Επικαιρότητα

Ελληνοτουρκικά: Το νέο σχέδιο της Ελλάδας για να αναχαιτίσει τις τουρκικές προκλήσεις

Ελληνοτουρκικά: Το νέο σχέδιο της Ελλάδας για να αναχαιτίσει τις τουρκικές προκλήσεις

Αποφασισμένη να λάβει τα μέτρα της είναι η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε νέα τουρκική πρόκληση, με τη χθεσινή (23/8) συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) να επιβεβαιώνει τον εν λόγω ισχυρισμό.

Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η περαιτέρω θωράκιση των ελληνικών συνόρων από τις τουρκικές υβριδικές απειλές, με τη σταδιακή επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος του Έβρου, κατά προτεραιότητα σε επίμαχα σημεία όπως αυτά προσδιορίζονται από τα συναρμόδια Υπουργεία και το ΓΕΕΘΑ, ενώ παράλληλα, αποφασίστηκε και η αναβάθμιση και η ενίσχυση των μέσων επιτήρησης.

Μήνυμα αποτροπής της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, εξέπεμψε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεκαθαρίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα επιτρέψει επανάληψη του 2015. "Ό,τι είναι απαραίτητο κι αναγκαίο να γίνει για την καλύτερη και πιο αποτελεσματική  φύλαξη συνόρων μας και για την ουσιαστική αντίδραση στις απόπειρες εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού και προσφυγικού σε αυτό τον ιδιότυπο υβριδικό πόλεμο που δέχεται η χώρα μας θα γίνει και στον Έβρο και στο Αιγαίο και όπου απαιτείται. Η Ελλάδα σέβεται τον άνθρωπο αλλά δεν είναι και πολιτικά αφελής" διεμήνυσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Την ίδια τακτική ο Erdogan

Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν επεχείρησε εκ νέου να αντιστρέψει την πραγματικότητα, με ψευδείς κατηγορίες κατά της Ελλάδας για απάνθρωπη συμπεριφορά απέναντι στους μετανάστες, και φτάνοντας στο σημείο να ισχυρίζεται ότι η Τουρκία τα τελευταία δύο χρόνια αποτρέπει χιλιάδες θανάτους στο Αιγαίο. Ψεύδη που αντέκρουσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθυμίζοντας πως η Ελλάδα είναι εκείνη που σώζει ζωές σε Έβρο και Αιγαίο και καλώντας την τουρκική ηγεσία να απαντήσει "πώς μπαίνουν και βρίσκονται σε κίνδυνο μέσα στη θάλασσα ή στον Έβρο ανθρώπινες ζωές που ξεκινούν αποδεδειγμένα από την τουρκική επικράτεια. Όλα τα υπόλοιπα δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική" τόνισε.

Προκλήσεις

Οι τουρκικές συκοφαντίες κατά της Ελλάδας συνοδεύτηκαν, παράλληλα, και από ένα μπαράζ παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου,78 στο σύνολο, εκ των οποίων , 42 από UAV και 36 μαχητικά ενώ έγιναν και 8 εμπλοκές με ελληνικά αεροσκάφη. Σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίσθηκαν και αναχαιτίσθηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια τακτική, όπως έκανε γνωστό το ΓΕΕΘΑ.

Παράλληλα το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Άγκυρα για τις χθεσινές υπερπτήσεις τουρκικών F-16 στο Αιγαίο, με διπλωματικές πηγές να διευκρινίζουν ότι η συγκεκριμένη πρακτική της αποστολής διπλωματικής νότας ακολουθείται σε κάθε πρόκληση κατά της χώρας μας.

Από την πλευρά του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας επεχείρησε μέσω διαρροών του να κάνει, για πολλοστή φορά, το "άσπρο μαύρο" υποστηρίζοντας " πως ελληνικά μαχητικά κλείδωσαν με τα ραντάρ τους τουρκικά μαχητικά F-16 που εκτελούσαν καθήκοντα του ΝΑΤΟ στην Αν. Μεσόγειο".  Σύμφωνα δε, με τον ισχυρισμό της Άγκυρας, τα ελληνικά μαχητικά επιχείρησαν να εμποδίσουν τα τουρκικά μαχητικά και η Τουρκία απάντησε στην ενέργεια αυτή απομακρύνοντας τα ελληνικά μαχητικά από την περιοχή. Αναφέρεται επίσης, πως ο στρατιωτικός ακόλουθος της Ελλάδας κλήθηκε  για εξηγήσεις στο Υπουργείο Άμυνας.

Ισχυρισμοί που πήραν την άμεση απάντηση από το ελληνικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο διέψευσε τους τουρκικούς ισχυρισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι τα τουρκικά μαχητικά F-16 παρεμβλήθηκαν σε συμφωνημένη με το ΝΑΤΟ πτήση αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών προβαίνοντας σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

"Από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνεται ότι κατόπιν συνεννόησης και συμφωνίας μεταξύ ΓΕΕΘΑ και Αεροπορικής Διοίκησης (AIRCOM) του ΝΑΤΟ, τις μεσημβρινές ώρες της 22 Αυγούστου 2022 έλαβε χώρα πτήση Αμερικανικών αεροσκαφών Β-52 στο FIR Αθηνών.

Τα Β-52 εισήλθαν από το νοτιοδυτικό όριο του FIR Αθηνών προκειμένου να εξέλθουν απ' αυτό δυτικά της νήσου Μεγίστης. Η πτήση των εν λόγω αεροσκαφών έλαβε χώρα στο πλαίσιο επίδειξης Διασυμμαχικής συνοχής και αλληλεγγύης.

Ενώ η κίνηση των B-52 δεν προβλεπόταν να γίνει με συνοδεία Μαχητικών Αεροσκαφών, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν, πέντε άγνωστα ίχνη αέρος κινήθηκαν ανατολικά της Καρπάθου παρεμβαλλόμενα στο δρομολόγιο των Β-52, προβαίνοντας παράλληλα σε παράβαση Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας λόγω μη κατάθεσης Σχεδίου Πτήσης.

Άμεσα απογειώθηκαν τέσσερα Μαχητικά Αεροσκάφη F-16 της Π.Α. από την Κρήτη, τα οποία ανεγνώρισαν τα άγνωστα ίχνη ως οπλισμένα Τουρκικά Μαχητικά Αεροσκάφη F-16, που αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Επί του θέματος έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες αρχές του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ.

Οποιαδήποτε άλλη περιγραφή των σχετικών γεγονότων είναι ψευδής" αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΘΑ.

Πηγή: skai.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης