Ενέργεια

«Οσμή» σκανδάλου στην TotalEnergies: Πιθανές διασυνδέσεις με τον ρωσικό στρατό

«Οσμή» σκανδάλου στην TotalEnergies: Πιθανές διασυνδέσεις με τον ρωσικό στρατό
Η εταιρεία αρνείται πιθανή εμπλοκή της

Την είδηση περί εμπλοκής της TotalEnergies στην προμήθεια καυσίμων αεροσκαφών στον ρωσικό στρατό ζητά να εξακριβωθεί μέσω έρευνας, ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Clement Beaune.

Όπως αναφέρει το Reuters, πρόκειται για τον πρώτο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο οποίος αναφέρθηκε στο εν λόγω θέμα και θα μπορούσε πολύ εύκολα να υπονομεύσει τις προσπάθειες του προέδρου Emmanuel Macron να πιέσει για ειρήνη στην Ουκρανία.

Η εφημερίδα Le Monde έγραψε χθες (24/8) ότι η TotalEnergies συμμετείχε στην προμήθεια συμπυκνώματος φυσικού αερίου για την παραγωγή καυσίμων αεριωθουμένων που μπορεί να χρησιμοποιούνταν από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, μέσω του μεριδίου της γαλλικής εταιρείας σε venture με τη ρωσική Novatek. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα, επομένως πρέπει να διεξαχθεί έρευνα για το εάν, εκούσια ή ακούσια, υπήρξε παράκαμψη των κυρώσεων», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών στην France 2.

Η πλευρά της TotalEnergies

Η γαλλική εταιρεία , η οποία σε αντίθεση με τους μεγάλους δυτικούς αντιπάλους της έχει διατηρήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία παρά τις επικρίσεις, είπε ότι δεν λειτουργούσε υποδομές που θα προμήθευαν τον ρωσικό στρατό και δεν γνώριζε για οποιαδήποτε πιθανή παραγωγή καυσίμου αεροσκαφών από τους επιχειρηματικούς εταίρους της.

Η Le Monde ανέφερε ότι τα καύσιμα αεριωθουμένων που παραδόθηκαν σε δύο βάσεις της ρωσικής αεροπορίας που πιθανώς συμμετείχαν στην πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών στην Ουκρανία, παρήχθη από συμπύκνωμα αερίου που προμήθευε η Terneftegaz, στην οποία η Totalenergies κατέχει το 49%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης