Ενέργεια

Γερμανία: Ξεπέρασε το 75% η αποθήκευση φυσικού αερίου

Γερμανία: Ξεπέρασε το 75% η αποθήκευση φυσικού αερίου

 Οι επόμενοι στόχοι είναι 85% έως την 1η Οκτωβρίου και 95% έως την 1η Νοεμβρίου

 

Οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας ξεπέρασαν το επίπεδο πλήρωσης άνω του 75% αυτόν τον μήνα, δύο εβδομάδες νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης προσπαθεί να προετοιμαστεί για τον ερχόμενο χειμώνα.

Τα τελευταία στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τον βιομηχανικό όμιλο Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου της Γερμανίας είναι λίγο πάνω από το 77% γεμάτο.

Η κυβέρνηση του καγκελαρίου Όλαφ Σολτς σχεδίαζε αρχικά τα επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου να φτάσουν το 75% έως την 1η Σεπτεμβρίου. Οι επόμενοι στόχοι είναι 85% έως την 1η Οκτωβρίου και 95% έως την 1η Νοεμβρίου.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αγωνίζονται να γεμίσουν υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης με προμήθειες φυσικού αερίου, προκειμένου να έχουν αρκετά καύσιμα για να κρατήσουν τα σπίτια ζεστά τους επόμενους μήνες.

Η Ρωσία μείωσε δραστικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη τις τελευταίες εβδομάδες, με τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 προς τη Γερμανία να λειτουργούν επί του παρόντος μόλις στο 20% του συμφωνηθέντος όγκου.

Η Μόσχα κατηγορεί τον ελαττωματικό και καθυστερημένο εξοπλισμό. Η Γερμανία, ωστόσο, θεωρεί ότι η περικοπή της προσφοράς είναι ένας πολιτικός ελιγμός που έχει σχεδιαστεί για να ενισχύσει την ευρωπαϊκή αβεβαιότητα και να τονώσει τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της επίθεσης του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας.
Ακόμα κι αν η Γερμανία ξεπεράσει τον χειμώνα, το πρόβλημα μπορεί να εμφανιστεί την άνοιξη του επόμενου έτους, επομένως η αβεβαιότητα υπάρχει και οι εταιρείες ανησυχούν.


Εξάρτηση

«Η Γερμανία ανέπτυξε ένα επιχειρηματικό μοντέλο που βασιζόταν σε μεγάλο βαθμό στην εξάρτηση από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο και, επομένως, σε μια εξάρτηση από έναν πρόεδρο που αγνοεί το διεθνές δίκαιο [και] στον οποίο η φιλελεύθερη δημοκρατία και οι αξίες της χαρακτηρίζονται εχθροί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ. συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα . «Αυτό το μοντέλο έχει αποτύχει και δεν επιστρέφει».

Τα σχόλιά του έγιναν καθώς ο χειριστής της γερμανικής αγοράς φυσικού αερίου, Trading Hub Europe, ανακοίνωσε ότι τα νοικοκυριά σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να πληρώνουν σχεδόν 500 ευρώ περισσότερα ετησίως για φυσικό αέριο.

Ο νέος φόρος έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να καλύψουν το κόστος αντικατάστασης των ρωσικών προμηθειών, αν και η κυβέρνηση της Γερμανίας έχει αντιμετωπίσει εκκλήσεις για περαιτέρω ανακούφιση για το κοινό.

«Όλα τα μέτρα, και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο, έχουν ένα τίμημα», είπε ο Χάμπεκ. «Όλα τα μέτρα έχουν συνέπειες και ορισμένα από αυτά είναι επίσης επιβλητικά, αλλά μας οδηγούν στο να είμαστε λιγότερο επιρρεπείς στον εκβιασμό και να μπορούμε να αποφασίζουμε για τον ενεργειακό μας εφοδιασμό ανεξάρτητα από τη Ρωσία».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης