Ενέργεια

Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο - Στα 99,5 δολ. το brent, στα 93 δολ. το αργό

Άνοδος πάνω από 3% για το πετρέλαιο - Στα 99,5 δολ. το brent, στα 93 δολ. το αργό

Ο ΟΠΕΚ+ έχει επιλογές, συμπεριλαμβανομένων περικοπών δήλωσε ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας

Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν πάνω από 3% την Τρίτη, αφού η Σαουδική Αραβία διατύπωσε την ιδέα των περικοπών της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ για να στηρίξει τις τιμές και με την προοπτική πτώσης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι ο ΟΠΕΚ+ έχει τα μέσα για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της παραγωγής, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA τη Δευτέρα, επικαλούμενο σχόλια που έκανε ο Αμπντουλαζίζ μπιν Σαλμάν στο Bloomberg.

Περί τις 18:51 ώρα Ελλάδας το Brent σημείωσε άνοδο 3,1% στα 99,55 δολ. το βαρέλι ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate σημείωσε άνοδο 3,5%, στα 93,57 δολ.

«Μεγάλο μέρος της ώθησης πίσω από τη σημερινή άνοδο προέρχεται από σχόλια από τη Σαουδική Αραβία που παραπέμπουν σε πιθανή μείωση της παραγωγής σε μια προσπάθεια «σταθεροποίησης» της αγοράς», δήλωσε ο Jim Ritterbusch της Ritterbusch and Associates. «Φυσικά, από την προοπτική των Σαουδάραβων, οι σταθερές τιμές ισοδυναμούν με υψηλές τιμές και η αστάθεια ισοδυναμεί με χαμηλές τιμές».

Ωστόσο, εννέα πηγές του ΟΠΕΚ δήλωσαν στο Reuters την Τρίτη ότι οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να μην είναι επικείμενες και θα συμπέσουν με την επιστροφή του Ιράν στις αγορές πετρελαίου εάν η Τεχεράνη συνάψει πυρηνική συμφωνία με τη Δύση.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters τη Δευτέρα ότι το Ιράν έχει εγκαταλείψει ορισμένες από τις κύριες απαιτήσεις του για την αναβίωση μιας συμφωνίας.

Το πετρέλαιο εκτινάχθηκε στα ύψη το 2022, πλησιάζοντας τον Μάρτιο στο υψηλό όλων των εποχών των 147 δολαρίων, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που ενέτεινε τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό. Οι φόβοι για παγκόσμια ύφεση, ο αυξανόμενος πληθωρισμός και η ασθενέστερη ζήτηση έχουν έκτοτε επιβαρύνει τις τιμές.

Ενώ η τιμή των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης Brent έχει υποχωρήσει απότομα από τα υψηλά του τρέχοντος έτους, η δομή της αγοράς και οι διαφορές τιμών στην αγορά φυσικού πετρελαίου εξακολουθούν να υποδηλώνουν στενότητα προσφοράς.

Υπογραμμίζοντας τη στενή προσφορά, οι τελευταίες εβδομαδιαίες αναφορές για τα αποθέματα στις ΗΠΑ αναμένεται να δείχνουν μείωση 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών στα αποθέματα αργού.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης