Ενέργεια

Γαλλία: Η EDF προχωρεί σε επανεκκίνηση όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων φέτος το χειμώνα

Γαλλία: Η EDF προχωρεί σε επανεκκίνηση όλων των πυρηνικών αντιδραστήρων φέτος το χειμώνα

Επί του παρόντος 32 από τους 56 αντιδραστήρες της EDF έχουν σταματήσει λόγω συντήρησης ή τεχνικών προβλημάτων

 

Η γαλλική κρατική εταιρεία κοινής ωφέλειας EDF θα επανεκκινήσει όλους τους πυρηνικούς αντιδραστήρες της - οι περισσότεροι από τους μισούς από τους οποίους είναι πλέον κλειστοί λόγω συντήρησης ή τεχνικών ζητημάτων - αυτό το χειμώνα, δήλωσε την Παρασκευή η υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας.

Ο Pannier-Runacher μίλησε αφού ο Πρόεδρος Emmanuel Macron πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για να εξετάσει την κατάσταση του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, να συντονίσει τις προσπάθειες για μείωση της κατανάλωσης και να προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που η χώρα αντιμετωπίσει έλλειψη.

"Η EDF έχει δεσμευτεί να επανεκκινήσει όλους τους αντιδραστήρες της για αυτόν τον χειμώνα", δήλωσε η Agnes Pannier-Runacher σε συνέντευξη Τύπου.

Είπε ότι επί του παρόντος 32 από τους 56 αντιδραστήρες της EDF έχουν σταματήσει λόγω συντήρησης ή τεχνικών προβλημάτων.


Σε ετοιμότητα

Ο Pannier-Runacher είπε ότι ένας μέγιστος αριθμός αντιδραστήρων είναι πλέον κλειστός για συντήρηση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα είναι έτοιμοι και διαθέσιμοι κατά τις περιόδους αιχμής ζήτησης αυτόν τον χειμώνα.

«Από τον Οκτώβριο, κάθε εβδομάδα νέοι αντιδραστήρες θα επανεκκινούν», είπε. «Θα παρακολουθήσουμε στενά με την EDF εκείνους τους αντιδραστήρες που έχουν κλείσει λόγω προβλημάτων διάβρωσης».

Οι τιμές της γαλλικής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν εκτοξευθεί σε ιστορικά υψηλά καθώς η αγορά φοβάται ότι η Γαλλία, κάποτε ο κορυφαίος εξαγωγέας ενέργειας της Ευρώπης, μπορεί να μην παράγει αρκετή πυρηνική ενέργεια αυτόν τον χειμώνα για να βοηθήσει τους ευρωπαίους γείτονες που αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το ρωσικό φυσικό αέριο και ίσως χρειαστεί ακόμη και να διανεμήσει ηλεκτρισμό για να καλύψει τις δικές της ανάγκες.

Η Pannier-Runacher είπε επίσης ότι οι γαλλικές εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου είναι επί του παρόντος γεμάτες κατά 92% και ενώ οι παραδόσεις ρωσικού αερίου βρίσκονται επί του παρόντος στο χαμηλότερο σημείο τους, δεν έχουν σταματήσει εντελώς.
«Η ενεργειακή κατάσταση είναι σοβαρή, αλλά έχουμε ενεργοποιήσει όλους τους μοχλούς για να ξεπεράσουμε τον χειμώνα», συμπλήρωσε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης