Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το ενεργειακό «κατηγορώ» της Γαλλίας στη Ρωσία για τη χρήση φυσικού αερίου ως όπλο πολέμου

Το ενεργειακό «κατηγορώ» της Γαλλίας στη Ρωσία για τη χρήση φυσικού αερίου ως όπλο πολέμου
Ο αγωγός Nord Stream 1 έχει γίνει σημείο ανάφλεξης στον οικονομικό πόλεμο μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών.

Η Γαλλία κατηγόρησε τη Μόσχα ότι χρησιμοποιεί τις προμήθειες ενέργειας ως «όπλο πολέμου», καθώς ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου Gazprom μείωσε τις παραδόσεις σε μία από τις κύριες επιχειρήσεις κοινής ωφελείας της και ετοιμάστηκε να σταματήσει τις ροές κατά μήκος του μεγάλου αγωγού προς τη Γερμανία από αύριο (31/8), σύμφωνα με το Reuters.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να βρουν μια απάντηση στο αυξανόμενο κόστος ενέργειας για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και να βρουν εναλλακτικές λύσεις στη ρωσική προμήθεια για αποθήκευση για το χειμώνα. Τα δυτικά έθνη φοβούνται ότι η Μόσχα αυξάνει τις τιμές του φυσικού αερίου για να προσπαθήσει να αποδυναμώσει την αποφασιστικότητά τους να αντιταχθούν στην εισβολή της στην Ουκρανία.

Παράλληλα ο Γάλλος Υπ.Οικ. Bruno Le Maire ανέφερε ότι ενδεχόμενη περικοπή τροφοδοσίας φυσικού αερίου από την Ρωσία θα χτυπήσει τις προοπτικές ανάπτυξης της Γαλλίας.

To «κατηγορώ» της Ευρώπης

Όπως είναι γνωστό, ο αγωγός Nord Stream 1 έχει γίνει σημείο ανάφλεξης στον οικονομικό πόλεμο μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών. Η Ευρώπη έχει ήδη ειδοποιηθεί ότι οι προμήθειες θα συμπιεστούν καθώς η Gazprom κλείνει το Nord Stream 1 από Τετάρτη έως Παρασκευή για συντήρηση (31/8-2/9).

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov δήλωσε σήμερα ότι τα τεχνολογικά προβλήματα που προκαλούνται από τις δυτικές κυρώσεις είναι το μόνο που εμποδίζει την παροχή φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1.

Από την πλευρά της, η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας, Agnes Pannier-Runacher τόνισε ότι: «Πολύ ξεκάθαρα η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως πολεμικό όπλο και πρέπει να προετοιμαστούμε για το χειρότερο σενάριο πλήρους διακοπής του εφοδιασμού».

Έκτακτη συνεδρίαση

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας θα πραγματοποιήσουν έκτακτη συνεδρίαση στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν την κρίση. Η Γερμανία, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, είναι ανοιχτή να συζητήσει ένα σχέδιο ανώτατου ορίου τιμών για τις προμήθειες φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δήλωσε πηγή στην Ιταλία, επικαλούμενη ένα μήνυμα κειμένου που έστειλε ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi πιέζει για ένα ανώτατο όριο τιμών και ζήτησε επίσης μέτρα για την αποσύνδεση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου. Μια τέτοια κίνηση θα επιτρέψει στα ευρωπαϊκά νοικοκυριά να επωφεληθούν από την ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από φθηνότερες πηγές, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

«Οποιαδήποτε ενέργεια περιορίζει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα περιορίσει την κερδοφορία της καύσης φυσικού αερίου για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει στη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου», ανέφεραν οι αναλυτές της ING.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης