Εξοικονόμηση

Reuters: Δεν είναι λύση η αποθήκευση φυσικού αερίου για τον χειμώνα - Κλειδί η εξοικονόμηση

Reuters: Δεν είναι λύση η αποθήκευση φυσικού αερίου για τον χειμώνα - Κλειδί η εξοικονόμηση
Για να αποφευχθεί μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού, κάθε μήνα οι χώρες πρέπει να μειώνουν τη χρήση φυσικού αερίου στο 15% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ξεπεράσει τους στόχους για την πλήρωση της αποθήκευσης φυσικού αερίου, αλλά οι αναλυτές προειδοποιούν ότι ο μεγαλύτερος παράγοντας για την ενεργειακή ασφάλεια αυτόν τον χειμώνα θα είναι αν οι χώρες μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση αρκετά, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα αποθηκευμένα καύσιμα διαρκούν τους πιο κρύους μήνες, σύμφωνα με το Reuters.

Τα στοιχεία της Gas Infrastructure Europe δείχνουν ότι η αποθήκευση φυσικού αερίου της Ευρώπης είναι τώρα πλήρης κατά 79,94%. Η πλήρης αποθήκευση φυσικού αερίου θα μπορούσε να συντηρήσει τις ευρωπαϊκές χώρες για, περίπου τρεις μήνες (στην καλύτερη περίπτωση) σύμφωνα με την Aurora Energy Research. Στη Γερμανία, όπου βρίσκεται σχεδόν το 1/4 της αποθήκης της ΕΕ, το αποθηκευμένο αέριο θα μπορούσε να καλύψει 80 έως 90 ημέρες μέσης ζήτησης.

3_126.JPG

«Για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση κρίσης, η μείωση της ζήτησης θα είναι ακόμη πιο σημαντική από την αποθήκευση», δήλωσε στο Reuters ο Simone Tagliapietra, ανώτερος συνεργάτης στο think-tank Bruegel.

Για να αποφευχθεί μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού, κάθε μήνα οι χώρες πρέπει να μειώνουν τη χρήση φυσικού αερίου στο 15% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας, ανέφερε το ICIS. Αυτό θα άφηνε την αποθήκευση μετά το χειμώνα στο 45% πλήρη εάν η Ρωσία συνέχιζε να στέλνει φυσικό αέριο και στο 26% εάν η Ρωσία μειώσει τις ροές από τον Οκτώβριο.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι συνεχείς περικοπές στη ζήτηση φυσικού αερίου στην κλίμακα που απαιτείται δεν έχουν πραγματοποιηθεί, παρά το γεγονός ότι πολλές βιομηχανίες αναγκάστηκαν από τις έκτακτες τιμές του φυσικού αερίου να περιορίσουν την παραγωγή τους. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που επηρεάζει τώρα τα 2/3 της ευρωπαϊκής παραγωγικής ικανότητας λιπασμάτων.


86_2.JPG

Η Γερμανία δείχνει το δρόμο

Οι χώρες της ΕΕ συμφώνησαν στα τέλη Ιουλίου να μειώσουν τη χρήση φυσικού αερίου κατά 15% αυτόν τον χειμώνα από τα μέσα χειμερινά επίπεδα το 2017-2021. Σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Γερμανία έχει θεσπίσει ορισμένες απαιτήσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Ο Matthias Buck, διευθυντής Ευρώπης στην Agora Energiewende, δήλωσε ότι η Γερμανία χρειάζεται μείωση κατά 20 έως 25% στη χρήση φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα, με τα νοικοκυριά σε πρώτο πλάνο και σε συνδυασμό φυσικά την προστασία τους από κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Η αποτυχία εξοικονόμησης φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα θα καθιστούσε πολύ πιο δύσκολη την πλήρωση της αποθήκης για τον επόμενο χειμώνα. Εάν συμβεί αυτό και η Ρωσία περικόψει τις ροές, το επόμενο έτος η αποθήκευση της Ευρώπης θα μπορούσε να αποστραγγιστεί μέχρι τον Νοέμβριο, δήλωσε το Ινστιτούτο Ενεργειακών Μελετών της Οξφόρδης.

Οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου βοήθησαν την Ευρώπη να γεμίσει γρήγορα την αποθήκη φέτος, αλλά ελλείψει ρωσικών ροών το 2023, η στενά εφοδιασμένη αγορά LNG δεν θα ήταν σε θέση να επαναφέρει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης σε άνετα προχειμερινά επίπεδα. «Η αποθήκευση είναι το δίχτυ ασφαλείας, αλλά μια πολύ σημαντική μείωση της ζήτησης είναι αυτό που χρειαζόμαστε ως προτεραιότητα σε αυτήν την κρίση» δήλωσε ο Matthias Buck.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης