Ενέργεια

Σκρέκας: Έσοδα 900 εκατ. ευρώ από τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο

Σκρέκας: Έσοδα 900 εκατ. ευρώ από τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τον Αύγουστο

Τι παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνοντας άμεση παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας

Σχετικά Άρθρα
Σε 900 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν, τα έσοδα από τον νέο μηχανισμό λειτουργίας της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τον Αύγουστο, ενώ για την περίοδο από τις 7 έως και τις 26 Ιουλίου ανήλθαν σε 332 εκατ. ευρώ.

Τα στοιχεία αυτά παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτείνοντας άμεση παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού για το σύνολο της Ευρώπης. Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας το Target Model έχει εξαντλήσει τα όρια του, καθώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην βαθιά ενεργειακή κρίση που βιώνει η Ευρώπη.

Ο Έλληνας υπουργός ζήτησε να εξεταστεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένα νέο σχήμα με τη λειτουργία δυο ξεχωριστών αγορών. Στην μια να εντάσσονται οι μονάδες ΑΠΕ και τα πυρηνικά και στη δεύτερη οι υπόλοιπες τεχνολογίες δηλαδή οι μονάδες άνθρακα και φυσικού αερίου.

Στόχος του νέου αυτού σχήματος είναι να μειωθεί η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς θα αποσυνδεθεί από την Οριακή Τιμή που διαμορφώνει η ακριβότερη μονάδα φυσικού αερίου.
«Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ρουμανία και η Κύπρος στήριξαν την πρόταση της Ελλάδας για να ξεκινήσει η συζήτηση για ένα νέο πανευρωπαϊκό μοντέλο στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος- Ενέργειας.

Η ελληνική πρόταση όπως παρουσιάστηκε χθες από τον κ. Σκρέκα αναδεικνύει το μείζον πρόβλημα των τιμών του φυσικού αερίου οι οποίες χθες έκαναν νέο άλμα. Συγκεκριμένα εκτοξεύτηκαν στα 214,005 ευρώ/MWh, μετά από άνοδο 21,170%. Με τον τρόπο αυτό υποδέχθηκε η αγορά φυσικού αερίου τη συμφωνία των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ για την περικοπή της κατανάλωσης, καθώς και το γεγονός ότι από σήμερα οι ροές ρωσικού αερίου στον αγωγό Ρωσίας- Γερμανίας Nord Stream 1 μειώνονται στο 20% της xωρητικότητάς του, από 40% που ήταν ως χθες.

Νέα υψηλά για τις τιμές φυσικού αερίου

Με ορατό πλέον το ενδεχόμενο της ολικής διακοπής των εξαγωγών αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη, εντείνεται η ανησυχία για ελλείψεις τον χειμώνα, πράγμα που ενισχύει την άνοδο των τιμών του αερίου.
Το επίπεδο των 214,005 ευρώ/MWh στο οποίο έκλεισε χθες το συμβόλαιο TTF Αυγούστου ήταν το υψηλότερο της ημέρας. Για τις παραδόσεις Σεπτεμβρίου η τιμή διαμορφώθηκε στα 215,955 ευρώ/MWh και στο συμβόλαιο Οκτωβρίου στα 218,120 ευρώ/MWh.

Σε περίπτωση που η Ευρώπη βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω έλλειψης αερίου, με βάση το αναθεωρημένο, σχέδιο περικοπής κατά 15% της κατανάλωσης φυσικού αερίου, η Ελλάδα πέτυχε την εξαίρεση που ζήτησε, όπως δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος- Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Αυτό σημαίνει ότι η βάση αναφοράς για την περικοπή θα είναι ο όγκος αερίου που καταναλώθηκε κατά την περυσινή χρονιά και όχι ο μέσος όρος της τελευταίας πενταετίας.

Πρόκειται για πρόβλεψη που η ελληνική πλευρά, όπως τόνισε ο υπουργός, ζήτησε και πέτυχε να περιληφθεί στο κείμενο και η οποία επιτρέπει, κατ' εξαίρεση στο άρθρο 2 και στο άρθρο 5, τον υπολογισμό της μείωσης κατανάλωσης φυσικού αερίου σε σχέση, όχι με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας με την προηγούμενη χρονιά.

Από τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για τις ποσότητες αερίου που εισήχθησαν στη χώρα την περίοδο Αυγούστου 21- Μαρτίου 22, που αποτελεί τη χρονική περίοδο αναφοράς αν εφαρμοστεί η υποχρεωτική περικοπή 15%, προκύπτει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει κατά περίπου 7,3 TWh την κατανάλωσή το χρονικό διάστημα από 1/8/22 ως 31/3/23.

Ο Έλληνας υπουργός παρουσίασε και την πρόταση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για τη δημιουργία ενός εθελοντικού μηχανισμού, που θα αποζημιώνει τους βιομηχανικούς καταναλωτές για τη μείωση της χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης

?>