Ενέργεια

Σχέδια «απόδρασης» από το φυσικό αέριο εξετάζουν γερμανικές Κοινής Ωφέλειας- Δεδομένα και δυσκολίες

Σχέδια «απόδρασης» από το φυσικό αέριο εξετάζουν γερμανικές Κοινής Ωφέλειας- Δεδομένα και δυσκολίες
Οι εταιρείες αγοράζουν φυσικό αέριο σε πολύ υψηλές τιμές, τις οποίες αναμένουν να μεταφέρουν στους καταναλωτές μέσω προγραμματισμένων εισφορών αερίου από τον Οκτώβριο

Οι τοπικές επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας στη Γερμανία λαμβάνουν διάφορα μέτρα για να αντικαταστήσουν το σπάνιο φυσικό αέριο με άλλες πηγές ενέργειας τον ερχόμενο χειμώνα εν μέσω ανησυχιών ότι οι ήδη μειωμένες εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μπορεί να εξαντληθούν, μεταδίδει το Reuters.

Όπως αναφέρεται, υπάρχουν περίπου 900 τέτοιες εταιρείες, οι οποίες διανέμουν τα 2/3 του συνόλου του φυσικού αερίου μεταξύ πολλών άλλων δραστηριοτήτων στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, του νερού, της θερμότητας, των απορριμμάτων και της ευρυζωνικότητας. Οι εταιρείες αγοράζουν φυσικό αέριο σε πολύ υψηλές τιμές, τις οποίες αναμένουν να μεταφέρουν στους καταναλωτές μέσω προγραμματισμένων εισφορών αερίου από τον Οκτώβριο.

Τα δεδομένα των εταιρειών

H μεγαλύτερη τοπική εταιρεία κοινής ωφέλειας της Γερμανίας ανέβαλε τη μετάβαση από άνθρακα σε φυσικό αέριο σε έναν από τους σταθμούς συνδυασμένης παραγωγής θερμότητας και ηλεκτροπαραγωγής και παράλληλα επένδυσε στην τηλεθέρμανση της πόλης.Η εταιρεία κοινής ωφελείας της Φρανκφούρτης είπε ότι αυτή τη στιγμή εξαρτάται μόνο από μια μικρή ποσότητα φυσικού αερίου για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, για την οποία χρησιμοποιεί ένα εργοστάσιο απορριμμάτων με καύση άνθρακα.

Η Stadtwerke Leipzig επέκτεινε τη σύμβαση προμήθειας θερμότητας σε λιγνιτικό σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα.«Εάν επικρατήσει το χειρότερο σενάριο, μπορούμε επίσης να λειτουργήσουμε το σύστημα αεριοστροβίλου και ατμοστρόβιλου μας, που παράγει τηλεθέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια χρησιμοποιώντας συνδυασμένη παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, με πετρέλαιο θέρμανσης», είπε ένας εκπρόσωπος.

Παράλληλα, η Rheinenergie, ο προμηθευτής ενέργειας της πόλης της Κολωνίας, δήλωσε ότι τα συστήματα αερίου και ατμοστρόβιλου της μπορούν να λειτουργήσουν με πετρέλαιο μόνο σε περιορισμένο βαθμό και για μικρό χρονικό διάστημα. «Έχουμε αποθέματα ασφαλείας πετρελαίου για να εγγυηθούμε την παροχή τηλεθέρμανσης σε περίπτωση τεχνικών βλαβών», είπε ένας εκπρόσωπος.

Η GASAG, προμηθευτής φυσικού αερίου στην πρωτεύουσα του Βερολίνου με συνολικά 700.000 πελάτες σε φυσικό αέριο και ενέργεια, λέει ότι δεν μπορεί να στραφεί σε άλλα καύσιμα. Η Stadtwerke Flensburg στη βόρεια Γερμανία αντικαθιστά το φυσικό αέριο με λιθάνθρακα εδώ και αρκετούς μήνες. «Με τη σημερινή προοπτική, αυτό δεν θα αλλάξει τους επόμενους μήνες», είπε στέλεχος της εταιρείας. Η εταιρεία είπε ότι είχε παρατείνει τη διάρκεια ζωής δύο εργοστασίων με καύση άνθρακα που επρόκειτο να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους και είχαν προμηθευτεί και αποθηκεύσει περισσότερα αποθέματα τροφοδοσίας άνθρακα. Μπορεί επίσης να παράγει θερμότητα με ηλεκτρική ενέργεια και ελαφρύ μαζούτ, αλλά δεν σχεδιάζει να αλλάξει τις εγκαταστάσεις της σε πετρέλαιο θέρμανσης, πρόσθεσε.

Η Stadtwerke Tuebingen στη νοτιοδυτική Γερμανία εξετάζει τη δυνατότητα μερικής μετάβασης σε πετρέλαιο θέρμανσης για εξοικονόμηση φυσικού αερίου, έχοντας αυξήσει την αποθήκευση πετρελαίου στη μέγιστη χωρητικότητα. Η μετάβαση σε πετρέλαιο δεν είναι τεχνικά δυνατή σε όλες τις εγκαταστάσεις. Η βιομάζα ή το ελαφρύ πετρέλαιο θέρμανσης θα χρησιμοποιηθεί ως πρώτο βήμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης παροχής.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης