Ενέργεια

Πτώση πάνω από 5% για το πετρέλαιο - Στα 99 δολ. κινείται το Brent, στα 91 δολ. το αργό

Πτώση πάνω από 5% για το πετρέλαιο - Στα 99 δολ. κινείται το Brent, στα 91 δολ. το αργό
Ανησυχία για  την παγκόσμια οικονομία

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περισσότερο από 5% την Τρίτη υπό τους φόβους ότι η αποδυνάμωση των παγκόσμιων οικονομιών λόγω του πληθωρισμού θα αμβλύνει τη ζήτηση καυσίμων και καθώς οι εξαγωγές αργού του Ιράκ δεν επηρεάζονται από τις συγκρούσεις.

Περί τις 18:47 ώρα Ελλάδας το Brent υποχωρούσε 5,49%, στα 99,41 δολ. το βαρέλι.
Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate υποχωρούσε κατά 5,33%, στα 91,79 δολάρια.

Ο πληθωρισμός είναι σχεδόν διψήφιος σε πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, επίπεδο που δεν έχει παρατηρηθεί σχεδόν μισό αιώνα. Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη να καταφύγουν σε πιο επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων, οι οποίες θα μπορούσαν να περιορίσουν την οικονομική ανάπτυξη και να επιβαρύνουν τη ζήτηση καυσίμων.

"Η οικονομία θα συνεχίσει να παραμένει αργή με τις επιθετικές νομισματικές πολιτικές της Fed. Οι επενδυτές περιμένουν τώρα τα μηνιαία στοιχεία για την απασχόληση την Παρασκευή", δήλωσε ο Kunal Sawhney, διευθύνων σύμβουλος του ερευνητή μετοχών Kalkine Group.

Οι τιμές υποχώρησαν μετά τα σχόλια της κρατικής εταιρείας μάρκετινγκ του Ιράκ SOMO ότι οι εξαγωγές πετρελαίου της χώρας δεν επηρεάζονται από την αναταραχή, δήλωσε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στάουνοβο.

Η SOMO είπε επίσης την Τρίτη ότι μπορεί να ανακατευθύνει περισσότερο πετρέλαιο στην Ευρώπη εάν χρειαστεί.

Μεγαλύτερη πίεση στις τιμές προήλθε από την ταχύτερα αναπτυσσόμενη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ρωσίας Gazprom Neft λέγοντας ότι σχεδιάζει να διπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου στο κοίτασμα Zhagrin στη Δυτική Σιβηρία σε περισσότερα από 110.000 βαρέλια την ημέρα.

Εν τω μεταξύ, η αγορά αναμένει τη συνεδρίαση του OPEC+, στις 5 Σεπτεμβρίου.

Η Σαουδική Αραβία έθεσε την περασμένη εβδομάδα το ενδεχόμενο περικοπών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, κάτι που σύμφωνα με πηγές θα μπορούσε να συμπέσει με ώθηση της προσφοράς από το Ιράν σε περίπτωση που συνάψει πυρηνική συμφωνία με τη Δύση.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ είναι πιθανό να έχουν μειωθεί την εβδομάδα έως τις 26 Αυγούστου, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters τη Δευτέρα.


www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης