Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Blinken για την απόκτηση επιπλέον S-400 από την Τουρκία

Επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Blinken για την απόκτηση επιπλέον S-400 από την Τουρκία
Στην επιστολή τους, οι βουλευτές κάνουν λόγο για κατάφορη παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας

Την έντονη ανησυχία τους για την ενδεχόμενη απόκτηση επιπλέον S-400 από την Τουρκία, εκφράζουν σε επιστολή που έστειλαν προς τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, 18 Αμερικανοί βουλευτές. Ο βουλευτής Κρις Πάπας που έπαιξε ηγετικό ρόλο στην τροπολογία που κατατέθηκε στον αμυντικό προϋπολογισμό (NDAA) για τα F-16, συντόνισε και αυτή τη νέα προσπάθεια.

Στην επιστολή τους, οι βουλευτές κάνουν λόγο για κατάφορη παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας, ενώ προειδοποιούν και για τους κινδύνους ασφαλείας που ελλοχεύουν από την πιθανή συνεγκατάσταση των αναβαθμισμένων μαχητικών F-16 με τους S-400. Υπό αυτό το πρίσμα, οι Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Άντονι Μπλίνκεν, να ενημερωθούν μέσα στον επόμενο μήνα για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία για τα μαχητικά F-16, αλλά και για τα μέτρα έχει λάβει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ώστε να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρχουν κίνδυνοι ασφάλειας, και ότι η αμυντική συνεργασία ΗΠΑ-Τουρκίας θα συμμορφώνεται πλήρως με την αμερικανική νομοθεσία.

Από την πλευρά του, ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Έντι Ζεμενίδης, που συντονίζει τις πρωτοβουλίες του συνασπισμού «No Jets for Turkey», εξέφρασε την ικανοποίηση του συνασπισμού για αυτή τη πρωτοβουλία του Κογκρέσου. Ο συγκεκριμένος συνασπισμός περιλαμβάνει εβραϊκές, αρμενικές, κουρδικές και χριστιανικές οργανώσεις.

«Για άλλη μια φορά το Κογκρέσο παίζει ηγετικό ρόλο στο θέμα των αμυντικών σχέσεων των ΗΠΑ με την Τουρκία. Παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει προχωρήσει προς το παρόν με την αναβάθμιση και την πώληση των F-16 ούτε δίνει τα σωστά μηνύματα στην Τουρκία και αφήνει την κυβέρνηση Ερντογάν να προχωράει με την εντύπωση ότι οι ΗΠΑ είναι αυτές που θα υποχωρήσουν στο θέμα των S-400. Ευτυχώς, το Κογκρέσο επανέρχεται με συνέπεια και ξεκαθαρίζει ότι η αναβάθμιση και η πώληση, δεν μπορούν να προχωρήσουν χωρίς συγκεκριμένες προϋποθέσεις», ανέφερε ο Έντι Ζεμενίδης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης