Ενέργεια

Πορτογαλία: Θα επιτρέψει την μετακίνηση σε φθηνότερα ρυθμιζόμενα τιμολόγια φυσικού αερίου

Πορτογαλία: Θα επιτρέψει την μετακίνηση σε φθηνότερα ρυθμιζόμενα τιμολόγια φυσικού αερίου
Το μέτρο θα είναι σε ισχύ για 12 μήνες από την 1η Οκτωβρίου

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα επιτρέψει σε νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που αγοράζουν φυσικό αέριο στην απελευθερωμένη αγορά να κινηθούν σε ρυθμιζόμενα τιμολόγια και να αποφύγουν τεράστιες αυξήσεις τιμών που ανακοινώθηκαν από εταιρείες κοινής ωφέλειας, δήλωσε την Πέμπτη ο υπουργός Ενέργειας.

Το μέτρο, το οποίο θα είναι σε ισχύ για 12 μήνες από την 1η Οκτωβρίου, είναι ως απάντηση στην αύξηση του κόστους ζωής, είπε ο Ντουάρτε Κορντέιρο σε συνέντευξη Τύπου.

Μετά από μια ώθηση για απελευθέρωση των αγορών ενέργειας από το 2010, υπάρχουν 1,4 εκατομμύρια πελάτες μεταξύ των οποίων νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που έχουν επιλέξει να ορίζονται οι λογαριασμοί φυσικού αερίου τους από τις τιμές της αγοράς και επί του παρόντος απαγορεύεται από το νόμο να επιστρέψουν σε ρυθμιζόμενο τιμολόγιο, είπε ο Κορντέιρο κάτι που η κυβέρνηση θα ανακαλούσε τώρα.

Αυξήσεις

Τα τιμολόγια που ρυθμίζονται από την κυβέρνηση είναι επί του παρόντος χαμηλότερα από αυτά στην ελεύθερη αγορά και θα αυξηθούν μόλις κατά 3,9% την 1η Οκτωβρίου, ενώ ορισμένες εταιρείες κοινής ωφέλειας έχουν ήδη ανακοινώσει αυξήσεις τιμών έως και 200%, είπε ο Cordeiro.

Εκτίμησε ότι οι καταναλωτές με ρυθμιζόμενα τιμολόγια θα πλήρωναν λιγότερο από το μισό από αυτό που θα πλήρωναν διαφορετικά.

Όλοι οι καταναλωτές αερίου χαμηλής πίεσης με ετήσια κατανάλωση κάτω από 10.000 κυβικά μέτρα μπορούν να στραφούν σε ρυθμιζόμενο τιμολόγιο.

Η EDP, ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Πορτογαλίας σε νοικοκυριά, με 650.000 πελάτες, ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι οι τιμές του θα αυξηθούν κατά 170% τον Οκτώβριο αφού τις διατήρησε για μήνες παρά την άνοδο των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου.
Όσον αφορά το μερίδιο αγοράς των νοικοκυριών, την EDP ακολουθούν η Galp  με 23,3% και η Goldenergy με 12,3%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης