Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ρουμανία: Στα 3,27 δισ. δολ. το κόστος της ενεργειακής στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Ρουμανία: Στα 3,27 δισ. δολ. το κόστος της ενεργειακής στήριξης σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις
Η φορολογία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη σύμφωνα με τον Ρουμάνο υπουργό

Το πρόγραμμα της Ρουμανίας για την προστασία των νοικοκυριών και των μικρότερων επιχειρήσεων από τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας θα κοστίσει περίπου 3,2 δις. δολ, σύμφωνα με τα λεγόμενα του υπουργού Ενέργειας της χώρας, Virgil Popescu.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνασπισμού εξετάζει επίσης απροσδόκητους φόρους σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού ενέργειας. Η Ρουμανία έχει περιορίσει τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά και τους περισσότερους άλλους καταναλωτές μέχρι ορισμένα μηνιαία επίπεδα κατανάλωσης και αποζημιώνει τους προμηθευτές για τη διαφορά.

Ωστόσο, οι ήδη υψηλές τιμές ενέργειας αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω, όσο είναι σε εξέλιξη ο πόλεμος στην Ουκρανία και υφίστανται οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία. Το πρόγραμμα ενεργειακής στήριξης θεωρείται σημαντικός κίνδυνος για το ήδη μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρουμανίας, με την ικανότητα της κυβέρνησης να μειώσει το έλλειμμα κύριο μοχλό της πιστοληπτικής της ικανότητας.

Το σκεπτικό

Σύμφωνα με τον Popescu, «η κυβέρνηση εξετάζει να φορολογήσει ολόκληρη των αλυσίδα παραγωγής, συμπεριλαμβάνοντας την παραγωγή, τους μεσάζοντες και τους προμηθευτές, χωρίς να έχουν καταρτιστεί όλες οι λεπτομέρειες. Η φορολογία πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο δίκαιη».

Οι αριστεροί Σοσιαλδημοκράτες, το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου και μέρος του κυβερνητικού συνασπισμού, υποστηρίζουν την αντικατάσταση του συστήματος ανώτατων ορίων και επιδοτήσεων με ρυθμιζόμενες τιμές από το επόμενο έτος σε βραχυπρόθεσμη βάση, αλλά ο συνασπισμός δεν έχει ακόμη συμφωνήσει.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ρουμανικής ένωσης προμηθευτών ενέργειας εκτίμησε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση θα κερδίσει περισσότερα από 8,78 δισεκατομμύρια δολάρια από τον ενεργειακό τομέα σε τακτικούς και απροσδόκητους φόρους καθώς και σε μερίσματα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης