Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Oι πάροχοι ανεβάζουν τις τιμές λόγω χονδρικής - Οι προβλέψεις του Αυγούστου επιβαρύνουν ως 0,10 ευρώ/KWh

Oι πάροχοι ανεβάζουν τις τιμές λόγω χονδρικής - Οι προβλέψεις του Αυγούστου επιβαρύνουν ως 0,10 ευρώ/KWh
«Μύλος» στην αγορά με τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας
Αναπόφευκτη χαρακτηρίζουν οι προμηθευτές ρεύματος την αναπροσαρμογή προς τα πάνω των μοναδιαίων χρεώσεων κιλοβατώρας των νέων τιμολογίων, εξαιτίας της επιβολής του πλαφόν στο πάγιο.
Οι προβλέψεις τους μάλιστα για την τιμή της κιλοβατώρας, σε ορισμένους παρόχους, κινούνται έως και 10 λεπτά υψηλότερα έναντι των αντίστοιχων προβλέψεων που είχαν δημοσιεύσει στις 25 Ιουλίου.


Όπως αναφέρει στο worldenergynews.gr παράγοντας καθετοποιημένης εταιρείας του κλάδου, «με την πορεία των τιμών φυσικού αερίου και κατ΄ επέκταση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος δεν μπορούμε να αναλάβουμε το ρίσκο, προβλέποντας χαμηλότερες τιμές για τον επόμενο μήνα. Μια ρεαλιστική τιμή για τον Αύγουστο είναι τα 460 ευρώ ανά μεγαβατώρα», επισημαίνει.

Ωστόσο, μη καθετοποιημένος «παίκτης» της αγοράς αναφέρει ότι, με την τιμή του φυσικού αερίου να τρέχει ανεξέλεγκτη και τη ρευστότητα στην ενεργειακή αγορά που καθιστά αδύνατη την εύρεση αντισταθμιστικών προϊόντων στις ξένες αγορές, «δεν αποκλείεται η χονδρεμπορική τιμή τον Αύγουστο να φτάσει και τα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα». Πάντως, για την ώρα, όπως σχολιάζει, εκπρόσωπος μεγάλου προμηθευτή, «οι πάροχοι προσπαθούν αν και δεν τα καταφέρνουν όλοι να είναι ανταγωνιστικοί για να μπορέσουν να μείνουν στην αγορά καθώς η κατάσταση είναι οριακή για πολλές εταιρείες του χώρου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «κανείς δεν θέλει να γράψει ζημίες, αλλά είναι πάρα πολύ εύκολο, με μια λάθος πρόβλεψη στην τιμή της κιλοβατώρας, να προκληθούν σε μια εταιρεία ζημίες 10, 20, 30 εκατ. ευρώ».

Το μεγάλο ζητούμενο ωστόσο, είναι η οικονομική ασφυξία που υφίσταται η προμήθεια του ρεύματος. Όπως αναφέρουν παράγοντες των εταιρειών, ο φόβος για αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει ενταθεί όπως και οι πιέσεις στα κεφάλαια κίνησης, με δεδομένο ότι και η κυβέρνηση καθυστερεί τις πιστώσεις στους παρόχους των ποσών των επιδοτήσεων, με συνέπεια να αναγκάζονται να βάζουν …χέρι κάθε μήνα στα ταμεία τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας, ΕΣΠΕΝ με επιστολή του προς το ΥΠΕΝ αναφέρεται στο θέμα της ρευστότητας , προειδοποιώντας για τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ενεργειακής αγοράς ενέργειας.

Σε κάθε περίπτωση, καθώς η σύγκριση των τιμολογίων μέσω των ιστοσελίδων των παρόχων δυσκολεύει ιδιαιτέρως τους καταναλωτές, η ΡΑΕ μόλις έβγαλε στον αέρα ένα νέο εργαλείο το οποίο σε μηνιαία βάση θα αναρτά το σύνολο των τιμολογίων ώστε να διευκολύνεται για τους πολίτες η επιλογή του κατάλληλου παρόχου. Δείτε εδώ: https://www.energycost.gr/search-compare/el/search-compare/electricity

Τα τιμολόγια των μεγαλύτερων προμηθευτών έπειτα από τις προσαρμογές που έγιναν είναι οι εξής:

  • ΔΕΗ: Για κατανάλωση έως 2000 κιλοβατώρες, 0,486 €/kwh. Από 2000 κιλοβατώρες και πάνω, 0,498 €/kwh. Πάγιο 3,5 ευρώ το μήνα. Νυχτερινό τιμολόγιο 0,445 €/kwh.
  • Protergia: Χρέωση Ενέργειας Ημέρας 0,54913 €/kwh. Χρέωση Ενέργειας Νύχτας 0,54555 €/kwh. Μηνιαίο πάγιο 5 ευρώ.
  • Ήρων: για ημερήσια και νυχτερινή κατανάλωση, ανεξαρτήτως του ύψους της, 0,575 €/kWh, πάγιο 3 ευρώ το μήνα.
  • Elpedison: τιμολόγια από 0,9395 ένω 1,0024 ευρώ ανά κιλοβατώρα, με επιστροφή τον επόμενο μήνα του Elpedison Loyalty Pass. Το πάγιο κυμαίνεται από 1,5 ευρώ το τετράμηνο έως 5 ευρώ το μήνα.
  • Nrg: τιμή ενέργειας 0,499-0,569 €/kWh ανάλογα με το πρόγραμμα και πάγιο 1,8-5 ευρώ το μήνα ανάλογα με την ενεργοποίηση ή μη e-bill και πάγιας εντολής.
  • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας: τιμή με έκπτωση συνέπειας 0,563-0,576 €/kWh, χωρίς έκπτωση συνέπειας 0,583 -0,591€/kWh. Πάγιο 5 ευρώ.
  • Volterra: Χρέωση Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας: 0,6700 €/kWh, Πάγια Χρέωση: 4,5€/30 ημερολογιακές ημέρες.

– WATT+VOLT : 0,62€/kWh για το πρόγραμμα zerO+ για όλες τις κατηγορίες πελατών.

  • Zeniθ: Χρέωση ενέργειας 0,55500 €/kWh, πάγιο 4,5 ευρώ.

Από τις τιμές κάθε προμηθευτή αφαιρείται τα 0,37700 ευρώ /kWh της κρατικής επιδότησης στα τιμολόγια του ρεύματος για τον Α.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης