Ανανεώσιμες & Βιώσιμη Ανάπτυξη

OilPrice: Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων στο μισό

OilPrice: Η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές  αερίων στο μισό

Ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνονται, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύει ένα μικρό μέρος της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας

 

Oι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας αυξήθηκαν με καταιγιστικό ρυθμό το 2021, αλλά δεν καταφέραν να συμβαδίσουν με τη συνολική ζήτηση ενέργειας αλλά αυτή είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος σύμφωνα με το Oil price.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας αύξησης 5,1 exajoule στην κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας αυξήθηκε κατά 31,3 exajoules το 2021 — πάνω από έξι φορές περισσότερο.
Ο ρυθμός ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν πολύ μεγαλύτερος από αυτόν οποιασδήποτε άλλης κατηγορίας ενέργειας, αλλά οι ΑΠΕ εξακολουθούν να αποτελούν σχετικά μικρό μέρος της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.
Έτσι, αυτοί οι τεράστιοι ρυθμοί ανάπτυξης δεν μεταφράζονται ακόμη σε αρκετή κατανάλωση ενέργειας ώστε να περιορίσουν την παγκόσμια αύξηση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων. Αυτό αποτελεί σοβαρή πρόκληση καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η πυρηνική ενέργεια είναι η μοναδική μεταξύ των πηγών ενέργειας που μπορεί να κλιμακωθεί σε πολύ μεγάλες εγκαταστάσεις, έχει σταθερή ισχύ (διατίθεται κατόπιν ζήτησης) και δεν παράγει διοξείδιο του άνθρακα ενώ παράγει ηλεκτρική ενέργεια.

Εργασία του 2017 από το Πανεπιστήμιο του Τέξας προσδιόρισε την πυρηνική και την αιολική ενέργεια ως τις πηγές ενέργειας με τις χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα . Η ένταση άνθρακα υπολογίζεται διαιρώντας τις εκπομπές ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής κατά τη διάρκεια ζωής του με τη συνολική αναμενόμενη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η πυρηνική και η αιολική ήταν αντίστοιχα 12 και 14 γραμμάρια CO2-eq (γραμμάρια ισοδυνάμου CO2) ανά kWh ηλεκτρικής ενέργειας. Αντίθετα, η ισχύς που παράγεται από τον άνθρακα - που εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο - παράγει περισσότερο από 70 φορές περισσότερο ισοδύναμο CO2 ανά kWh ηλεκτρικής ενέργειας.

Με βάση τα στατιστικά στοιχεία κατανάλωσης άνθρακα στην τελευταία ανασκόπηση της BP για την Παγκόσμια Ενέργεια 2022, η παγκόσμια κατανάλωση άνθρακα είναι υπεύθυνη για περίπου το ήμισυ των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στον κόσμο. Η αντικατάσταση των παγκόσμιων σταθμών ηλεκτροπαραγωγής καύσης άνθρακα με πυρηνικούς σταθμούς θα μπορούσε να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στα επίπεδα της δεκαετίας του 1970.

Διστακτικότητα

Η πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 άλλαξε τα δεδομένα καθώς ενώ η πυρηνική ενέργεια αυξανόταν ραγδαία, μέχρι που αυτό το ατύχημα διαφοροποιήσε δραματικά την αναπτυξιακή τροχιά.

Το Τσερνόμπιλ επηρέασε σημαντικά τον παγκόσμιο ρυθμό ανάπτυξης της πυρηνικής ενέργειας, αλλά εξακολουθούσε να αυξάνεται μετά το Τσερνόμπιλ. Για τα επόμενα 25 χρόνια η πυρηνική ενέργεια θα συνέχιζε να αναπτύσσεται σε όλο τον κόσμο, αλλά τελικά θα έκανε ένα σημαντικό βήμα πίσω μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011 στην Ιαπωνία.

Αυτά τα δύο περιστατικά είναι η διαφορά μεταξύ ενός κόσμου που έχει καταργήσει γρήγορα τον άνθρακα και ενός κόσμου που δεν το έχει κάνει. Συνέβαλαν στη δυσπιστία του κοινού για την πυρηνική ενέργεια.
Αν και δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν, σύμφωνα με το Oil price μπορούμε να βελτιώσουμε τη στάση του κοινού απέναντι στην πυρηνική ενέργεια. Είναι δυνατή η κατασκευή, ο σχεδιασμός και η λειτουργία πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής που δεν μπορούν να υποστούν τις συνέπειες που παρατηρούνται στο Τσερνόμπιλ και τη Φουκουσίμα.Θα χρειαστεί χρόνος για να πειστεί ένα δύσπιστο κοινό για αυτό.

Αλλά το διακύβευμα είναι πολύ υψηλό και πρέπει να αφιερωθούν πόροι σε αυτό διαφορετικά, η σοβαρή απομάκρυνση των παγκόσμιων εκπομπών άνθρακα μπορεί να είναι μια ανυπέρβλητη πρόκληση.

H περιοχή με τη χαμηλότερη κατανάλωση βρίσκεται στην περιοχή της Ασίας του Ειρηνικού, η οποία είναι ήδη η πηγή του μεγαλύτερου μέρους των εκπομπών άνθρακα στον κόσμο.

www.worldenergynews.gr



Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης