Επικαιρότητα

State Department: Κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους S – 300 στην Κρήτη

State Department: Κανένας κίνδυνος κυρώσεων για τους S – 300 στην Κρήτη
Αποστάσεις από τους ισχυρισμούς της Τουρκίας για «λοκάρισμα» των F-16
Την θέση πως δεν υπάρχει κανένα θέμα κυρώσεων στην Ελλάδα για το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα των S -300 διατύπωσε το State Department, το οποίο πήρε αποστάσεις και από τους πρόσφατους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι το εν λόγω σύστημα που είναι εγκατεστημένο στην Κρήτη, είχε «λοκάρει» τουρκικά μαχητικά F-16.
 
Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ερωτηθείς ο εκπρόσωπος του State Department για το εάν υπάρχει θέμα κυρώσεων στην Ελλάδα για τους S – 300 (είχαν αγοραστεί από την Κύπρο αλλά κατόπιν αντιδράσεων της Τουρκίας και αμερικανικής παρέμβασης, το σύστημα εγκαταστάθηκε στην Κρήτη), υπογράμμισε πως η παρουσία του εν λόγω συστήματος στην Ελλάδα δεν υπάγεται στο πλαίσιο των κυρώσεων που προβλέπει ο Νόμος για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).
«Η απόκτηση των S-300 από την Ελλάδα έγινε τη δεκαετία του 1990, δεκαετίες πριν από την υιοθέτηση του νόμου CAATSA.
Το εδάφιο 231 του νόμου CAATSA επιβάλλει κυρώσεις μόνο για σημαντικές συναλλαγές που πραγματοποιήθηκαν στις ή μετά τις 2 Αυγούστου 2017.
Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε όλους τους νατοϊκούς συμμάχους να εξασφαλίσουν πλήρη διαλειτουργικότητα εντός της συμμαχίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του State Department.

Αποστάσεις από … Τουρκία

Όσον αφορά το έτερο ζήτημα των τελευταίων ημερών, δηλαδή τους ισχυρισμούς της Τουρκίας περί «λοκάρισμα» τουρκικών μαχητικών F-16 από τους S-300 (κάτι που έχει απορρίψει κατηγορηματικά η Αθήνα), ο εκπρόσωπος του State Department κράτησε και πάλι αποστάσεις.
«Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα.
Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία, να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών μέσω της διπλωματίας.
Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», είπε ο εκπρόσωπος του State Department.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης