Ενέργεια

EEX: Ανοιχτή θα παραμείνει η αγορά παρά την εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

EEX: Ανοιχτή θα παραμείνει η αγορά παρά την εκτόξευση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας

Η ΕΕΧ ανέφερε ότι συνεχίζει να ελέγχει συνεχώς την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς

 

Το Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι το χρηματιστήριο θα παραμείνει ανοιχτό στον διαφανή ρόλο καθορισμού των τιμών μετά τη σημαντική αστάθεια των τιμών της ενέργειας από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Οι ανησυχίες ότι η Ρωσία θα περιορίσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, τεχνικά και καιρικά ζητήματα στα γαλλικά πυρηνικά εργοστάσια, καθώς και η ξηρασία που πλήττει τις παραδόσεις άνθρακα έχουν ασκήσει έντονη πίεση στην ευρωπαϊκή ενέργεια χονδρικής.

Το γερμανικό βασικό φορτίο, ένα συμβόλαιο αναφοράς για τα ευρωπαϊκά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ηλεκτρικής ενέργειας για ετήσια παράδοση το 2023, στο χρηματιστήριο μειώθηκε κατά 20,8% από το ενδοημερήσιο υψηλό των 1.050 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh) στα 775 ευρώ/MWh στις 1420 GMT.

Αυτό το υψηλό ήταν 6,6% πάνω από το ήδη υπερβολικό κλείσιμο της Παρασκευής, ενώ η τελευταία τιμή είναι 11 φορές μεγαλύτερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο και αντικατοπτρίζεται στο αντίστοιχο συμβόλαιο στην ευρύτερη αγορά OTC.

Η ΕΕΧ ανέφερε σε σημείωμα ότι συνεχίζει να ελέγχει συνεχώς την τρέχουσα κατάσταση της αγοράς. Το συμβούλιο που εκπροσωπεί τους συμμετέχοντες στην αγορά συνεδρίασε τη Δευτέρα και αποφάσισε να μην σταματήσει τις συναλλαγές.

Αβεβαιότητα

«Η διακοπή των συναλλαγών στο χρηματιστήριο δεν θα άλλαζε την εξέλιξη των τιμών και θα προκαλούσε ακόμη μεγαλύτερη αβεβαιότητα συνολικά», δήλωσε ο Chief Operating Officer Steffen Koehler.

Το EEX, μέρος της Deutsche Boerse (DB1Gn.DE), τόνισε ότι η εκκαθάριση και ο διακανονισμός των συναλλαγών συναλλάγματος εξακολουθούν να διασφαλίζονται και ότι όλες οι απαιτήσεις περιθωρίου κέρδους του γραφείου συμψηφισμού έχουν εξυπηρετηθεί από τα εκκαθαριστικά μέλη.

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι οι υψηλές απαιτήσεις ρευστότητας που προκύπτουν από τις υπερβολικά υψηλές τιμές, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε απροθυμία από την πλευρά των πωλητών. Οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να τοποθετούν εμπορικά περιθώρια με το γραφείο συμψηφισμού EEX, ECC.

Ως εκ τούτου, ήταν σημαντικό οι εταιρείες να λάβουν υποστήριξη για τη χρηματοδότηση των εξασφαλίσεών τους από τη Γερμανία καθώς και από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανέφερε το ΕΕΧ.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης