Τελευταία Νέα
Ενέργεια

CNBC: Η μειωμένη λειτουργία του Nord Stream 1 ισοδυναμεί με δελτία ενέργειας και εφιαλτικό χειμώνα στην Ευρώπη

CNBC: Η μειωμένη λειτουργία του Nord Stream 1 ισοδυναμεί με δελτία ενέργειας και εφιαλτικό χειμώνα στην Ευρώπη
Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Ρωσία έχει ως όπλο το φυσικό αέριο ενάντια στις διεθνείς κυρώσεις.

Σε ύφεση και σκληρό χειμώνα καταδικάζει την Ευρώπη ο πρόεδρος της Ρωσίας Vladimir Putin, καθώς η Ρωσία μειώνει περαιτέρω τις προμήθειες φυσικού αερίου στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

Ο Nord Stream 1 λειτουργεί σήμερα 27 Ιουλίου 2022, μόλις στο 20% της χωρητικότητάς του. Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.

Από το πρωί, ο Nord Stream μεταφέρει 1,28 εκατομμύριο κυβικών μέτρων ανά ώρα, δηλαδή περί το 20% της μέγιστης δυναμικότητάς του», ανακοίνωσε η Gascade που διαχειρίζεται το δίκτυο στο γερμανικό έδαφος.
Παράλληλα, ο ιταλικός όμιλος Eni πληροφορήθηκε από την Gazprom ότι η ροή του φυσικού αερίου θα περιορισθεί στα 27 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σήμερα, έναντι 34 εκατομμυρίων τις τελευταίες ημέρες.
Πριν από τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, ο Nord Stream μετέφερε 73 GWh ανά ώρα, τροφοδοτώντας την πολύ υψηλής εξάρτησης από τη Μόσχα Γερμανία, αλλά επίσης και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μέσω της σύνδεσης που περνά κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα.

Οι προειδοποιήσεις

Σύμφωνα με έκθεση του S&P Global Market, «το υψηλό ενεργειακό κόστος ωθεί τη Δυτική Ευρώπη προς την ύφεση».

Οι αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η Ρωσία έχει ως όπλο το φυσικό αέριο ενάντια στις διεθνείς κυρώσεις. Προ πολέμου, η Ευρώπη λάμβανε το 45% των προμηθειών της από τη Ρωσία, αλλά οι απεγνωσμένες προσπάθειες για αναζήτηση εναλλακτικών λύσεων όπως το αμερικανικό LNG δεν μπορεί να αντικαταστήσει τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες γρήγορα.

Αν δεν αλλάξει δραματικά η κατάσταση, οι αναλυτές προβλέπουν έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά για την Ευρώπη.

«Καθαρή» ύφεση

Οι εξαιρετικά υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας θα βλάψουν τη βιομηχανική ανταγωνιστικότητα στη Γερμανία και σε άλλα μεταποιητικά κέντρα. Η S&P προειδοποίησε ότι ο καταστροφικός πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας πιθανότατα θα διαρκέσει μέχρι το 2022, αποπληθωρίζοντας την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επιχειρήσεων σε όλη την Ευρώπη. Σημείωσε ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ της ευρωζώνης προβλέπεται να επιβραδυνθεί από 5,4% το 2021 σε 2,5% το 2022 και 1,2% το 2023, πριν βελτιωθεί στο 2,0% το 2024.

«Η μείωση της κατανάλωσης μπορεί να κάνει μόνο τόσα πολλά. Βασικά, υπάρχει τεράστια ζήτηση για φυσικό αέριο και ιδιαίτερα υγρό φυσικό αέριο (LNG) στην Ευρώπη. Δεν μπορεί να αποκλειστεί η ομαδοποίηση, η οποία θα επηρεάσει ιδιαίτερα τις ενεργοβόρες βιομηχανίες όπως οι αυτοκινητοβιομηχανίες, οι χημικές εταιρείες και η εξόρυξη κρυπτονομισμάτων», δήλωσε ο Simon Tucker, παγκόσμιος επικεφαλής ενέργειας, υπηρεσιών κοινής ωφελείας και πόρων στην Infosys Consulting.

Οι αναλυτές  πίστευαν ότι με τον αγωγό να ρέει με 40% χωρητικότητα, η Γερμανία θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στον χειμώνα. «Στο 20% πιθανότατα θα χρειαστούν τα δελτία ενέργειας ή οι μειώσεις των εξαγωγών φυσικού αερίου, κάτι που θα ήταν πολύ ευαίσθητο πολιτικά», είπαν.

Εν τω μεταξύ, η δυνητικά επιβαλλόμενη μείωση κατά 15% που μόλις συμφώνησαν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ θα μπορούσε να πολλές δυσκολίεςστην πράξη. «Περιμένετε να εμφανιστούν πολλά σκαλίσματα και συμβιβασμοί», σημείωναν.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης