Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σ. Αραβία: Προς νέο ρεκόρ οι τιμές του αργού για την Ασία

Σ. Αραβία: Προς νέο ρεκόρ οι τιμές του αργού για την Ασία

 H Saudi Aramco, θα μπορούσε να αυξήσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) για το Arab Light κατά 70 σεντς και 1 δολάριο το βαρέλι από τον προηγούμενο μήνα

 

Ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία, θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του αργού τοn Σεπτεμβρίου για πελάτες στην Ασία για τρίτο μήνα, παρόλο που τα περιθώρια διύλισης έχουν μειωθεί καθώς οι υψηλές τιμές των καυσίμων και οι επίμονοι περιορισμοί COVID-19 στην Κίνα πλήττουν τη ζήτηση.

Ο κρατικός πετρελαϊκός κολοσσός Saudi Aramco, θα μπορούσε να αυξήσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) για το ναυαρχίδα του αργού Arab Light κατά 70 σεντς και 1 δολάριο το βαρέλι από τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με έξι πηγές διύλισης που ρωτήθηκαν από το Reuters.

Η αύξηση θα εκτοξεύσει την τιμή του Σεπτεμβρίου σε επίπεδο ρεκόρ, ξεπερνώντας το προηγούμενο των 9,35 δολαρίων το βαρέλι πάνω από τον μέσο όρο του Ομάν/Ντουμπάι που καθορίστηκε τον Μάιο.

Η Σαουδική Αραβία καθορίζει συνήθως τις τιμές με βάση τη μηνιαία αλλαγή στη δομή της αγοράς του Ντουμπάι, η οποία αντανακλά την διαφορά τιμής του πρώτου και του τρίτου μήνα.

Τον Ιούλιο, η στεγανότητα της προσφοράς ώθησε τις τιμές του πρώτου μήνα περίπου 1,70 δολ. το βαρέλι υψηλότερα από εκείνα που διαπραγματεύονται τον επόμενο μήνα.
"Αλλά πιστεύουμε ότι δεν θα αυξήσουν τόσο πολύ τα OSP", είπε ένας από τους ερωτηθέντες.

Τα περιθώρια κέρδους στα ασιατικά διυλιστήρια που επεξεργάζονται αργό πετρέλαιο του Ντουμπάι έχουν υποχωρήσει έως και 97% σε ένα μήνα, με τις ρωγμές βενζίνης να πέφτουν ακόμη και σε αρνητικό έδαφος την περασμένη εβδομάδα.

«Μια περαιτέρω αύξηση των τιμών του αργού πετρελαίου θα μπορούσε να ωθήσει τα διυλιστήρια να περιορίσουν την παραγωγή για να διαχειριστούν τους ισολογισμούς τους», είπε ένας άλλος ερωτώμενος.


Ρυθμοί λειτουργίας

Ο κορυφαίος εξαγωγέας καυσίμων της Ασίας, η Formosa Petrochemical Corp της Ταϊβάν θα μπορούσε να μειώσει τους ρυθμούς λειτουργίας στις μονάδες καταλυτικής πυρόλυσης υγρών υπολειμμάτων (RFCC), οι οποίες τώρα λειτουργούν με πλήρη δυναμικότητα, κατά 5% τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, πηγές του διυλιστηρίου είπαν ότι προς το παρόν, τα κέρδη θα πρέπει να μπορούν να υποστηρίξουν μια μέτρια αύξηση της τιμής του αργού.

Η Κίνα, ο κορυφαίος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, υφίσταται άλλον έναν γύρο περιορισμών σε ολόκληρη τη χώρα, περιορίζοντας την κατανάλωση καυσίμου. Ωστόσο, η αγορά αναμένει αναζωπύρωση της ζήτησης τους επόμενους μήνες, καθώς το Πεκίνο υπόσχεται περισσότερα κίνητρα για να τονώσει την οικονομική του ανάπτυξη.

Οι ερωτηθέντες που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν επίσης ότι η διαφορά τιμών μεταξύ των ποιοτήτων Arab Light και Arab Heavy θα μειωθεί ελαφρώς μετά τη βελτίωση των περιθωρίων του μαζούτ.

Τον περασμένο μήνα, η ελαφρά διαφορά ήταν στα 4 δολάρια το βαρέλι, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Οι OSP του αργού της Σαουδικής Αραβίας έθεσαν την τάση για τις τιμές του Ιράν, του Κουβέιτ και του Ιράκ, επηρεάζοντας περίπου 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) αργού με προορισμό την Ασία.

Η Saudi Aramco είναι πιθανό να ανακοινώσει τις μηνιαίες τιμές μετά από μια συνάντηση μεταξύ του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και των συμμαχικών παραγωγών στις 3 Αυγούστου.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης