Ενέργεια

Reuters: H Ευρώπη αντιμέτωπη με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας - Στους καταναλωτές μετακυλίεται το κόστος

Reuters: H Ευρώπη αντιμέτωπη με υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας - Στους καταναλωτές μετακυλίεται το κόστος

Οι τιμές του φυσικού αερίου αυξήθηκαν κατά 350% σε ετήσια βάση

Μια παγκόσμια αύξηση στις τιμές χονδρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σημαίνει ότι τα νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους λογαριασμούς ενέργειας από φέτος και μετά, με τους πιο ευάλωτους της περιοχής να εκτίθενται στη φτώχεια καυσίμων, λένε ομάδες καταναλωτών σύμφωνα με το Reuters.

Υψηλές τιμές

Οι εταιρείες ενέργειας πληρώνουν μια τιμή χονδρικής για να αγοράσουν το φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια που πωλούν στους καταναλωτές. Όπως σε κάθε αγορά, αυτό μπορεί να αυξηθεί ή να μειωθεί, λόγω της προσφοράς και της ζήτησης. Συνήθως, οι τιμές αυξάνονται λόγω της υψηλότερης ζήτησης για θέρμανση και φωτισμό το χειμώνα και πέφτουν το καλοκαίρι.

Οι τιμές άρχισαν να ανεβαίνουν πάνω από τα ιστορικά φυσιολογικά επίπεδα τον περασμένο Σεπτέμβριο και έχουν εκτοξευθεί περαιτέρω μετά τη διακοπή του εφοδιασμού που συνδέεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.

Λίγο πριν ξεκινήσει ο πόλεμος, η γερμανική κυβέρνηση διέκοψε τον αγωγό Nord Stream 2 που θα είχε διπλασιάσει την ποσότητα ρωσικού φυσικού αερίου που αποστέλλεται στην Ευρώπη και η Ρωσία τον Ιούλιο μείωσε τους όγκους που αντλήθηκαν μέσω του Nord Stream 1 στο 20% της χωρητικότητας, επικαλούμενη ζητήματα συντήρησης.

Η γερμανική κυβέρνηση είπε ότι αυτό είναι ένα πρόσχημα που χρησιμοποιείται από τη Μόσχα για να απαντήσει στις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι διακοπές πυρηνικής ενέργειας στη Γαλλία και ο καύσωνας σε όλη την Ευρώπη αυτό το καλοκαίρι έχουν επίσης αυξήσει τη ζήτηση.

Οι ευρωπαϊκές τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στον ολλανδικό κόμβο TTF έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 350% σε ετήσια βάση, ενώ οι γερμανικές και γαλλικές συμβάσεις ηλεκτρικής ενέργειας πρώτου έτους έχουν εκτιναχθεί κατά 540% και 790% αντίστοιχα.

Πολλοί αναλυτές της αγοράς φυσικού αερίου αναμένουν ότι οι τιμές θα παραμείνουν υψηλές για τα επόμενα δύο χρόνια ή περισσότερα.

Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για φυσικό αέριο και άνθρακα αυτό το χειμώνα αναμένεται να αποτρέψει την πτώση των τιμών. Οποιαδήποτε περαιτέρω διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου, όπως η πλήρης διακοπή του Nord Stream 1, θα υποστήριζε τις τιμές.

Αν και οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται σε καλό δρόμο για να ξαναγεμίσουν τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου σε ένα ελάχιστο επίπεδο 80% έως την 1η Οκτωβρίου, ένας επιπλέον κρύος χειμώνας θα μπορούσε να εξαντλήσει γρήγορα αυτά τα αποθέματα.

Άνοδος τιμών

Πολλοί προμηθευτές ενέργειας μετακυλίουν υψηλότερα κόστη χονδρικής στους καταναλωτές μέσω των τιμολογίων λιανικής τους.

Στη Βρετανία, για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό διπλού καυσίμου (ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο), το κόστος χονδρικής μπορεί να αντιστοιχεί στο 40% του συνόλου. Οι προμηθευτές μπορούν να αγοράσουν ενέργεια από τη χονδρική αγορά την ημέρα της παράδοσης, μια μέρα μπροστά και έως και μήνες ή σεζόν νωρίτερα, καθώς προσπαθούν να προβλέψουν πότε θα είναι χαμηλότερες οι τιμές και πόσο θα αγοράσουν για να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Εάν οι προμηθευτές δεν αγοράζουν αρκετή ενέργεια, ίσως χρειαστεί να αγοράσουν περισσότερη σε τιμή που θα μπορούσε να είναι υψηλότερη, ανάλογα με τις κινήσεις της αγοράς.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε τον Ιούλιο από τα κράτη μέλη της να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου οικειοθελώς κατά 15% αυτόν τον χειμώνα με την πιθανή εισαγωγή υποχρεωτικών περικοπών.

Αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν ήδη λάβει μέτρα για να μειώσουν την κατανάλωση πριν από την ανακοίνωση, όπως νόμους για τα επίπεδα κλιματισμού και θέρμανσης σε δημόσια και εμπορικά κτίρια.

Η Γερμανία έχει περάσει στο δεύτερο στάδιο ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο τριών επιπέδων. Το τρίτο στάδιο προβλέπει τον περιορισμό της προσφοράς στη βιομηχανία. Θα εισαγάγει επίσης μια εισφορά φυσικού αερίου για τη διανομή του υψηλού κόστους αντικατάστασης του ρωσικού φυσικού αερίου μεταξύ όλων των τελικών καταναλωτών από τον Οκτώβριο, αλλά αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τους γερμανικούς λογαριασμούς ενέργειας κατά άλλα 480 ευρώ ετησίως.

Οι κυβερνήσεις έχουν επίσης ανακοινώσει μέτρα όπως οι επιδοτήσεις, η κατάργηση των περιβαλλοντικών εισφορών ή του ΦΠΑ από τους λογαριασμούς και τα ανώτατα όρια τιμών.

Η Βρετανία, η οποία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο φυσικό αέριο για τη θέρμανση, εισήγαγε ένα ανώτατο όριο τιμών στα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα τιμολόγια ενέργειας το 2019 που ορίζει μια μέγιστη χρέωση ανά μονάδα ενέργειας και περιορίζει τα κέρδη των προμηθευτών στο 1,9%. Ωστόσο, το ανώτατο όριο εκτιμάται ότι θα αυξηθεί σε πάνω από 4.200 λίρες (5.075,28 $) ετησίως τον Ιανουάριο, αυξημένο κατά 230% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι καταναλωτές

Τα νοικοκυριά αντιπροσωπεύουν το 30%-40% της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Περίπου το 80% της ζήτησης οικιακού αερίου προέρχεται από τη θέρμανση, ενώ το υπόλοιπο από ζεστό νερό και μαγείρεμα. Συνήθως η ζήτηση είναι μεγαλύτερη τη χειμερινή περίοδο φυσικού αερίου, η οποία διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein, ορισμένα μέτρα από τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου των νοικοκυριών κατά το ένα τρίτο. Η μείωση του θερμοστάτη κατά 1 βαθμό στους 19 βαθμούς Κελσίου από τους 20 C θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση οικιακού αερίου κατά περίπου 7%.

Η μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν ακόμη βαθμό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση οικιακού αερίου κατά 7%.

Τα νοικοκυριά αντιπροσωπεύουν το 30%-40% της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Περίπου το 80% της ζήτησης οικιακού αερίου προέρχεται από τη θέρμανση, ενώ το υπόλοιπο από ζεστό νερό και μαγείρεμα.

Συνήθως η ζήτηση είναι μεγαλύτερη τη χειμερινή περίοδο φυσικού αερίου, η οποία διαρκεί από τον Οκτώβριο έως τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein, ορισμένα μέτρα από τα νοικοκυριά θα μπορούσαν να μειώσουν τη ζήτηση φυσικού αερίου των νοικοκυριών κατά το ένα τρίτο.

Η μείωση του θερμοστάτη κατά 1 βαθμό στους 19 βαθμούς Κελσίου από τους 20 C θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση οικιακού αερίου κατά περίπου 7%. Η μείωση της θερμοκρασίας κατά έναν ακόμη βαθμό θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση οικιακού αερίου κατά 7%.

Το να φοράτε ένα χοντρό jumper στο σπίτι κατά τη χειμερινή περίοδο θα μπορούσε να εξοικονομήσει ακόμη 4% στη ζήτηση των νοικοκυριών.

Η καθυστέρηση της ενεργοποίησης της θέρμανσης για τον Νοέμβριο από τον Οκτώβριο ή/και η διακοπή της θέρμανσης έως τον Φεβρουάριο αντί για τον Μάρτιο θα μπορούσε να εξοικονομήσει 3%-6%. Η απενεργοποίηση των καλοριφέρ σε αχρησιμοποίητα δωμάτια, η αντικατάσταση των κεφαλών ντους με αποδοτικές στο νερό και μόνο η χρήση λεβήτων δύο φορές την ημέρα θα μπορούσε να εξοικονομήσει επιπλέον 7% της ζήτησης.

Στη Βρετανία, η εκστρατεία «Don't Pay UK» ζητά μείωση των λογαριασμών ενέργειας σε προσιτό επίπεδο και προτρέπει τους πολίτες να ακυρώσουν τις πληρωμές ενέργειας με άμεση χρέωση από τον Οκτώβριο.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης