Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Η Ρωσία απαγορεύει στους δυτικούς επενδυτές να πουλήσουν ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία τους

Η Ρωσία απαγορεύει στους δυτικούς επενδυτές να πουλήσουν ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία τους

Το διάταγμα απαγορεύει αμέσως σε επενδυτές από χώρες που υποστήριξαν κυρώσεις στη Ρωσία να πωλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε συμφωνίες κατανομής παραγωγής (PSA),  εταιρείες παραγωγής ενεργειακού εξοπλισμού,  σε έργα  από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έως τον άνθρακα και το νικέλιο και σε τράπεζες, στρατηγικές οντότητες.

Η Ρωσία απαγόρευσε σε επενδυτές από τις λεγόμενες μη φιλικές χώρες να πωλούν μετοχές σε βασικά ενεργειακά έργα και τράπεζες μέχρι το τέλος του έτους, εντείνοντας την πίεση στην αντιπαράθεση των κυρώσεων με τη Δύση.

Δυτικές χώρες και σύμμαχοι, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, έχουν επιβάλει οικονομικούς περιορισμούς στη Ρωσία από τότε που έστειλε στρατεύματα στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου. Η Μόσχα αντέδρασε με εμπόδια για τις δυτικές επιχειρήσεις και τους συμμάχους τους να εγκαταλείψουν τη Ρωσία, και σε ορισμένες περιπτώσεις κατέσχεσε τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Το διάταγμα, που υπεγράφη από τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και δημοσιεύθηκε την Παρασκευή, απαγορεύει αμέσως σε επενδυτές από χώρες που υποστήριξαν κυρώσεις στη Ρωσία να πωλούν τα περιουσιακά τους στοιχεία σε συμφωνίες κατανομής παραγωγής (PSA), τράπεζες, στρατηγικές οντότητες, εταιρείες παραγωγής ενεργειακού εξοπλισμού, καθώς και σε άλλά έργα, από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έως τον άνθρακα και το νικέλιο.

Ο Πούτιν θα μπορούσε να εκδώσει ειδική εξαίρεση σε ορισμένες περιπτώσεις για να προχωρήσουν οι συμφωνίες, ανέφερε το διάταγμα, και η κυβέρνηση και η κεντρική τράπεζα θα πρέπει να προετοιμάσουν έναν κατάλογο τραπεζών για έγκριση από το Κρεμλίνο. Το διάταγμα δεν ανέφερε επενδυτές ονομαστικά.

Rosneft κατά Exxon Mobil

Η απαγόρευση καλύπτει σχεδόν όλα τα μεγάλα χρηματοοικονομικά και ενεργειακά έργα όπου οι ξένοι επενδυτές εξακολουθούν να έχουν μερίδια, συμπεριλαμβανομένου του έργου πετρελαίου και φυσικού αερίου Sakhalin-1.

Η ρωσική κρατική πρωταθλήτρια πετρελαίου Rosneft κατηγόρησε την Exxon Mobil για πτώση της παραγωγής στοκοίτασμα Sakhalin-1, αφού η αμερικανική εταιρεία ενέργειας δήλωσε ότι βρισκόταν στη διαδικασία μεταφοράς του μεριδίου της 30%.

Άλλο κυβερνητικό διάταγμα που υπογράφηκε στις 2 Αυγούστου έδωσε στους ξένους επενδυτές στο έργο Sakhalin-2 υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) - Royal Dutch Shell, Mitsui & Co και Mitsubishi Corp (8058.T) - ένα μήνα για να διεκδικήσουν τα μερίδιά τους σε μια νέα οντότητα που θα αντικαταστήσει το υπάρχον έργο.Το νέο διάταγμα δεν καλύπτει το έργο Sakhalin-2.

Την Πέμπτη, πριν από την απαγόρευση, η Exxon δήλωσε ότι έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην έξοδο από το εγχείρημα Sakhalin-1 και ότι η απόσυρση είναι μια περίπλοκη διαδικασία. Ως πρώην χειριστής, η Exxon έχει «υποχρέωση να διασφαλίζει την ασφάλεια των ανθρώπων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ακεραιότητα των λειτουργιών», δήλωσε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Κέισι Νόρτον.

Η Shell αναζητούσε επιλογές για να αποσυρθεί από το έργο, ενώ η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επανέλαβε την επιθυμία της οι ιαπωνικές εταιρείες να διατηρήσουν τα μερίδιά τους εκεί.

Η ιταλική UniCredit και η Intesa , ο αμερικανικός όμιλος Citi και η αυστριακή Raiffeisen συνεχίζουν να αναζητούν επιλογές για έξοδο από τη Ρωσία, ενώ άλλες όπως η Societe Generale, και η HSBC βρήκαν διέξοδο.

Η Citigroup θα συνεχίσει να μειώνει τις δραστηριότητές της και τα ανοίγματά της στη Ρωσία. ενώ έχει έχει σταματήσει να προσελκύει νέες επιχειρήσεις ή νέους πελάτες στη Ρωσία, ανέφερε η τράπεζα.

Η Citigroup αποκάλυψε 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε έκθεση στη Ρωσία στις 30 Ιουνίου, έναντι 7,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο τέλος του πρώτου τριμήνου. Η έκθεση αυξήθηκε λόγω της ανόδου της αξίας του ρουβλίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης