Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Την επιβολή πλαφόν στην αγορά ρωσικού πετρελαίου εξετάζει η G7

Την επιβολή πλαφόν στην αγορά ρωσικού πετρελαίου εξετάζει η G7
Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχεται η αγορά ενέργειας ενώ θα μειωθούν τα συνολικά ρωσικά έσοδα από το αργό

Την πρόταση της αμερικανικής κυβέρνησης για επιβολή πλαφόν στην τιμή αγοράς του ρωσικού πετρελαίου θα συζητήσουν σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7).

Οι ΗΠΑ ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση της πίεσης που δέχεται η αγορά ενέργειας ενώ θα μειωθούν τα συνολικά ρωσικά έσοδα από το αργό.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και η Ελβετία θα απαγορεύσουν στις επιχειρήσεις τη χρηματοδότηση και ασφάλισης σε ρωσικά δεξαμενόπλοια από τον Δεκέμβριο.

Οι ΗΠΑ θεωρούν πως η επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο θα οδηγήσει και άλλους «παίχτες» της ενεργειακής αγοράς να μειώσουν τις τιμές τους γεγονός που θα καλύψεις μέρος των ελλείψεων και θα μειώσει τα έσοδα της Μόσχας από τις εξαγωγές φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου υπογράμμισε ότι: «Πιστεύουμε πως αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να πλήξουμε τα έσοδα του  Πούτιν και να μειώσουμε παράλληλα τις παγκόσμιες ενεργειακές τιμές». «Θα ακούσουμε περισσότερα την Παρασκευή πώς θα λειτουργήσει αυτό, και δεν είμαστε μόνο εμείς — είναι επίσης μια συνεργασία με τους συμμάχους μας στην G-7».

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ηγέτες της G-7 τον Ιούνιο υποσχέθηκαν να εξετάσουν το σχέδιο του πλαφόν αλλά μέχρι στιγμής δεν είχαν υποστήριξη από άλλες χώρες πλην του Ηνωμένου Βασιλείου. «Πιστεύουμε ότι δεν είναι μόνο μια ιδέα που αξίζει να διερευνηθεί, είναι μια ιδέα που αξίζει να εφαρμοστεί και ανυπομονούμε να ακούσουμε τι λένε οι υπουργοί Οικονομικών στο τέλος της εβδομάδας», δήλωσε την Τετάρτη ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Η Βρετανία έχει ανακοινώσει ότι υποστηρίζει το σχέδιο, με τον βρετανό υπουργό Οικονομικών Ναντίμ Ζαχάουι να λέει ότι θα είναι «πιο αποτελεσματικό εάν υποστηριχθεί από τον ευρύτερο δυνατό συνασπισμό».

Tέλος, ορισμένοι έμποροι και αναλυτές της αγοράς πετρελαίου έχουν εκφράσει αμφιβολίες ότι ένα ανώτατο όριο τιμών θα λειτουργούσε καθώς η Ρωσία έχει βρει τρόπους να μεταφέρει το πετρέλαιο της στην Ασία χωρίς τη χρήση δυτικής ασφάλισης πλοίων. Η Μόσχα θα μπορούσε επίσης να σταματήσει εντελώς τις εξαγωγές πετρελαίου, οδηγώντας σε περαιτέρω άνοδο των τιμών της ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης