Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Παίρνουν φωτιά οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας - Έως και τα 4.000 ευρώ/MWh μπορούν να φθάσουν τον χειμώνα στη Γαλλία

Παίρνουν φωτιά οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας - Έως και τα 4.000 ευρώ/MWh μπορούν να φθάσουν τον χειμώνα στη Γαλλία

Σε χαμηλό 30 ετών η παραγωγή του πυρηνικού στόλου

Η γαλλική ηλεκτρική ενέργεια θα μπορούσε να φθάσει έως και τα 4.000 ευρώ/MWh αυτόν τον χειμώνα, εάν η διαθεσιμότητα πυρηνικής ενέργειας - αυτή τη στιγμή μόλις στο 40% της δυναμικότητας - παραμείνει χαμηλή όταν ο κρύος καιρός αυξάνει τη ζήτηση για θέρμανση, δήλωσαν traders και αναλυτές σύμφωνα με το Montel.

Οι πυρηνικοί σταθμοί της Γαλλίας έχουν πληγεί από εκτεταμένες διακοπές συντήρησης και προβλήματα διάβρωσης σε μια εποχή που η Ευρώπη αντιμετωπίζει έλλειψη προμήθειας φυσικού αερίου που επιδεινώθηκε από τη μείωση των ροών από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία.

«Τα γαλλικά πυρηνικά είναι το αστείο για την ευρωπαϊκή ισορροπία ισχύος. Είμαι λίγο νευρικός για το τι πρόκειται να συμβεί τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Bengt Longva, ανώτερος αναλυτής ενέργειας στο Storm Geo, μια εταιρεία συμβούλων ενέργειας με έδρα το Όσλο.

«Είναι ο μήνας που έχει τη χαμηλότερη παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας του έτους αλλά αυξανόμενη ζήτηση, οπότε αν η πυρηνική παραγωγή είναι ακόμα χαμηλή και έχετε μερικές ψυχρότερες ημέρες σε συνδυασμό με χαμηλότερες εισαγωγές, αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να οδηγήσει σε νέα ρεκόρ τιμών spot», επεσήμανε .

Στις 4 Απριλίου η γαλλική ισχύς για την επόμενη μέρα έφτασε κοντά στο προηγούμενο ανώτατο όριο των 3.000 EUR/MWh στα 2.987,88 EUR/MWh μεταξύ 08:00-09:00 CET εν μέσω χαμηλής πυρηνικής ενέργειας και κρύου καιρού.

Το ρεκόρ συνέπεσε με ασυνήθιστα χαμηλές εισαγωγικές δυνατότητες από τη Γερμανία, καθώς η υψηλή παραγωγή ανέμου εκεί προκάλεσε τις λεγόμενες ροές βρόχου που περιόρισαν τις διαζωνικές εμπορικές ευκαιρίες για τη Γαλλία.

Μετά από αυτό, τα χρηματιστήρια ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη αύξησαν το ανώτατο όριο στα 4.000 ευρώ/MWh τον Μάιο.

Τα χρηματιστήρια θα μπορούσαν να αναγκαστούν να το αυξήσουν ξανά στα 5.000 ευρώ/MWh, εάν η Γαλλία ή άλλες χώρες φτάσουν σε ωριαία τιμή spot των 4.000 ευρώ/MWh.

Πυρηνικά σε χαμηλό 30 ετών

Η παραγωγή του γαλλικού πυρηνικού στόλου το 2022 έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών. Αυτή τη στιγμή είναι στα 25 GW, ή μόλις στο 40% της συνολικής ισχύος και 15 GW λιγότερο από ό,τι στα τέλη Ιουλίου πέρυσι.

«Ποτέ δεν ήταν τόσο σφιχτό όσο φέτος», είπε ένας trader, επιβεβαιώνοντας ότι η Γαλλία μπορεί κάλλιστα να δει νέα ρεκόρ στις τιμές spot αυτόν τον χειμώνα.
Ένας άλλος είπε ότι τα επίπεδα των τιμών spot και εξισορρόπησης εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες αλλά και από το πόση χωρητικότητα μεταφοράς προσέφεραν οι γειτονικοί TSOs στις διασυνδέσεις.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει ερωτηματικό. Αν κάνει κρύο και ειδικά αν δεν έχει αέρα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δείξει ότι μπορεί να είναι πραγματικά σφιχτό», είπε.

Προσθήκη 5 GW

Ο Longva ήλπιζε ότι η EDF θα ήταν σε θέση να επανεκκινήσει αρκετούς πυρηνικούς αντιδραστήρες τις επόμενες εβδομάδες, με 5 GW να προγραμματίζονται για τις αρχές Αυγούστου και επιπλέον 3 GW από τις 11 Αυγούστου.

«Μόνο με την προσθήκη 5 GW στο δίκτυο, οι τιμές θα μειωθούν αρκετά», είπε, επισημαίνοντας ότι ακόμη και αυτή η ποσότητα ισχύος βασικού φορτίου για μεγαλύτερη περίοδο «κάνει τεράστια διαφορά».
Οι γαλλικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το τέταρτο τρίμηνο κυμαίνονται κοντά στο υψηλό 11ετίας στα 925 ευρώ/MWh αυτή την εβδομάδα, εν μέσω φόβων για συρρίκνωση του εφοδιασμού λόγω της χαμηλής πυρηνικής παραγωγής και των περικοπών στις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Συμφωνία στην ΕΕ

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία για εθελοντική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά 15% τους επόμενους οκτώ μήνες, με ορισμένες εξαιρέσεις, ενώ η Γερμανία –ο μεγαλύτερος καταναλωτής ενέργειας και αερίου της ΕΕ– ζητά ήδη περιορισμούς της ζήτησης πριν από τον χειμώνα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η γαλλική ρυθμιστική αρχή Cre κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους της να παγώσουν το ανώτατο όριο τιμών για την ευρωπαϊκή ενιαία αγορά της επόμενης ημέρας, προειδοποιώντας ότι τέτοιες τιμές αιχμής θα μπορούσαν να επαναληφθούν και ότι το ανώτατο όριο τιμών θα μπορούσε στη συνέχεια να αυξηθεί πολλές φορές κατά τη διάρκεια του χειμώνα στο έξοδα των καταναλωτών.

Δεδομένων των προθεσμιακών τιμών στην αγορά, οι ωριαίες τιμές spot στη Γαλλία θα μπορούσαν να φτάσουν το ανώτατο όριο τιμών σε περίπου 30 ημέρες, που αντιστοιχούν σε 200 ώρες το 4ο τρίμηνο του 2022 και το πρώτο τρίμηνο του 2023, δήλωσε ο Cre.

Ωστόσο, η ρυθμιστική αρχή επεσήμανε ότι οι προθεσμιακές τιμές δεν αντικατοπτρίζουν το κόστος παραγωγής και είχε ξεκινήσει έρευνα για τις πρακτικές της αγοράς. Ακόμη και τα πιο απαισιόδοξα σενάρια για την πυρηνική παραγωγή και τον κρύο καιρό δεν οδηγούν σε «τόσο μεγάλο αριθμό ωρών που φθάνουν το ανώτατο όριο τιμών όπως αναμενόταν από τις τιμές της αγοράς», είπε ο Cre.

Η χειμερινή προοπτική του γαλλικού TSO RTE ήταν σημαντική για την αγορά, καθώς θα έδινε πιο ακριβείς πληροφορίες για τυχόν ζητήματα ισοζυγίου προσφοράς-ζήτησης, πρόσθεσε.

Κίνδυνος blackout

Η γαλλική εταιρεία συμβούλων ενέργειας Cor-e τόνισε αυτή την εβδομάδα τον κίνδυνο διακοπής ρεύματος στη Γαλλία τον επόμενο χειμώνα.

Σε μια δήλωση στο LinkedIn την Τετάρτη, ανέφερε ότι υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες σχετικά με την πυρηνική μονάδα Blayais 1 των 910 MW της EDF, όπου μια απεργία εμπόδισε την εταιρεία να κλείσει τη μονάδα για να ξεκινήσει τη συντήρηση. Αυτό αύξησε τον κίνδυνο να μην είναι δυνατή η παραγωγή ενέργειας αυτόν τον χειμώνα.

Εν τω μεταξύ, η επίλυση της πυρηνικής κρίσης της Γαλλίας ήταν «πρωτίστως σημαντική για την ασφάλεια του εφοδιασμού της ίδιας της Γαλλίας», δήλωσε ο Lion Hirth, διευθυντής της εταιρείας συμβούλων ενέργειας Neon στο Βερολίνο.

«Δεδομένου του αξιοπρεπούς περιθωρίου παραγωγικής ικανότητας στη Γερμανία και της περιορισμένης εξαγωγικής ικανότητας προς τη Γαλλία, είμαι αρκετά χαλαρός σχετικά με τη Γερμανία», είπε στο Montel.

«Αλλά το έλλειμμα της γαλλικής πυρηνικής παραγωγής και της υδροηλεκτρικής ενέργειας της Νότιας Ευρώπης θα αντισταθμιστεί κυρίως από το φυσικό αέριο και αυτό ασκεί σημαντική πρόσθετη πίεση στις αγορές φυσικού αερίου» επεσήμανε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης