Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι εκπτώσεις δεν συνδέονται με την χονδρεμπορική τιμή - Πλαφόν στο πάγιο ανεξαρτήτου κατανάλωσης

Οι εκπτώσεις δεν συνδέονται με την χονδρεμπορική τιμή - Πλαφόν στο πάγιο ανεξαρτήτου κατανάλωσης

Oι λεπτομέρειες της διάταξης για τις προκαταβολές στους προμηθευτές θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση.

 

Νέα διπλή παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας έκανε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε μια προσπάθεια να ισορροπήσει μεταξύ της μείωσης των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης στους καταναλωτές και της ενίσχυσης της ρευστότητας των προμηθευτών οι οποίοι καλούνται να εκταμιεύουν καθημερινά υπέργοκα ποσά για να αγοράσουν ηλεκτρισμό από το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
Έτσι με νομοτεχνική βελτίωση που κατατέθηκε αργά χθες στο βράδυ στη Βουλή, προβλέφθηκε η επιβολή ενός ακόμη πλαφόν αυτή τη φορά στα πάγια που συμπεριλαμβάνουν οι προμηθευτές στα τιμολόγια τους.

Παράλληλα οι όποιες εκπτώσεις δινονται δεν μπορούν να συνδέονται με την χονδρεμπορική τιμή. Η Elpedison αντιδρά όσον αφορά την μη δυνατότητα παροχής έκπτωσης υπό την μορφή "πίστωσης" στο κυμαινόμενο τιμολόγιο, καθώς σύμφωνα με την ερμηνεία των ρυθμιστικών αρχών είναι κατά του πνεύματος του νόμου και παραπέμπει στην ρήτρα αναπροσαρμογής.
Την διαδικασία αυτή έχουν ακολουθήσει Volterra και Ήρων.

Αναλυτικά η θέση της Elpedison

H Elpedison, με την αξιοπιστία και τη σταθερά επωφελή για τους πελάτες της τιμολογιακή πολιτική της, σεβόμενη τη νέα νομοθεσία προώθησε τιμολόγια που επιστρέφουν στους πελάτες της οποιοδήποτε κέρδος δημιουργηθεί πέραν ενός μικρού και εύλογου. Μετά την χθεσινοβραδυνή τροποποίηση του άρθρου 138 του ν. 4951/2022, η οποία διευκρινίζει ότι τυχόν εκπτώσεις δεν δύναται να συνδέονται με τη διακύμανση μεγεθών της χονδρεμπορικής αγοράς, τίθενται εμπόδια στην μεγιστοποίηση της παρεχόμενης έκπτωσης η οποία περιλαμβάνεται στα νέα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν από την εταιρεία στις 25/07.

Παρ’ όλα αυτά η Elpedison θα συνεχίσει να στηρίζει πάντα τους πελάτες της, να βρίσκει συνεχώς τρόπους να προσφέρει οικονομική ελάφρυνση στο σύνολο των οφειλών των πελατών της που την εμπιστεύονται και να παρέχει προστασία έναντι των στρεβλώσεων της αγοράς, μειώνοντας το λογαριασμό τους για τον Αύγουστο του 2022 και για όλους τους μήνες κατά τους οποίους θα διαρκέσουν τα μέτρα αναστολής των μεταβλητών τιμολογίων.

Όσον αφορά το πλαφόν των 5 ευρώ στο πάγιο είναι ανεξάρτητο του ύψους της κατανάλωσης.
Σύμφωνα με τη ρύθμιση η ανώτατη τιμή του παγίου μπορεί να είναι μέχρι 5 ευρώ το μήνα ανεξαρτήτως του είδους της παροχής δηλαδή εάν είναι μονοφασική ή τριφασική. Το μέτρο θα ισχύσει καθ΄όλη τη διάρκεια εφαρμογής του νέου συστήματος κάτι που σημαίνει ότι πολύ σύντομα οι προμηθευτές θα ανακοινώσουν νέα τιμολόγια αφού αρκετοί από αυτούς επέλεξαν την περασμένη Δευτέρα (25/7) να κρατήσουν «χαμηλά» τη χρέωση ανά KWh αυξάνοντας σημαντικά το πάγιο ή κάνοντας το κλιμακωτό αναλόγως με την κατανάλωση.

Οι προκαταβολές θα χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας στη Βουλή τα τιμολόγια που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα κινούνταν από 48 λεπτά/KWh έως και 98 λεπτά/KWh, ενώ σε ότι αφορά τα πάγια οι διαφορές έφθαναν ακόμη και το 40% από 10-15 έως και 20 ή 30 ευρώ. Πάντως κατά την τοποθέτηση του υπουργού στη Βουλή έκδηλη ήταν η ανησυχία για την εξέλιξη της ενεργειακής αγοράς κυρίως με δεδομένη τη σύνδεση της τιμής του ηλεκτρισμού με το φυσικό αέριο.
Ο κ. Σκρέκας επανέλαβε την ελληνική πρόταση για τροποποίηση του τρόπου λειτουργίας της αγοράς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτι το οποίο πάντως θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να γίνει αποδεκτό ειδικά από τις Βόρειες χώρες.

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Σκρέκας προβλέπει την παροχή ρευστότητας στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται η διάθεση προκαταβολών στους παρόχους για τη χορήγηση των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος των τελικών καταναλωτών, ενώ οι λεπτομέρειες της συγκεκριμένης διάταξης θα εξειδικευτούν με υπουργική απόφαση.

Πηγή άντλησης των ποσών για τις προκαταβολές, θα αποτελούν τα έσοδα που συγκεντρώνονται καθημερινά από τον προσωρινό μηχανισμό επιστροφής μέρους των εσόδων της χονδρεμπορικής αγοράς. Σύμφωνα με τον υπουργό τις πρώτες 15 ημέρες λειτουργίας της νέας αγοράς με το πλαφόν ανά τεχνολογία συγκεντρώθηκαν 330 εκατ. ευρώ και για όλο τον Ιούλιο αναμένεται να συγκεντρωθούν 500 εκατ ευρώ. Όσο δε για τον Αύγουστο με την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου τα έσοδα του ΤΕΜ υπολογίζονται σε 900 εκατ ευρώ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης