Ενέργεια

H Τουρκία βγάζει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο Abdülhamid Han - Σε επιφυλακή η Ελλάδα

H Τουρκία βγάζει στη Μεσόγειο το γεωτρύπανο Abdülhamid Han - Σε επιφυλακή η Ελλάδα
Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, τόσο διπλωματικά, όσο και στρατιωτικά

Σήμερα αναμένεται να αποπλεύσει από το λιμάνι Τασούκου της Μερσίνης, το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας Abdülhamid Han, το οποίο αναμένεται να κινηθεί μεταξύ των τουρκικών ακτών και του κατεχόμενου τμήματος της Κύπρου.
Μάλιστα, για την έξοδο του γεωτρύπανου, θα στηθεί φιέστα περί τις 13.30 μετά το μεσημέρι, κατά την οποία ο πρόεδρος Erdogan θα ανακοινώσει το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση.


Οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επιφυλακή, τόσο διπλωματικά, όσο και στρατιωτικά, καθώς τις τελευταίες ημέρες διεξάγει στρατιωτικές ασκήσεις νότια του Καστελόριζου, με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Γαλλία.
Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan, ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον απόπλου του γεωτρύπανου για σήμερα Τρίτη (09/08), ώστε να πραγματοποιήσει έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου, κάτι που εξήγγειλε σε δηλώσεις του και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu.
«Μέχρι σήμερα δεν έχουμε επιτρέψει να γίνουν συναλλαγές στους χώρους δικαιοδοσίας μας χωρίς τη συμμετοχή μας, και δεν θα το κάνουμε στο μέλλον», προειδοποίησε ο Erdogan.

Tα σενάρια για την πορεία που θα ακολουθήσει το Abdulhamid Han

Τα σενάρια για την πορεία του τουρκικού γεωτρύπανου είναι τρία...
Πρώτον: Το Abdulhamid Han ακολουθεί τον δρόμο του Oruc Reis και κινείται ανάμεσα ΚαστελόριζοΚάρπαθοΚω και Κρήτη.
Δεύτερον: Το Abdulhamid Han επιχειρεί να εισβάλλει σε αδειοδοτημένα οικόπεδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Τρίτον: Το Abdulhamid Han επιχειρεί σε περιοχές που η Κύπρος δεν έχει αδειοδοτήσει για έρευνες.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο στρατηγός εν αποστρατεία, Λάμπρος Τζούμης, «αν επιχειρήσει μια γεώτρηση είναι μια πολύ σοβαρή ενέργεια, δημιουργεί ένα τεχνητό νησί στο σημείο αυτό, δεν μιλάμε για ένα ερευνητικό σκάφος που απλώνει καλώδια κι ενδεχομένως κάποιος μπορεί να πει ότι δεν δημιουργεί μόνιμη βλάβη».
Από την πλευρά της, η Αθήνα επιμένει ότι το 2022 δεν είναι 2020. Ωστόσο, τόσο η ελληνική όσο και η κυπριακή πλευρά ετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα και επιχειρούν διπλωματική θωράκιση δείχνοντας τις συνέπειες της ανοχής του αναθεωρητισμού και της επιθετικότητας στον καθρέφτη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης