Ενέργεια

Reuters: Η ΕΕ προετοιμάζει την κοινή γνώμη για στερήσεις και συνθήκες πολιορκίας φυσικού αερίου

Reuters: Η ΕΕ προετοιμάζει την κοινή γνώμη για στερήσεις και συνθήκες πολιορκίας φυσικού αερίου

Tα αποθέματα αυξάνονται γρήγορα αλλά η μειωμένη κατανάλωση και η υποχρεωτική κατανομή έρχονται στο προσκήνιο

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης άρχισαν να προετοιμάζουν το κοινό για συνθήκες πολιορκίας αυτόν τον χειμώνα, εάν οι προμήθειες φυσικού αερίου από τη Ρωσία διακοπούν πλήρως, μια προσπάθεια επίδειξης διπλωματικής αποφασιστικότητας καθώς και αποφυγής πανικού αργότερα μέσα στο έτος σύμφωνα με τον John Kemp, αναλυτή του Reuters .

Τις τελευταίες εβδομάδες, αξιωματούχοι από τη Γερμανία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ άρχισαν να μιλούν ανοιχτά και επειγόντως για την ανάγκη άμεσης μείωσης της κατανάλωσης πριν από την αιχμή της χειμερινής περιόδου θέρμανσης.

Άρχισαν επίσης να σχεδιάζουν δημόσια την υποχρεωτική κατανομή, συμπεριλαμβανομένου του δελτίου και της ιεράρχησης των προτεραιοτήτων μεταξύ των βιομηχανικών χρηστών, καθώς και της κοινής χρήσης μεταξύ των κρατών μελών σε περίπτωση που δεν υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο για την παροχή όλων. Ο αναφερόμενος λόγος είναι να επιταχυνθεί η συσσώρευση αποθεμάτων για το υπόλοιπο του καλοκαιριού για να διασφαλιστεί ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα εισέλθουν στον χειμώνα με τα υψηλότερα δυνατά αποθέματα.

Αποθήκευση

Στην πραγματικότητα, τα αποθέματα αυξάνονται σχετικά γρήγορα και είναι ήδη πάνω από τον μακροπρόθεσμο εποχιακό μέσο όρο στα περισσότερα κράτη μέλη και σε ολόκληρη την περιοχή συνολικά.

Τα αποθέματα σε όλη την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο (EU28) ανήλθαν σε 751 τεραβατώρες (TWh) στις 24 Ιουλίου σε σύγκριση με τον εποχικό μέσο όρο δέκα ετών 698 TWh. Τα αποθέματα της ΕΕ28 αυξάνονταν με ρυθμό 5,11 TWh ημερησίως τις επτά ημέρες έως τις 24 Ιουλίου σε σύγκριση με τον εποχιακό μέσο όρο δέκα ετών 4,61 TWh. Στη Γερμανία, τα αποθέματα των 161 TWh ήταν πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 145 TWh και αυξάνονταν κατά 0,6 TWh ανά ημέρα, σε σύγκριση με μακροπρόθεσμο μέσο όρο 0,72 TWh ανά ημέρα.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις, η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της, και η Γερμανία ειδικότερα, είναι ήδη πιθανό να εισέλθουν στον χειμώνα με επίπεδα φυσικού αερίου σε αποθήκες άνω του μέσου όρου.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν θα είναι αρκετό εάν οι προμήθειες του αγωγού από τη Ρωσία διακοπούν εντελώς. Η αποθήκευση στην ΕΕ έχει σχεδιαστεί για να αντιμετωπίζει τις εποχιακές διακυμάνσεις της κατανάλωσης αλλά δεν αντέχει σε στρατηγικό αποκλεισμό που μοιάζει με πόλεμο.

Οι χώροι αποθήκευσης της ΕΕ πληρούνται επί του παρόντος στο 67% της μέγιστης χωρητικότητάς τους, συμπεριλαμβανομένων 67% στη Γερμανία, 71% στην Ιταλία και 76% στη Γαλλία. Ωστόσο, η τρέχουσα αποθήκευση ισοδυναμεί με μόλις 18% της ετήσιας κατανάλωσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, συμπεριλαμβανομένου του 16% στη Γερμανία, 18% στην Ιταλία και 21% στη Γαλλία.

Εξάντληση αποθεμάτων

Ακόμα κι αν οι χώροι αποθήκευσης μπορούν να καλυφθούν στο 90% ή περισσότερο του μέγιστου τους, τα αποθέματα δεν μπορούν να αντέξουν τις συνθήκες ημι-αποκλεισμού για περισσότερο από μερικούς μήνες χωρίς να εξαντληθούν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ή να εξαντληθούν πλήρως.

Και αν η αποθήκευση διαρκέσει τον χειμώνα του 2022/23, θα πρέπει να ξαναχτιστεί πριν από το χειμώνα του 2023/24, κάτι που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο υπό συνθήκες πολιορκίας. Ως εκ τούτου, ο ανεξιχνίαστος λόγος για την πρόσφατη συζήτηση για περικοπές κατανάλωσης και ενδεχόμενο δελτίο είναι ότι οι μεγάλης κλίμακας και συνεχείς μειώσεις της ζήτησης είναι ο μόνος τρόπος για να αντισταθεί κανείς σε μια πιθανή πολιορκία του φυσικού αερίου.

Ο δημόσιος σχεδιασμός για μειωμένη κατανάλωση και υποχρεωτική κατανομή έχει σκοπό να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα και να αποτρέψει τη Ρωσία από την απόπειρα "πολιορκίας" εξαρχής. Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο ούτως ή άλλως, προορίζεται να σκληρύνει την κοινή γνώμη για τις μελλοντικές στερήσεις, συμπεριλαμβανομένης κάποιας δυσφορίας, σημαντικά υψηλότερους λογαριασμούς κοινής ωφελείας και σοβαρή οικονομική συρρίκνωση.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης