Χρηματιστήριο & Αγορές

Fed: Αύξησε τα επιτόκια 0,75%, δεν βλέπει ύφεση ο Powell - Ανεβάζει τα κέρδη η Wall +2,6% 4023 ο S&P

Fed: Αύξησε τα επιτόκια 0,75%, δεν βλέπει ύφεση ο Powell - Ανεβάζει τα κέρδη η Wall +2,6% 4023 ο S&P

Ο πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να τροφοδοτεί τον πληθωρισμό - Powell: Το slowdown θα δώσει την δυνατότητα στην προσφορά να ανακτήσει έδαφος

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, η Federal Reserve, αυξήσε τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης σήμερα, 27 Ιουλίου 2022, λαμβάνοντας το εύρος στόχου για το επιτόκιο των αμοιβαίων κεφαλαίων στο 2,25%-2,50%, ένα επίπεδο που θεωρείται ουδέτερο.

O Powell σημειώνει," πρέπει να ρίξουμε τον πληθωρισμό στο 2%, η αγορά εργασίας παραμένει σφιχτή.
Οι αυξήσεις επιτοκίων θα συνεχιστούν.
Οι επενδύσεις θα μειωθούν στο β΄τρίμηνο, όπως επίσης αποδυναμώνεται η αγορά κατοικίας.
Η οικονομία είναι ανθεκτική."

Σε ερώτηση ο Powell ανέφερε ότι η οικονομία πρέπει να μειώσει ρυθμούς και μοιραία θα υπάρξει αποδυνάμωση στην αγορά εργασίας.
Τα τελευταία στοιχεία του πληθωρισμού ήσαν χειρότερα από αυτά που αναμένονταν.
Επανέλαβε ότι δεν πιστεύει ότι θα υπάρξει ύφεση.
Συγκεκριμένα ανέφερε ότι πάρα πολλοί τομείς της οικονομίας αποδίδουν πολύ καλά.
Μπορεί να υπάρξει μια ακόμα μεγάλη αύξηση επιτοκίων αλλά πρέπει να στοιχεία να δείξουν τον δρόμο.
O πρόεδρος της FED δήλωσε ότι δεν βρισκόμαστε σε ύφεση και η οικονομία δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά.

O S&P  έκλεισε  στα 4.023 +2,61% και ο Νasdaq +4,06% στις 12.032.
H Microsoft στο +6,69% και η Alphabet στο +7,66%

Οι στόχοι της FED

Στόχος της FED; Να ελέγξει τον πληθωρισμό, ο οποίος είναι στο 9,1%, σε υψηλό 41ετών, αλλά χωρίς να επηρεάσει την ανάπτυξη και εντείνει τις υφεσιακές πιέσεις, όπως πολλοί αναλυτές έχουν προειδοποιήσει, σύμφωνα με το Bankingnews.gr.
Πιο συγκεκριμένα, η αύξηση του βασικού επιτοκίου δανεισμού στο εύρος του 2,25%-2,5% αντιπροσωπεύει την πιο αυστηρή διαδοχική κίνηση από τότε που η Fed άρχισε να χρησιμοποιεί το Fed Funds ως το κύριο εργαλείο της νομισματικής πολιτικής στις αρχές της δεκαετίας του 1990
Παρότι το επιτόκιο των Fed Funds επηρεάζει πιο άμεσα το τι χρεώνουν οι τράπεζες η μία στην άλλη για βραχυπρόθεσμα δάνεια, επηρεάζει πληθώρα καταναλωτικών προϊόντων, όπως ρυθμιζόμενα στεγαστικά δάνεια, δάνεια αυτοκινήτων και πιστωτικές κάρτες.

Η εν λόγω αύξηση, λοιπόν, οδηγεί το επιτόκιο στο υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2018.
Σε μεγάλο βαθμό, οι αγορές περίμεναν την κίνηση αυτή, βάσει και των σχετικών αναφορών στις οποίες είχαν προβεί τα στελέχη της Fed.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες τονίζουν συνεχώς τη σημασία της μείωσης του πληθωρισμού, ακόμη και αν αυτό σημαίνει επιβράδυνση της οικονομίας.
Ως εκ τούτου, η απόφαση για επιτοκιακή αύξηση ήταν ομόφωνη.
Στο δε ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης, η Fed στέλνει μήνυμα «ισχυρής δέσμευσης» για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%.

Η κεντρική τράπεζα επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός παραμένει υψηλός, αντανακλώντας τις ανισορροπίες που προκάλεσε η πανδημία στην προσφορά και τη ζήτηση.
Προειδοποίησε παράλληλα ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί επιπρόσθετη ανοδική πίεση στις τιμές και επιβραδύνει την παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα.
Πέρα από τα παραπάνω, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς (FOMC) προειδοποίησε ότι «οι πρόσφατοι δείκτες δαπανών και παραγωγής έχουν αμβλυνθεί».
«Παρ’ όλα αυτά, τα κέρδη θέσεων εργασίας ήταν ισχυρά τους τελευταίους μήνες και το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε χαμηλό», πρόσθεσε η επιτροπή, χρησιμοποιώντας γλώσσα παρόμοια με τη δήλωση του Ιουνίου.
Οι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν τον πληθωρισμό «αυξημένο» και απέδωσαν την τρέχουσα κατάσταση σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις υφιστάμενες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αλλά και τις υψηλότερες τιμές σε τρόφιμα και ενέργεια.
Η Fed στοχεύει σε πληθωρισμό γύρω στο 2% - αν και προσάρμοσε αυτόν τον στόχο το 2020 για να μπορέσεινα λειτουργήσει προς το συμφέρον της πλήρους και χωρίς αποκλεισμούς απασχόλησης.
Σε αυτό το πλαίσιο, τον Ιούνιο, το ποσοστό ανεργίας διατηρήθηκε στο 3,6%, κοντά στα επίπεδα πλήρους απασχόλησης.
Ωστόσο, ο πληθωρισμός, ακόμη και με το πρότυπο των βασικών προσωπικών καταναλωτικών δαπανών της Fed, που ήταν στο 4,7% τον Μάιο, είναι τελείως εκτός στόχου.
Οι προσπάθειες μείωσής του δεν είναι χωρίς κινδύνους.
Oι ρυθμοί της οικονομίας θα υποχωρήσουν, οι καταναλωτικές δαπάνες θα υποχωρήσουν, οι μισθοί θα παραμείνουν σε δυναμική.

Συρρίκνωση του ισολογισμού

Αναφερόμενη στον ισολογισμό της, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ διαμήνυσε ότι από το Σεπτέμβριο η μείωση θα επιταχυνθεί, όπως άλλωστε έχει προγραμματιστεί, με τις μηνιαίες αγορές να περιορίζονται στα 35 δισ. δολάρια για τα χρεόγραφα που είναι εξασφαλισμένα με υποθήκη και στα 60 δισ. δολάρια για τα κρατικά ομόλογα.
Μαζί με την επιταχυνόμενη συρρίκνωση του ισολογισμού, οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια τουλάχιστον άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα τον Σεπτέμβριο.


Κέρδη στη Wall

Άνοδος στη Wall Street την Τετάρτη μετά την ανακοίνωση της πολυαναμενόμενης αύξησης του επιτοκίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Dow Jones κέρδισε 434 μονάδες ή 1,37% στις 32,196 μονάδες.
Ο S&P 500 κέρδισε 2,61% στις 4,023 μονάδες
Ο S&P 500 energy sector ενισχύθηκε 2,21% στις 570,33 μονάδες
Ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 4,06% στις 12,032 μονάδες.

Οι μετοχές της τεχνολογίας σημείωσαν κέρδη μετά από τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την Alphabet και τη Microsoft.
Οι μετοχές έφτασαν στα υψηλά τους καθώς ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ άφησε ανοιχτή την πόρτα σχετικά με το μέγεθος της μεταβολής των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή τον Σεπτέμβριο και σημείωσε ότι η κεντρική τράπεζα θα επιβραδύνει τελικά το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων.
«Η κίνηση της Fed επαναφέρει το βασικό επιτόκιο των Fed Funds στα επίπεδα του 2019, στην κορυφή του τελευταίου κύκλου», δήλωσε ο Greg McBride, επικεφαλής χρηματοοικονομικός αναλυτής της Bankrate. «Με τον πληθωρισμό να συνεχίζει να τρέχει σε υψηλά τεσσάρων δεκαετιών, η Fed δεν έχει την πολυτέλεια να τον παραιτήσει εδώ, αν και ο ρυθμός πιθανότατα θα επιβραδυνθεί εάν υλοποιηθεί μια πολυαναμενόμενη συγκράτηση του πληθωρισμού».

Άνοδος για το πετρέλαιο

Το πετρέλαιο αυξήθηκε πάνω από 2% το βαρέλι την Τετάρτη, καθώς η αναφορά για τα χαμηλότερα αποθέματα στις Ηνωμένες Πολιτείες και τις περικοπές στις ροές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη αντιστάθμισαν την ανησυχία για ασθενέστερη ζήτηση και επικείμενη αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ.

Το Brent σημείωσε άνοδο 2,36% στα 106,62 δολάρια ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) έκλεισε την ημέρα κατά 2,7% υψηλότερα στα 97,54 δολάρια το βαρέλι.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης