Ενέργεια

Ιαπωνία: Μονόδρομος η πυρηνική ενέργεια για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού

Ιαπωνία: Μονόδρομος η πυρηνική ενέργεια για την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού
Η πυρηνική ενέργεια θεωρείται από ορισμένους στην κυβέρνηση ως συστατικό στοιχείο αυτού του πράσινου μετασχηματισμού

H εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και η διαρκής αβεβαιότητα ωθούν την Ιαπωνία να επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές της έναντι της ενέργειας. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, στο κάδρο επανέρχεται η πυρηνική ενέργεια αλλά και η προοπτική ανάπτυξης αντιδραστήρων επόμενης γενιάς.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Ιαπωνία έχει κρατήσει τα περισσότερα πυρηνικά εργοστάσιά της σε αδράνεια κατά τη δεκαετία που πέρασε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι του 2011, που προκάλεσαν πυρηνική καταστροφή στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα Νταϊίτσι.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Τετάρτη για να καταρτίσουν ένα σχέδιο για τον λεγόμενο "πράσινο μετασχηματισμό" που αποσκοπεί στην αναμόρφωση της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου ώστε να επιτύχει περιβαλλοντικούς στόχους. Η πυρηνική ενέργεια, στην οποία αντιτάχθηκε σθεναρά το κοινό μετά την κρίση της Φουκουσίμα, θεωρείται στην παρούσα φάση από ορισμένους στην κυβέρνηση ως συστατικό στοιχείο αυτού του πράσινου μετασχηματισμού.

Παράλληλα, τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση δήλωσε ότι ελπίζει να επανεκκινήσει περισσότερους πυρηνικούς αντιδραστήρες εγκαίρως ώστε να αποτραπεί οποιαδήποτε κρίση ενέργειας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Στα τέλη Ιουλίου, η Ιαπωνία διέθετε επτά αντιδραστήρες σε λειτουργία, ενώ άλλοι τρεις ήταν εκτός λειτουργίας λόγω συντήρησης. Πολλοί άλλοι εξακολουθούν να περνούν από διαδικασία αδειοδότησης βάσει αυστηρότερων προτύπων ασφαλείας που επιβλήθηκαν μετά τη Φουκουσίμα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης