του υποθαλάσσιου και επίγειου καλωδιακού συστήματος μεταφοράς δεδομένων που θα συνδέει την Ευρώπη με την Ασία μέσω Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας και θα καταστήσει την Ελλάδα πύλη εισόδου δεδομένων προς την ΕΕ, διασυνδέοντάς την ταυτόχρονα με τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Από την πλευρά του ο Σαουδάραβας ηγέτης  Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud. επέμεινε στην ιστορική ευκαιρία που έχουν οι δυο χώρες να υπογράψουν σημαντικές συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και των επικοινωνιών.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε ακόμα την ευκαιρία να παρουσιάσει στον Πρίγκιπα-Διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η χώρα μας προκειμένου να καταστεί ενεργειακός κόμβος που συνδέει την ευρύτερη περιοχή με τις ευρωπαϊκές αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις προοπτικές συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της «πράσινης ενέργειας», καθώς και τις δυνατότητες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τη Σαουδική Αραβία στην Ευρώπη μέσω της χώρας μας που μπορεί να γίνει η «γέφυρα» ανάμεσα στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε στον συνομιλητή του τις νέες επενδυτικές ευκαιρίες που προσφέρει η Ελλάδα στις τουριστικές υποδομές, την αγορά ακινήτων, τις ναυτιλιακές μεταφορές και τον τομέα των logistics, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις σημαντικές επενδυτικές δυνατότητες στις λιμενικές υποδομές και το δίκτυο χερσαίων μεταφορών στην Αλεξανδρούπολη. Οι δύο ηγέτες εστίασαν επίσης την προσοχή τους στις νέες προοπτικές που διανοίγονται για συνεργασία στην ψηφιακή διασυνδεσιμότητα, με τη μετατροπή των δύο χωρών σε σημαντικά περιφερειακά κέντρα δεδομένων, χάρη στην γεωγραφική τους θέση.

Συζήτησαν ακόμη για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Σαουδική Αραβία αποτελεί έναν σταθερό εταίρο με ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην περιοχή του Κόλπου και πέραν αυτού.

Ακολουθεί ο διάλογος των δυο ηγετών:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υψηλότατε, είναι πραγματικά χαρά μου να σας υποδέχομαι στην Αθήνα, στο πρώτο ταξίδι σας στην Ευρώπη μετά την πανδημία Covid-19. Είναι μία ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τη δύναμη της στρατηγικής μας σχέσης. Θα υπογράψουμε σημαντικές συμφωνίες και θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε περιφερειακές εξελίξεις, αλλά και πώς να ενισχύσουμε περαιτέρω την σημαντική σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην οικονομική συνεργασία.

Θα ήθελα να σας συγχαρώ και πάλι για το project «Vision 2030» και τη φιλοδοξία που το διατρέχει. Και θα θέλαμε να εξετάσουμε περαιτέρω ευκαιρίες για συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες μας, στις οικονομίες μας και να προσελκύσουμε περισσότερες σαουδαραβικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Είναι, λοιπόν, μεγάλη μου χαρά να σας υποδέχομαι στην Αθήνα και στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud: Σας ευχαριστώ κ. Πρωθυπουργέ. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι βρίσκομαι στην Αθήνα και σας ευχαριστώ πραγματικά για τη θερμή υποδοχή, η οποία σημαίνει πολλά για εμένα και για τη Σαουδική Αραβία.

Η σχέση μεταξύ των δύο χωρών μας είναι μια ιστορική σχέση και πιστεύω ότι έχουμε επίσης ιστορικές ευκαιρίες, πολλές από τις οποίες πρόκειται να οριστικοποιήσουμε σήμερα. Συνδέοντας τα δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, μπορούμε να παρέχουμε στην Ελλάδα και τη νοτιοανατολική Ευρώπη μέσω της Ελλάδας πολύ φθηνότερη ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές και θα υπογράψουμε μνημόνιο κατανόησης σχετικά με αυτό σήμερα.

Μας απασχολεί επίσης το υδρογόνο και πώς να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε κόμβο για την Ευρώπη όσον αφορά το υδρογόνο, πρόκειται για κάτι που αλλάζει τα δεδομένα και για τις δύο χώρες. Εργαζόμαστε επίσης για τη διασύνδεση του δικτύου τηλεπικοινωνιών.

Αυτά τα τρία είναι όλα σημαντικά ζητήματα που πρόκειται να αλλάξουν τη θέση της Ελλάδας και της Σαουδικής Αραβίας και θα υποστηρίξουν την Ευρώπη, ειδικά τη νότια και τη δυτική Ευρώπη, με πολύ φθηνότερη και αποδοτική ενέργεια που προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές. Έχουμε κι ένα τέταρτο σημαντικό θέμα που μπορούμε να ανακοινώσουμε σήμερα, μπορούμε να το κάνουμε αργότερα, εργαζόμαστε σε αυτό.

Και σίγουρα έχουμε πλούσια ατζέντα: επενδύσεις, εμπόριο, οικονομική ατζέντα, πολιτική ατζέντα, ασφάλεια. Σας υπόσχομαι λοιπόν ότι όταν έρχομαι στην Ελλάδα, δεν θα έρχομαι με άδεια χέρια. Έχουμε πολλά ζητήματα που θα αλλάξουν τα δεδομένα και για τις δύο χώρες μας, αλλά και για ολόκληρη την περιοχή. Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, Υψηλότατε.

Ο διάλογος των δύο ανδρών επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ του WEN για την αναμενόμενη συνεργασία στος τομείς υδρογόνου, διασυνδέσεων και ΑΠΕ που μπορούν να αποφέρουν σημαντικές επενδύσεις στην χώρα μας.

Νωρίτερα το WEN έγραφε:

Διασυνδέσεις, Υδρογόνο και ΑΠΕ στο επίκεντρο

Το Υδρογόνο, όπου οι νέες τεχνολογίες κάνουν άλματα με στόχο την εμπορική εφαρμογή θα είναι στο επίκεντρο στο μνημόνιο συνεργασίας που θα υπογραφεί.
Οι διασυνδέσεις με στόχο να ποντιστεί καλώδιο στην Μεσόγειο που θα μεταφέρει δεδομένα είναι ο δεύτερος κλάδος προτεραιότητας. Πρόκειται η Ελλάδα να γίνει η πρώτη πύλη της μεταφοράς δεδομένων μέσω καλωδίων Broadband, στην κοινοπραξία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η ΔΕΗ και η Saudi Telecom.
Οι ΑΠΕ αποτελούν έναν τομέα που ενδιαφέρει τα μεγάλα σαουδαβικά κεφάλαια, σαν ανάπτυξη από την αρχή είτε με εξαγορές σε έτοιμα πακέτα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης