Τελευταία Νέα
Εξοικονόμηση

Ισπανία: Εγκρίθηκε από την Βουλή το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

Ισπανία: Εγκρίθηκε από την Βουλή το σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας

Τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκριναν τα μέτρα ως αναποτελεσματικά και επιζήμια για την οικονομία

 

Οι Ισπανοί νομοθέτες επικύρωσαν το διάταγμα της κυβέρνησης μειοψηφίας για την εξοικονόμηση ενέργειας την Πέμπτη, αλλά το αν το αντιδημοφιλές μέτρο θα βοηθήσει την Ισπανία να εκπληρώσει την ευρωπαϊκή της δέσμευση για μείωση της χρήσης φυσικού αερίου κατά 7% μένει να φανεί.

Η εξοικονόμηση ενέργειας έκτακτης ανάγκης, η οποία εισήχθη στις 10 Αυγούστου ως μέρος της ώθησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για απογαλακτισμό από το ρωσικό αέριο, κυμαίνεται από υποχρεωτικά όρια θερμοκρασίας για κλιματισμό ή θέρμανση έως το σβήσιμο των φώτων σε δημόσια κτίρια και βιτρίνες καταστημάτων. Περισσότερα μέτρα είναι πιθανό να ανακοινωθούν τον Σεπτέμβριο.

Το κοινοβούλιο, όπου ο κυβερνών αριστερός συνασπισμός δεν διαθέτει πλειοψηφία και πρέπει να βασίζεται σε μικρότερα περιφερειακά κόμματα για να εγκρίνει νομοθεσία, υποστήριξε το διάταγμα με ψήφους 187-161 - ένα σημαντικό περιθώριο για αυτό το νομοθετικό σώμα.

Τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέκριναν τα μέτρα ως αναποτελεσματικά και επιζήμια για την οικονομία.

Τα μέτρα που διαφημίζονται από την κυβέρνηση ως αλληλεγγύη με την υπόλοιπη Ευρώπη, ήταν σκληρά σε μια χώρα που δεν εξαρτάται από το ρωσικό αέριο και έχει υποφέρει από τους βάναυσους καλοκαιρινούς καύσωνες στη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων δεκαετιών σύμφωνα με το Reuters.

Αυξήθηκε η χρήση φυσικού αερίου

«(Τα μέτρα) συνεπάγονται εξοικονόμηση πόρων για όσους τα εφαρμόζουν», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας Τερέζα Ριμπέρα πριν από την ψηφοφορία. «Αποτελούν επίσης έμπνευση για άλλους ευρωπαίους εταίρους».
Είπε ότι τα μέτρα μείωσαν τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας κατά 6% κατά την πρώτη τους εβδομάδα.

Καθώς όμως η ξηρασία έχει περιορίσει την υδροηλεκτρική παραγωγή, τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν κάψει διπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου μέχρι στιγμής αυτόν τον μήνα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, ωθώντας τη συνολική κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ισπανία κατά 4% υψηλότερα, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας διαχείρισης δικτύου φυσικού αερίου Enagas.

Ο Marcel Coderch, επικεφαλής του Συνδέσμου Μελετών Ενεργειακών Πόρων, δήλωσε ότι υπάρχει ένα πρόσθετο κίνητρο για τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας να χρησιμοποιούν περισσότερο φυσικό αέριο λόγω του ειδικού ανώτατου ορίου στο κόστος εισροής αερίου και άνθρακα που χρησιμοποιούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

Οι Βρυξέλλες ενέκρινan το πρόγραμμα αποκλειστικά για την Ισπανία και την Πορτογαλία τον Ιούνιο για να χαλιναγωγήσουν τις αυξανόμενες τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιβηρική χερσόνησο που έχει μικρή ενεργειακή διασύνδεση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Η Ισπανία εισάγει το μεγαλύτερο μέρος του φυσικού της αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αλγερία.

Η χαμηλότερη τιμή της ισπανικής ηλεκτρικής ενέργειας έχει επίσης κάνει τη Γαλλία να εισάγει περισσότερο, πρόσθεσε ο Coderch. Τέτοιες εισαγωγές τριπλασιάστηκαν τον Ιούλιο, σύμφωνα με το Enagas.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης