Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η ταχεία αναβάθμιση του Σταθμού Συμπίεσης στην Κομοτηνή ζητούμενο για την έγκριση του 10ετούς του ΔΕΣΦΑ

Η ταχεία αναβάθμιση του Σταθμού Συμπίεσης στην Κομοτηνή ζητούμενο για την έγκριση του 10ετούς του ΔΕΣΦΑ
Τι συζήτησαν Σκρέκας, Γκάλι, Δαγούμας - Στην ολομέλεια της ΡΑΕ αύριο 4/8 το επενδυτικό πρόγραμμα
Σχετικά Άρθρα
Με απαραίτητο όρο την επίσπευση της αναβάθμισης του Σταθμού Συμπίεσης στην Κομοτηνή αναμένεται να λάβει το δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΔΕΣΦΑ το «πράσινο φως» από τη ΡΑΕ, αύριο Πέμπτη 4/8  κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Αρχής. Το αναθεωρημένο ΔΠΑ για την περίοδο 2022-2031 είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τη ΡΑΕ το δεκαήμερο 16-25 Ιουλίου.


Ο Ρυθμιστής της αγοράς αναμένεται ότι θα εγκρίνει το νέο δεκαετές πρόγραμμα ανάπτυξης, θέτοντας ωστόσο συγκεκριμένες προϋποθέσεις, με αιχμή την επίσπευση της αναβάθμισης του συμπιεστή στην Κομοτηνή, του οποίου το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης παρατείνεται για έναν χρόνο (αντί για το 2023 πάει για το 2024). Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, προς αυτή την κατεύθυνση άσκησε επιρροή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, προς την διευθύνουσα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ κ. Ρίτα Γκάλι, παρουσία και του προέδρου της ΡΑΕ κ. Αθανάσιου Δαγούμα, σε συνάντηση που είχαν την περασμένη εβδομάδα.

Ο υπουργός ζήτησε την επίσπευση του έργου, εν όψει μάλιστα της ολοκλήρωσης το 2023 του FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Ο ΔΕΣΦΑ επικαλείται ελλείψεις στην αγορά όσον αφορά στον τεχνικό εξοπλισμό, τον οποίο προμηθεύουν ουσιαστικά δύο εταιρείες, μια γερμανική και μια ιταλο-αμερικανική, με τον κ. Σκρέκα να πιέζει την κ. Γκάλι να ζητήσει …χείρα βοηθείας από την ιταλική Snam.

Στο REPowerEU το έργο

Η αναβάθμιση του συμπιεστή με δυνατότητα επαύξηση της διακινούμενης ποσότητας φυσικού αερίου στα 17,5 MW κρίθηκε απαραίτητη από τον ΔΕΣΦΑ λόγω των αναγκών της ελληνικής αγοράς αλλά και της ανάγκης ενίσχυσης των ροών αερίου προς τις γειτονικές χώρες. Μάλιστα, η αναβάθμιση του Συμπιεστή Κομοτηνής αναμένεται να εναχθεί στον κατάλογο του REPowerEU ώστε να λάβει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, ως έργο με ιδιαίτερο περιφερειακό ενδιαφέρον διότι θα αυξήσει την εξαγωγική δυνατότητα προς τις χώρες του βορά ενισχύοντας την απεξάρτησή τους από το ρωσικό αέριο. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ.

Το ζήτημα αναμένεται ότι θα περιληφθεί και στην αυριανή συζήτηση μεταξύ της διοίκησης του ΔΕΣΦΑ και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ στη Ρεβυθούσα. Ο υπουργός  Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Αμυρά και τη Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, επιθεώρησαν τη νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Η δήλωση του υπουργού

Η ελληνική Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έχει αναλάβει τις απαραίτητες δράσεις για να θωρακίσει τη χώρα μας απέναντι στο δυσμενές σενάριο να έχουμε διακοπή φυσικού αερίου από τη Ρωσία τον επόμενο χειμώνα. Σήμερα επισκεφθήκαμε τη νέα πλωτή δεξαμενή εδώ στη Ρεβυθούσα που δίνει τη δυνατότητα να διπλασιάσουμε σχεδόν την αποθηκευτική ικανότητα και με αυτόν τον τρόπο να βελτιώσουμε και να αξιοποιήσουμε ακόμη περισσότερο αυτήν την εγκατάσταση επανεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) και με αυτόν τον τρόπο να διασφαλίσουμε την επάρκεια σε φ.α. σε περίπτωση που έχουμε διακοπές στις ροές. Αυτό έγινε σε χρόνο ρεκόρ.

Η νέα δεξαμενή είναι έτοιμη να παραλάβει τα πρώτα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου μέχρι τέλος Αυγούστου. Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε τη χώρα μας σε παροχή φυσικού αερίου, όπου ένα μεγάλο ποσοστό αυτού χρησιμοποιείται βεβαίως για την ηλεκτροπαραγωγή και έτσι να θωρακίσουμε ενεργειακά τη χώρα μας το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο ΔΕΣΦΑ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες. Πάρα πολύ γρήγορα, σε χρόνο ρεκόρ εγκαταστάθηκε αυτή η νέα δεξαμενή , αυτό το νέο πλοίο το οποίο δίνει τη δυνατότητα όπως είπαμε σχεδόν να διπλασιάσουμε την αποθηκευτική δυνατότητα της εγκατάστασης επανεριοποποίησης και με αυτόν τον τρόπο να μπορούμε να καλύπτουμε τις ανάγκες της χώρας μας.



Στην Stogit η αποθήκευση

Στις εκκρεμότητες που θα συζητηθούν μεταξύ των δύο πλευρών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και η αποθήκευση αερίου στη γειτονική Ιταλία. Να σημειωθεί ότι ο ΔΕΣΦΑ συζητεί με την εταιρία Stogit, θυγατρική του ιταλικού Διαχειριστή του συστήματος αερίου Snam, της εταιρείας - leader στην κοινοπραξία που ελέγχει το μετοχικό κεφάλαιο του ΔΕΣΦΑ,  για δύο προϊόντα αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ιταλία. Το ένα σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή αφορά σε προϊόν επίπεδης διαμόρφωσης και το δεύτερο σε προϊόν διαμόρφωσης αιχμής, το οποίο θα μπορεί να δώσει περισσότερη ποσότητα όταν οι εγχώριες καταναλώσεις είναι υψηλότερες, για παράδειγμα τον Ιανουάριο και χαμηλότερες όπως τον Δεκέμβριο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης