Ενέργεια

Πως θα λειτουργεί ο νέος Μηχανισμός Αποθεματικών με τις εισοφορές ΥΚΩ - Καταργούνται οι κλίμακες

Πως θα λειτουργεί ο νέος Μηχανισμός Αποθεματικών με τις εισοφορές ΥΚΩ - Καταργούνται οι κλίμακες
Τα έσοδα που μπορούν να προκύψουν για τον αποθεματικό λογαριασμό μόνο από τους οικιακούς καταναλωτές υπολογίζονται σε περίπου 350 εκατ. ετησίως
Την δημιουργία ενός μόνιμου Mηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου, από το Σεπτέμβριο, για την προστασία των καταναλωτών από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσης, προανήγγειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας. Ο Μηχανισμός αυτός θα τροφοδοτείται από ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό στον οποίο θα κατευθύνεται εισφορά που θα επιβληθεί στις χρεώσεις ΥΚΩ και σύμφωνα με τον υπουργό δεν θα ξεπερνά τo 1 λεπτό/κιλοβατώρα για τους οικιακούς πελάτες. Η θέσπιση του νέου αυτού Μηχανισμού θα προχωρήσει ταυτόχρονα, σύμφωνα με τον υπουργό, με τον εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ που θα μειώσει έως και 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή- όπως είπε- έχουν για παράδειγμα, αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα για τη θέρμανσή τους.

Στην ουσία ο υπουργός περιέγραψε μια αναπροσαρμογή των υφιστάμενων χρεώσεων ΥΚΩ στην κατεύθυνση της κατάργηση της κλιμακωτής χρέωσης και της καθιέρωσης οριζόντιας με βάση την χαμηλή χρέωση της πρώτης κλίμακας, η οποία θα αυξηθεί κατά το ποσό της εισφοράς που θα επιβληθεί. Η πρώτη κλίμακα των ΥΚΩ μέχρι 1600 κιλοβατώρες/τετράμηνο στην οποία συγκαταλέγεται η πλειοψηφία των καταναλωτών χρεώνεται σήμερα με 6,90 ευρώ/μεγαβατώρα. Η Δεύτερη από 1601-2000 κιλοβατώρες/τετράμηνο χρεώνεται με 50 ευρώ/μεγαβατώρα και η τρίτη άνω των 2001 κιλοβατώρων/τετράμηνο με 85 ευρώ.

Κατάργηση στις κλίμακες ΥΚΩ

Με την αναπροσαρμογή που ανακοίνωσε ο υπουργός, θα καταργηθούν οι κλίμακες και οι ΥΚΩ για όλες τις καταναλώσεις θα χρεώνονται με 17 ευρώ/μεγαβατώρα. Ουσιαστικά δηλαδή θα προκύψει μια αύξηση της τάξης των 10 ευρώ περίπου η μεγαβατώρα για τις καταναλώσεις μέχρι 1600 κιλοβατώρες/τετράμηνο και μείωση της τάξης των 33 και 68 ευρώ/μεγαβατώρα αντίστοιχα για τις επόμενες δύο κλίμακες.

Τα έσοδα που μπορούν να προκύψουν για τον αποθεματικό λογαριασμό μόνο από τους οικιακούς καταναλωτές υπολογίζονται σε περίπου 350 εκατ. ετησίως. Δεν διευκρινίστηκε χθες από το ΥΠΕΝ εάν η εισφορά θα επιβληθεί και στις επιχειρήσεις μέσης και χαμηλής τάσης, ενώ κύκλοι του υπουργείου γνωστοποίησαν ότι εξαιρούνται οι επιχειρήσεις υψηλής τάσης.

Η δημιουργία του Μηχανισμού αποτελεί σαφή ένδειξη της κυβερνητικής ανησυχίας για την πορεία που θα πάρουν οι τιμές το επόμενο διάστημα, κάτι που εξάλλου δεν έκρυψε ο υπουργός Κώστας Σκρέκας ανακοινώνοντας χθες τις επιδοτήσεις ρεύματος για τον Σεπτέμβριο. Μίλησε για «ένα χειμώνα γεμάτο προκλήσεις και δυσκολίες σε ότι αφορά στην επάρκεια εφοδιασμού και τις τιμές ενέργειας» και παρέπεμψε στις δηλώσεις Ευρωπαίων ηγετών και τα μέτρα που λαμβάνονται σε όλη την Ευρώπη.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης