Ενέργεια

Η πρόβλεψη της Νορβηγίας για την παραγωγή φυσικού αερίου ως το 2030

Η πρόβλεψη της Νορβηγίας για την παραγωγή φυσικού αερίου ως το 2030
Η παραγωγή της Νορβηγίας αναμένεται να φτάσει τα 122 δισ. κυβικά μέτρα αυτό το έτος

Η Νορβηγία σχεδιάζει να διατηρήσει τα υφιστάμενα υψηλά επίπεδα παραγωγής στο φυσικό αέριο μέχρι το τέλος της δεκαετίας, καθώς η Ευρώπη τερματίζει σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας της Νορβηγίας.

«Περιμένω ότι θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε τα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το 2030», ανέφερε ο Terje Aasland μιλώντας στο Reuters. «Βλέπουμε ότι υπάρχουν έργα και επίσης σχέδια για την ανάπτυξη και λειτουργία νέων έργων, τα οποία πλέον έρχονται και θα βοηθήσουν να διατηρήσουμε υψηλούς όγκους φυσικού αερίου στο μέλλον» συμπλήρωσε.

Οι προβλέψεις

Η παραγωγή της Νορβηγίας αναμένεται να φτάσει τα 122 δισ. κυβικά μέτρα αυτό το έτος, σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις, σημειώνοντας αύξηση 8% από το 2021 και πιθανώς να ξεπεράσουν το τελευταίο ρεκόρ πριν από πέντε χρόνια.

Παράλληλα, προμηθεύει την ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο με το 20%-25% των απαιτούμενων προμηθειών φυσικού αερίου τους, αναμένει πωλήσεις ρεκόρ φυσικού αερίου μέσω αγωγών προς την Ευρώπη φέτος και έχει ήδη ξεπεράσει τη Ρωσία ως ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της ΕΕ.

Επίσης, η αισιοδοξία για αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών προκύπτουν, καθώς η χώρα αποκτά εμπιστοσύνη στη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της ζήτησης και η ΕΕ προσπαθεί να απομακρυνθεί από τις προμήθειες φυσικού αερίου της Ρωσίας μετά την εισβολή της τελευταίας στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για πρόσθετους φόρους και μελλοντικά κέρδη, ο αρμόδιος υπουργός υποστήριξε ότι: «Δεν κάνουμε καμία συζήτηση τώρα για πρόσθετους φόρους. Τα πρόσθετα έσοδα που πιθανώς αποκομίζουν οι εταιρείες τώρα αποτελούν τη βάση για μελλοντικές επενδύσεις και τη βάση για ολόκληρο τον μετασχηματισμό του ενεργειακού τομέα».

Τέλος, η σκανδιναβική χώρα αναμένεται να αποκομίσει 100 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος από τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου της. Από την άλλη πλευρά, διάφοροι επικριτές ζητούν από τη Νορβηγία να περιορίσει την τιμή του φυσικού της αερίου στην Ευρώπη για να την βοηθήσει στην προσπάθειά της να αποφύγει το φυσικό αέριο της Ρωσίας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης