Ενέργεια

ΡΑΕ: Ποιες είναι οι κρίσιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

ΡΑΕ: Ποιες είναι οι κρίσιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής για το σχέδιο έκτακτης ανάγκης

Τι προβλέπει η Μελέτη Εκτίμησης Επικινδυνότητας

 

Στη λίστα με τις κρίσιμες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής εκείνες για τις οποίες η Ελλάδα είχε πετύχει ευρωπαϊκή εξαίρεση από τον υπολογισμό της μείωσης κατά 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου , έχει καταλήξει, βάσει της Μελέτη Εκτίμησης Επικινδυνότητας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).

Η ιδιαίτερα σημαντική και αυξανόμενη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ισοζύγιο πρωτογενούς ενέργειας του τομέα ηλεκτροπαραγωγής, καθιστά αναγκαία τη θέσπιση περαιτέρω κανόνων και υποχρεώσεων, με στόχο την ασφάλεια εφοδιασμού των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας. Η σημασία υποστήριξης των κρίσιμων μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το αέριο (critical gas-fired power plants) αναδεικνύεται εξάλλου και στον ίδιο τον Κανονισμό 2017/1938.

Επιπτώσεις στη λειτουργία

Η έλλειψη καύσιμου στις συγκεκριμένες μονάδες μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, να επηρεάσει τη μεταφορά του αερίου και την τροφοδοσία με φυσικό αέριο οικιακών καταναλωτών και μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, καθότι για τη λειτουργία των συστημάτων θέρμανσης χώρων ή ζεστού νερού είναι οπωσδήποτε απαραίτητη η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.

Έτσι στις «κρίσιμες», βάσει της Μελέτης Εκτίμησης Επικινδυνότητας, περιλαμβάνονται οι μονάδες παραγωγής «Αλιβέρι V» (εγκατεστημένης ισχύος 426,9 MW), «Λαύριο V» (385,2 MW), «Μεγαλόπολη V» (500 MW), «Ηρων ΙΙ» (432 MW), Αγ. Θεοδώρων (Korinthos power - 436,6 MW), Αγ. Νικολάου (Protergia - 444,5 MW), Αλουμίνιο (3 μονάδες – 334 MW), ADG IV (Protergia, 826 MW η οποία βρίσκεται σε δοκιμαστική λειτουργία).

Επίσης, στις «κρίσιμες» μονάδες περιλαμβάνονται και όσες έχουν τη δυνατότητα εναλλαγής καυσίμου, υπό συγκεκριμένες συνθήκες (π.χ. περιορισμοί στη διάρκεια λειτουργίας με diesel) που είναι η μονάδα της ΔΕΗ στην Κομοτηνή (484,6 MW και διαθέσιμη ισχύς με εναλλακτικό καύσιμο 483 MW) και η «Λαύριο IV» (560 MW και 530 MW με ντίζελ), ΕΝΘΕΣ Elpedison (408,4 MW και 355,53 MW με ντίζελ), Θίσβης Elpedison (421,6 MW και 288,42 MW με ντίζελ) και Ήρων (3 μονάδες, συνολικής ισχύος 148,5 MW και με εναλλακτικό καύσιμο στα 137,67 MW).

Ωστόσο, σύμφωνα με το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης της ΡΑΕ, ο τελικός χαρακτηρισμός τους ως «κρίσιμες» θα προκύπτει σε ημερήσια βάση κατά τη διάρκεια των κρίσεων, ως αποτέλεσμα ad hoc βραχυχρόνιων αναλύσεων υδραυλικής ευστάθειας και επάρκειας ηλεκτρικού συστήματος των Διαχειριστών του ΕΣΦΑ και ΕΣΜΗΕ (δηλαδή του ΔΕΣΦΑ και του ΑΔΜΗΕ), λαμβάνοντας υπόψη κάθε φορά τις τρέχουσες συνθήκες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης