Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Τα μέτρα ευρωπαϊκών χωρών για εξοικονόμηση ενέργειας - Πρόστιμα στους παραβάτες

Τα μέτρα ευρωπαϊκών χωρών για εξοικονόμηση ενέργειας - Πρόστιμα στους παραβάτες
Οι εμπορικοί χώροι δεν πρέπει πλέον να φωτίζονται μετά τις 10 το βράδυ στην Ισπανία

Ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες έχουν εφαρμόσει μέτρα για τη μείωση της περιττής κατανάλωσης φυσικού αερίου εν μέσω της ενεργειακής κρίσης που έχει προκληθεί από τη διακοπή εισροών του Nord Stream 1 καθώς και από το κύμα καύσωνα που πλήττει την ήπειρο.

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) συμφώνησαν την Τρίτη (2/8) σε έναν εθελοντικό στόχο εξοικονόμησης 15% σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση μιας χώρας τα τελευταία πέντε χρόνια, έως το τέλος Μαρτίου 2023.

Γερμανία

Ανταποκρινόμενη στη συμφωνία εξοικονόμησης ενέργειας, η Γερμανία απενεργοποίησε τον φωτισμό μιας σειράς μνημείων και ιστορικών κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου του δημαρχείου και της Κρατικής Όπερας του Βερολίνου. Η βόρεια πόλη του Ανόβερου δεν προσφέρει πλέον ζεστά ντους σε δημόσιες πισίνες ως αντίδραση στην ενεργειακή κρίση.

Δημόσια κτίρια σε άλλες λίγες πόλεις έχουν επίσης σταματήσει τη θέρμανση στις πισίνες ως μέρος της εκστρατείας της πόλης για εξοικονόμηση ενέργειας.


Ισπανία

Η ισπανική κυβέρνηση εξέδωσε παρόμοιες περιοριστικές εντολές, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της ρύθμισης του κλιματισμού σε δημόσιες και εμπορικές εγκαταστάσεις σε χαμηλότερες από 27 βαθμούς Κελσίου το καλοκαίρι ή υψηλότερες από 19 βαθμούς Κελσίου το χειμώνα.Επιπλέον, οι εμπορικοί χώροι δεν πρέπει πλέον να φωτίζονται μετά τις 10 το βράδυ.

Όπως μάλιστα ορίζεται, οι επιχειρήσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν πρόστιμα 60.000-600.000 ευρώ για παραβίαση των σχετικών κανόνων.


Γαλλία

Με τη σειρά τους, αρκετές γαλλικές πόλεις θα επιβάλουν πρόστιμα σε όσους αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες, ενώ λειτουργεί κλιματισμός στα καταστήματα.

Η πόλη Aureilhan, στο νότιο τμήμα της χώρας, σβήνει περισσότερα από 1.700 φώτα του δρόμου από τις 23.00 έως τις 6.00 το βράδυ από τα μέσα Ιουλίου, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας.

Iταλία – Ηνωμένο Βασίλειο

Νωρίτερα φέτος, η Ιταλία ανακοίνωσε επίσης ότι θα αρχίσει να αποθηκεύει την ενέργεια για να «υποστηρίξει την Ουκρανία», με τα δημόσια κτήρια να απαγορεύεται να λειτουργούν με κλιματισμό σε θερμοκρασία χαμηλότερη από 25 βαθμούς ή θέρμανση υψηλότερη από 19 βαθμούς.
Εν τω μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, η πλειονότητα των Βρετανών πιστεύει ότι η κρίση του κόστους ζωής θα οδηγήσει σε παγετό μέχρι θανάτου και ταραχές στους δρόμους.

Το δίλημμα της πυρηνικής ενέργειας

Ο Ολαφ Σολτς παραδέχθηκε ότι η παράταση της εκμετάλλευσης των τριών τελευταίων πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται σε λειτουργία στην Γερμανία «μπορεί να έχει νόημα», την ώρα που το ζήτημα διχάζει τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Αυτοί οι πυρηνικοί σταθμοί «δεν έχουν ικανότητα παρά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και μόνο μικρού μέρους της», αλλά «μπορεί και να έχει κάποιο νόημα», παραδέχθηκε ο Γερμανός καγκελάριος, την ώρα που η δραστική μείωση της τροφοδοσίας με ρωσικό αέριο επαναφέρει το θέμα της διατήρησης των τελευταίων γερμανικών πυρηνικών σταθμών σε λειτουργία για περισσότερο χρονικό διάστημα από το προβλεπόμενο.Το Βερολίνο θα πρέπει να λάβει αποφάσεις εντός των προσεχών εβδομάδων για την παράταση λειτουργίας αυτών των πυρηνικών σταθμών με βάση μία μελέτη που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι τρεις πυρηνικοί σταθμοί που συνεχίζουν να λειτουργούν - στην Βαυαρία, την Κάτω Σαξωνία και την Βάδη-Βυρτεμβέργη - παρέχουν αυτήν την στιγμή το 6% της καθαρής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Γερμανία.

Την ίδια ώρα στη Γαλλία, ένας σημαντικός αριθμός πυρηνικών αντιδραστήρων έχει τεθεί εκτός λειτουργίας, λόγω προβλημάτων με την ψύξη τους, με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχία για το ενδεχόμενο τόσο η ίδια η χώρα να αντιμετωπίσει ελλείψεις στην ηλεκτροδότηση, όσο και η Γερμανία που εισάγει ηλεκτρικό ρεύμα από εκεί.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης