Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τον μικρότερο κίνδυνο διατρέχει η Ελλάδα για διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά - Το σχέδιο αποζημίωσης της βιομηχανίας

Τον μικρότερο κίνδυνο διατρέχει η Ελλάδα για διακοπές ρεύματος στα νοικοκυριά - Το σχέδιο αποζημίωσης της βιομηχανίας
Δεν αλλάζει κάτι στον σχεδιασμό των νοικοκυριών διευκρινίζουν πηγές του ΥΠΕΝ - Ετοιμάζονται διαπραγματεύσεις με την βιομηχανία για αποζημιώσεις σε ενδεχόμενες διακοπές
Έντονος προβληματισμός επικρατεί στο ενεργειακό και κυβερνητικό επιτελείο, καθώς διαβλέπουν ότι με τις υψηλές τιμές στην ενεργειακή αγορά τα δεδομένα δεν θα είναι επί μακρό διατηρίσιμα.
Έτσι μετά τα μέτρα για την λιανική και τα τιμολόγια στρέφονται σε δύο κατευθύνσεις που έχουν να κάνουν με εξοικονόμηση στους επόμενους μήνες σε Δήμους και δημόσιες υποδομές και την βιομηχανία.

Μάλιστα ενώ μέχρι πρότινος με κατηγορηματικές διατυπώσεις ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει ζήτημα διακοπών ρεύματος στα νοικοκυριά τον χειμώνα δημοσιεύματα φέρουν το ΥΠΕΝ να το αφήνει το ζήτημα ανοικτό.

Τα μέτρα περιορισμού του φωτισμού των δημοσίων χώρων δεν είναι ιδιαίτερα επώδυνα αν και  μπορεί να επηρεάσουν ως ένα μικρο βαθμό τον τουρισμό για τα μνημεία ή ακόμα και την εγκληματικότητα.
Το κρίσιμο ζήτημα είναι τα νοικοκυριά, καθώς εισερχόμαστε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και μέχρι τώρα η κυβέρνηση αλλά και η ενεργειακή οικονομία στο συνολό της έχουν εμφανίσει μια εικόνα υψηλής ενεργειακής επάρκειας.

Πρέπει λοιπόν άμεσα να αποσαφηνιστεί από την κυβερνητική πλευρά ποιά είναι το ενδεχόμενα , ώστε οι καταναλωτές και τα νοικοκυριά, που βοηθήθηκαν σημαντικά από τα τελευταία μέτρα στα τιμολόγια και το νέο μηχανισμό, να γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι.

Πάντως πηγές του ΥΠΕΝ διευκρινίζουν, ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει τον μικρότερο κίνδυνο από όλα σχεδόν τα κράτη - μέλη σε ό,τι αφορά την τροφοδοσία με φυσικό αέριο σύμφωμα με την ανάλυση- μελέτη της Κομισιόν.
Επίσης σύμφωνα πάντα με κυβερνητικές πηγές το ενεργειακό επιτελείο δεν σχεδιάζει κάποιο πλάνο εξοικονόμησης.

Η βιομηχανία στο επίκεντρο

Οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο σχέδιο δράσης της ΡΑΕ για την αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης διακοπής του ρωσικού αερίου στις οποίες αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας κ. Αθανάσιος Δαγούμας, από το βήμα της Βουλής την περασμένη Παρασκευή περιλαμβάνουν και διατάξεις για εθελοντική μείωση της κατανάλωσης, οι οποίες ωστόσο δεν αναμένεται να φέρουν σημαντικό αποτέλεσμα καθώς το μεγαλύτερο ποσοστό της κατανάλωσης αφορά στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για περιορισμό της χρήσης φυσικού αερίου κατά 15%, όπως αναφέρουν στο “worldenergynews.gr” κυβερνητικά στελέχη, η βιομηχανία δεν θα μείνει αλώβητη και θα ασκηθούν πιέσεις ώστε να προχωρήσει σε περικοπές φορτίων. Το επιτελείο του Μαξίμου και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), θα επιχειρήσει να διαπραγματευτεί από τώρα μια συμφωνία με την ελληνική βιομηχανία, ώστε να βρεθεί ένας κοινά αποδεκτός «μπούσουλας» για τις περικοπές τους χειμερινούς μήνες που έρχονται.

Για να επιτευχθεί μια συμφωνία με τους βιομηχανικούς καταναλωτές η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει τις δυνατότητες που έχει, ανάλογα με τα κονδύλια που μπορεί να εξασφαλίσει από τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων ή από άλλες πηγές, ώστε να δημιουργήσει έναν αυτόνομο λογαριασμό για να μπορέσει να εφαρμοστεί ένας μηχανισμός και να μπορούν να αποζημιώνονται οι βιομηχανίες για τις περικοπές ρεύματος και φυσικού αερίου.

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε επιστολή που έχει αποστείλει προς την πρόεδρο της ΕΕ κυρία Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν είχε προτείνει τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη της βιομηχανίας. Ωστόσο εάν η πρότασή του δεν εγκριθεί, η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει αυτόνομα σε ένα αντίστοιχο σχήμα.

ΣΕΒ: Η λειτουργία θα διαταραχθεί

Πάντως, η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ έχει ήδη εκφράσει τις ανησυχίες της. Όπως αναφέρει «η ελληνική βιομηχανία αντιμετωπίζει, ήδη, πολύ υψηλές τιμές ενέργειας και αυξημένο κόστος για την επίτευξη των κλιματικών στόχων που έχει θέσει η Ευρώπη». Η επιπλέον επιβολή ενός στόχου μείωσης της κατανάλωσης ορυκτού αερίου κατά 15% θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της βιομηχανίας, δεδομένου ότι οι δυνατότητες μείωσης της κατανάλωσης είναι πολύ περιορισμένες, ιδίως σε σημαντικούς κλάδους έντασης ενέργειας, με εξαιρετικά δυσμενείς συνέπειες σε καθοριστικές αλυσίδες αξίας, τόσο για την ελληνική όσο και για την ευρωπαϊκή οικονομία και κοινωνία.

«Η χρήση φυσικού αερίου δεν μπορεί να μειωθεί βραχυπρόθεσμα χωρίς να διαταραχθεί η λειτουργία τους» υπογραμμίζει ο ΣΕΒ, αφού σε ορισμένους κλάδους, «η αναγκαστική μείωση της παραγωγής θα έχει ως συνέπεια σειρά αρνητικών επιπτώσεων, την ίδια στιγμή, που η βιομηχανία με σημαντικές επενδύσεις επιχειρεί, ήδη, να αξιοποιήσει τις διαθέσιμες τεχνολογίες για την εξοικονόμησης ενέργειας».

Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι ελληνικές βιομηχανικές επιχειρήσεις θα υποστούν σημαντικές συνέπειες, διότι το κόστος παραγωγής τους επηρεάζεται έμμεσα λόγω της υψηλής συμμετοχής του φυσικού αερίου (άνω του 70%) στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. Η βάση σύγκρισης, όσον αφορά στη μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, η οποία έχει οριστεί στην τελευταία πενταετία, σύμφωνα με την Επιτροπή Ενέργειας του ΣΕΒ, είναι μια περίοδος κατά την οποία, εκτός από την πανδημία, η ελληνική βιομηχανία είχε να αντιμετωπίσει και τη μειωμένη ζήτηση που είχε προκαλέσει η δημοσιονομική κρίση και η εφαρμογή των μνημονίων. Ως εκ τούτου, ήταν ήδη μειωμένη η ελληνική βιομηχανική παραγωγή, άρα και η κατανάλωση ενέργειας, με άλλα λόγια στην Ελλάδα ο ευρωπαϊκός στόχος για περιορισμό της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% προσεγγίζει στην πραγματικότητα το 25%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης