Ενέργεια

Σε συμφωνίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ενέργεια προχωρούν Σοτλς και Τριντό

Σε συμφωνίες για ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ενέργεια προχωρούν Σοτλς και Τριντό

Στο επίκεντρο η ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού για κρίσιμα ορυκτά

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συναντήθηκε με τον Καναδό Πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό το πρωί της Δευτέρας στην πρώτη του συνάντηση από ένα τριήμερο ταξίδι που επικεντρώθηκε στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών κρίσιμων ορυκτών για ηλεκτρικά οχήματα (EVs) και ενέργεια.

Ο Καναδάς θα υπογράψει Μνημόνια Συνεργασίας (MOU) με τη Volkswagen και με τη Mercedes-Benz Group AG, σύμφωνα με το Reuters, για την ανάπτυξη αλυσίδων εφοδιασμού για κρίσιμα ορυκτά όπως το νικέλιο, το λίθιο και κοβάλτιο που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτρικά οχήματα.

Και τα δύο θα ανακοινωθούν την Τρίτη στο Τορόντο, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reutes.

Τα μνημόνια "θα δείχνουν τη συνεργασία που βλέπουν αυτές οι δύο εταιρείες στον Καναδά", είπε η καναδική πηγή. «Οι εταιρείες θα προχωρήσουν σε συνεργασίες και υπογραφές με καναδικές εταιρείες στο πολύ, πολύ εγγύς μέλλον».

Η υφυπουργός Οικονομικών Υποθέσεων Φραντζίσκα Μπράντνερ, η οποία ταξιδεύει με τη γερμανική αντιπροσωπεία, δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα μπορούσε να επενδύσει στον Καναδά για την άμεση επεξεργασία λιθίου εκεί.

«Ο Καναδάς έχει σχεδόν όλες τις πρώτες ύλες που διαθέτει η Ρωσία - αλλά είναι δημοκρατικός, προσφέρει αξιόπιστα νομικά πλαίσια», είπε ο Μπράντνερ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της VW, Herbert Diess, είναι μεταξύ εκείνων που ταξιδεύουν με τη γερμανική αντιπροσωπεία, όπως και ο Chief Technology Officer της Mercedes-Benz, Markus Schäfer.

Εν τω μεταξύ, ο Σολτς συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Τζάστιν Τριντό και μέλη του υπουργικού του συμβουλίου το πρωί της Δευτέρας και έδωσε συνέντευξη Τύπου στη συνέχεια.

Προμήθεια LNG

Ο Καναδάς εξετάζει τρόπους να δει αν υπάρχει οικονομικό όφελος στις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) απευθείας στην Ευρώπη από την ανατολική ακτή του, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός της χώρας, Τζάστιν Τριντό.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σόλτς, ο Τριντό ανέφερε ότι "θα κάνουμε ότι μπορούμε" για να συμβάλουμε στην παγκόσμια προσφορά ενέργειας, αυξάνοντας την παραγωγική ικανότητα σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο.

Ο Καναδάς θα "εξετάσει τρόπους να δει αν θα έχει νόημα να εξάγει LNG και αν υπάρχουν οικονομικά επιχειρήματα για την απευθείας εξαγωγή LNG στην Ευρώπη... οι σχετικές συζητήσεις έχουν ξεκινήσει μεταξύ επιχειρήσεων σε Καναδά και Γερμανία", ανέφερε ο Τριντό.

Η Γερμανία φοβάται περαιτέρω μείωση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία αυτόν τον χειμώνα ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις μετά την εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

«Ο Καναδάς θέλει προφανώς να υποστηρίξει τους Γερμανούς και Ευρωπαίους φίλους και συμμάχους μας στο πλαίσιο της κατάστασης που αντιμετωπίζουν βραχυπρόθεσμα», δήλωσε στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Φυσικών Πόρων του Καναδά Τζόναθαν Γουίλκινσον.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Γουίλκινσον υπογράμμισε τη δυνατότητα του Καναδά να παρέχει καθαρό υδρογόνο στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη αντί να προσπαθεί να κατασκευάσει νέους τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) καθώς ο κόσμος απομακρύνεται από τα ορυκτά καύσιμα.

Την Τρίτη, ο Καναδάς και η Γερμανία θα υπογράψουν συμφωνία στη Νέα Γη για την ανάπτυξη καθαρού υδρογόνου για εξαγωγή στη Γερμανία έως το 2025, δήλωσε ο Γουίλκινσον.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης