Ενέργεια

Ισπανία: «Καίνε» οι τιμές ρεύματος - Νέο αρνητικό ρεκόρ τον Αύγουστο

Ισπανία: «Καίνε» οι τιμές ρεύματος - Νέο αρνητικό ρεκόρ τον Αύγουστο
Με τη νέα αυτή αύξηση, η Ισπανία καταγράφει τρεις συνεχόμενους μήνες αύξησης των τιμών

Η μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ισπανική αγορά χονδρικής έφθασε τον Αύγουστο σε υψηλό ρεκόρ, στα 307,80 ευρώ ανά μεγαβατώρα (MWh), σημειώνοντας αύξηση 19,3% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, και την ακριβότερη «στην ιστορία», όπως έδειξαν τα φρέσκα στοιχεία του Διαχειριστή της Ιβηρικής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (OMIE).

Σύμφωνα με τον OMIE, η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ξεπέρασε τα 300 ευρώ κατά μέσο όρο σε ένα μήνα για πρώτη φορά, καθώς η υψηλότερη μέχρι σήμερα τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα στην Ισπανία ήταν τον Μάρτιο, με μέση τιμή 283,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ανέφερε το ισπανικό πρακτορείο ειδήσεων.

Την Τετάρτη (31 Αυγούστου), η ισπανική ομοσπονδία καταναλωτών FACUA (Consumidores en Acción) ζήτησε από την κυβέρνηση να προστατεύσει τις οικογένειες, κηρύσσοντάς τους όλους -εκτός από τις οικογένειες με υψηλό εισόδημα- «ευάλωτους καταναλωτές», ώστε να μπορούν να λάβουν ένα ειδικό κοινωνικό επίδομα, το οποίο θα τους επιτρέψει να επωφεληθούν από μεγάλες εκπτώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ο μέσος οικιακός λογαριασμός ηλεκτρικού ρεύματος έφτασε στην Ισπανία τα 158,26 ευρώ «στον ακριβότερο Αύγουστο της ιστορίας» (συμπεριλαμβανομένων των φόρων), όπως έδειξαν τα στοιχεία της FACUA. Ο μήνας έκλεισε με αύξηση 70,0% σε ετήσια βάση, έναντι 93,10 πριν από ένα χρόνο, τόνισε η ένωση.Με τη νέα αυτή αύξηση, η Ισπανία καταγράφει τρεις συνεχόμενους μήνες αύξησης των τιμών, καθώς τον Ιούνιο η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν 218,83 ευρώ και τον Μάιο, τον τελευταίο μήνα κατά τον οποίο η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος μειώθηκε στη χώρα, 187,11 ευρώ. Ο Μάιος παραμένει, εξάλλου, ο φθηνότερος για την ηλεκτρική ενέργεια το 2022.

Αυτή η δυσμενής κατάσταση για τους καταναλωτές συμβαίνει παρά την εφαρμογή τον περασμένο Ιούνιο της λεγόμενης «ιβηρικής εξαίρεσης», η οποία αποσυνδέει το φυσικό αέριο από τη χονδρική αγορά για να μειωθεί η λεγόμενη «τιμή συγκέντρωσης», αν και περιλάμβανε αποζημίωση στις εταιρείες φυσικού αερίου για την πώληση της πρώτης ύλης τους σε φθηνότερες τιμές.Η εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών φυσικού αερίου για την Ισπανία και την Πορτογαλία που εγκρίθηκε τον Μάρτιο από την ΕΕ θα διαρκέσει, κατ’ αρχήν, δώδεκα μήνες. Ξεκίνησε τον Ιούνιο στην Ισπανία με μέση τιμή φυσικού αερίου 40 ευρώ ανά MWh για να σταθεροποιηθεί σε περίπου 50 ευρώ/MWh κατά μέσο όρο καθ’ όλη τη διάρκεια της περιόδου.

Πηγή:euractiv.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης