Ενέργεια

«Παράθυρο» για έκτακτη τροποποίηση προγραμματισμού εκφορτώσεων LNG

«Παράθυρο» για έκτακτη τροποποίηση προγραμματισμού εκφορτώσεων LNG
Θα τεθεί σε ισχύ μόνο με την κήρυξη του συστήματος σε επιφυλακή ή σε έκτακτη ανάγκη και  θα λαμβάνεται ως μέγιστος χρόνος χρησιμοποίησης του αποθηκευτικού χώρου στη δεξαμενή  έως έξι ημέρες.
Ρύθμιση για την έκτακτη τροποποίηση του Προγραμματισμού Εκφορτώσεων Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ – LNG) περιλαμβάνεται στο επικαιροποιημένο Σχέδιο Προληπτικής Δράσης για την ασφάλεια εφοδιασμού της Ελλάδας με φυσικό αέριο της ΡΑΕ που έλαβε την προέγκριση από την Κομισιόν.
Ειδικότερα προτείνεται _  κατά τη διάρκεια μιας κρίσης φυσικού αερίου επιπέδου 2 (επιφυλακή) ή επιπέδου 3 (έκτακτη ανάγκη), κατά την οποία θα πρέπει να αξιοποιηθεί κάθε δυνατότητα πρόσθετης εισαγωγής φυσικού αερίου στα σημεία εισόδου η πρόβλεψη για την εκ των προτέρων γνωστοποίηση των χρηστών ΥΦΑ σχετικά με τις επικείμενες μεταβολές σε μία τέτοια συνθήκη για τη βέλτιστη διαχείριση της εγκατάστασης στη Ρεβυθούσα. Πιο συγκεκριμένα, για τη διευκόλυνση των χρηστών και για τη μεγιστοποίηση της δυνατότητας δραστηριοποίησής τους προτείνονται η δημιουργία ενός τροποποιημένου Προγραμματισμού Εκφορτώσεων ΥΦΑ με στόχο την αύξηση των διατιθέμενων τυποποιημένων χρονοθυρίδων κατά τη διάρκεια των κρίσεων φυσικού αερίου  του επιπέδου 2 ή και του επιπέδου 3, παρόλο που στον Κώδικα ΕΣΦΑ (Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου) προβλέπεται η διαδικασία συναλλαγών. Για τον τροποποιημένο προγραμματισμό εκφορτώσεων ΥΦΑ, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ μόνο με την κήρυξη του συστήματος σε κρίση επιπέδου 2 ή 3, θα λαμβάνεται ως μέγιστος χρόνος χρησιμοποίησης του αποθηκευτικού χώρου στη δεξαμενή  έως έξι ημέρες. Οι Χρήστες ΥΦΑ οι οποίοι έχουν ήδη δεσμεύσει χρονοθυρίδα κατά τη διάρκεια των δημοπρασιών με χρήση ηλεκτρονικού βάθρου, θα διατηρούν τη θέση τους στον ετήσιο Προγραμματισμό ωστόσο με μειωμένο χρόνο μέχρι την αεριοποίηση της ποσότητας ΥΦΑ. Ο ΔΕΣΦΑ αμέσως μετά την κήρυξη του συστήματος ΕΣΦΑ σε κρίση επιπέδου 2, θα πρέπει να εκκινεί τις διαγωνιστικές διαδικασίες για τη  διάθεση των χρονοθυρίδων που θα δημιουργηθούν κάτω από αυτή τη νέα συνθήκη. Με την έγκριση του Σχεδίου Προληπτικής Δράσης, ο Διαχειριστής θα πρέπει να εκπονήσει και να θέσει σε δημόσια διαβούλευση τον Προγραμματισμό ΥΦΑ, ο οποίος θα ενεργοποιηθεί σε περίπτωση κρίσης φυσικού αερίου επιπέδου 2 ή 3.   Παρακολούθηση φορέων με ιδιάζοντα ρόλο στην ασφάλεια εφοδιασμού Επίσης, η ΡΑΕ, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), ανέπτυξε τις ελάχιστες Προδιαγραφές και τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για τον Σχεδιασμό, την Εγκατάσταση και την Παρακολούθηση Συστημάτων Διαχείρισης Επιχειρησιακής Συνέχειας (ΣΔΕΣ) σε φορείς με ιδιάζοντα ρόλο στην ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο, όπως είναι οι Διαχειριστές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και οι κάτοχοι άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να διασφαλιστεί η καταλληλόλητα τους για την αντιμετώπιση συμβάντων που μπορεί να οδηγήσουν σε αποδιοργάνωση καθώς και η επαναφορά σε κανονική λειτουργία. Επιπλέον, για την καλύτερη εκτίμηση των πιθανών κινδύνων στο ΕΣΦΑ καθώς και στο ΕΣΜΗΕ από τυχόν προβλήματα εφοδιασμού της χώρας με φυσικό αέριο και, κατά συνέπεια, για την ορθότερη, και δη αποτελεσματικότερη, σχεδίαση των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισής τους, είναι απαραίτητη η κατά το δυνατόν πληρέστερη εκτίμηση της ζήτησης φυσικού αερίου κατά την εκάστοτε κρίσιμη περίοδο καθώς και η ανάπτυξη πιθανών σεναρίων εξέλιξής της. Έκθεση εποχικής ζητησης
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΔΕΣΦΑ και ο ΑΔΜΗΕ  θα πρέπει να καταρτίζουν από κοινού έως  την 30η Απριλίου κάθε έτους, «Έκθεση Εποχικής Ζήτησης», η οποία θα περιλαμβάνει σενάρια ημερήσιας (Dmax), εβδομαδιαίας και μηνιαίας ζήτησης φυσικού αερίου (1, 7 και 30 ημερών). Τα σενάρια αφορούν χειμερινές περιόδους της επόμενης τετραετίας. Η εκτίμηση  θα περιλαμβάνει τη ζήτηση υπό τις συνθήκες που καθορίζονται στον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/1938:
(α) σε ακραίες θερμοκρασίες επί χρονικό διάστημα επτά ημερών οι οποίες σημειώνονται με στατιστική πιθανότητα μίας φοράς στα 20 έτη (β) σε χρονικά διαστήματα 30 ημερών εξαιρετικά υψηλής ζήτησης φυσικού αερίου η οποία σημειώνεται με στατιστική πιθανότητα μιας φοράς μέσα σε 20 έτη (γ) σε περίοδο 30 ημερών υπό μέσες χειμερινές συνθήκες (δ) Dmax, η συνολική ημερήσια ζήτηση σε φυσικό αέριο (εκφρασμένη σε εκατ. m3/ημέρα) της περιοχής υπολογισμού κατά τη διάρκεια μιας ημέρας με εξαιρετικά υψηλή ζήτηση, με στατιστική πιθανότητα εμφάνισης μία φορά μέσα σε 20 έτη.   Ειδικότερα, τα σενάρια ζήτησης αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή θα βασίζονται σε Μελέτη (Προβλέψεις Εποχικής/Βραχυπρόθεσμης Επάρκειας), η εκπόνηση της οποίας θα γίνεται από τον Διαχειριστή ΕΣΜΗΕ ακολουθώντας, εφόσον είναι εφικτό, την προτεινόμενη μεθοδολογία από τον ENTSO-e, και η υποβολή αυτής στη ΡΑΕ θα πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την υποβολή της Έκθεσης Εποχικής Ζήτησης, δηλαδή το αργότερο μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους. Τα σενάρια ζήτησης αερίου εκτός της ηλεκτροπαραγωγής θα καταρτίζονται από τον ΔΕΣΦΑ σε συνεργασία με τους Διαχειριστές του Δικτύου Διανομής, λαμβάνοντας υπόψη τη συσχέτιση της ζήτησης με την θερμοκρασία. 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης