Τελευταία Νέα
Ενέργεια

FT: Γιατί ο φόρος στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» αφορά όλους τους κλάδους πλην του φυσικού αερίου στη Γερμανία

FT: Γιατί ο φόρος στα «ουρανοκατέβατα κέρδη» αφορά όλους τους κλάδους πλην του φυσικού αερίου στη Γερμανία
Όπως αναφέρουν οι FT, η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις draft proposals της Επιτροπής που βγήκαν την Πέμπτη 1/9

Το τρίτο πακέτο ελαφρύνσεων των Γερμανών πολιτών για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης , ύψους 65 δις ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση του καγκελάριου Olaf Scholz, ακολουθώντας τη συμβουλή των Βρυξελλών για παροχή βοήθειας σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να περιορίσει τα κέρδη των παραγωγών ενέργειας που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από αιολική, ηλιακή, βιομάζα, άνθρακα και πυρηνική ενέργεια και όχι από φυσικό αέριο. Παράλληλα, πρόκειται να χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να χρηματοδοτήσει ένα νέο πακέτο 65 δισ. ευρώ, προκειμένου να αμβλυνθεί το πλήγμα του εκτινασσόμενου πληθωρισμού και των υψηλότερων λογαριασμών ενέργειας.

Δηλαδή, το λεγόμενο windfall tax (φόρος στα ουρανοκατέβατα κέρδη) πάει σε όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας, πλην αυτών που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, οι οποίοι εξαιρούνται γιατί πληρώνουν ήδη αστρονομικές τιμές για την αγορά της πρώτης ύλης (Φ.Α.).

Όπως αναφέρουν οι FT, η απόφαση αυτή ευθυγραμμίζεται με τις draft proposals της Επιτροπής που βγήκαν την Πέμπτη 1/9.

Οι αποφάσεις της Γερμανικής Κυβέρνησης και οι οδηγίες της Ε.Ε., βρίσκονται σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτές της Ελληνικής Κυβέρνησης η οποία (για την προ του μηχανισμού περίοδο) πάει να βάλει φόρο μόνο στους παραγωγούς φυσικού αερίου

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με τα όσα είπε χθες (4/9) ο Γερμανός καγκελάριος, ο λόγος που επιβάλλει το εν λόγω μέτρο σε αυτές τις εταιρείες αποδίδεται στο γεγονός ότι είχαν παρουσιάσει «υπερβολικά κέρδη», καθώς η τιμή αγοράς της ηλεκτρικής ενέργειας καθοριζόταν από την τιμή του φυσικού αερίου.

Τα έσοδα από τον φόρο θα οδηγήσουν σε ένα «φρένο την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», επιτρέποντας στα νοικοκυριά να απολαμβάνουν έναν βασικό όγκο ηλεκτρικής ενέργειας σε μειωμένες τιμές, πρόσθεσε. «Η Γερμανία στέκεται ενωμένη σε μια δύσκολη στιγμή. Κανείς δεν θα μείνει πίσω», είπε ο Scholz.

Η κυβέρνηση του Scholz έχει δεχθεί πιέσεις να βοηθήσει τους Γερμανούς που ανησυχούν για το αυξανόμενο κόστος ζωής και την προοπτική πολύ υψηλότερων λογαριασμών φυσικού αερίου αυτόν τον χειμώνα. Μάλιστα, οι συγκεκριμένοι φόβοι εντάθηκαν το περασμένο σαββατοκύριακο, όπου έγινε γνωστή από τη Ρωσία η επ’ αόριστον διακοπή των αποστολών φυσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1. Η Gazprom, ο ελεγχόμενος από το Κρεμλίνο εξαγωγέας φυσικού αερίου, είπε ότι η αναστολή οφείλεται σε τεχνικό σφάλμα - μια δικαιολογία που αμφισβήτησε η γερμανική κυβέρνηση.

Η ευθυγράμμιση των μέτρων

Τα μέτρα του Scholz ευθυγραμμίστηκαν στενά με τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι Βρυξέλλες συνιστούν στα κράτη μέλη να επιβάλλουν μερίδιο από τα διογκωμένα κέρδη που παράγονται από ορισμένους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας για τη χρηματοδότηση μέτρων στήριξης για νοικοκυριά και εταιρείες. Επίσης, ο Scholz τόνισε ότι εάν η ΕΕ δεν εφαρμόσει αυτές τις πολιτικές «έγκαιρα», η Γερμανία θα προχωρήσει και θα μεταρρυθμίσει η ίδια την εθνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Tέλος, σημειώνεται ότι εκτός από τα μέτρα για την αντιμετώπιση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, η δέσμη μέτρων περιλαμβάνει πληθώρα άλλων μέτρων ανακούφισης, συμπεριλαμβανομένων εφάπαξ πληρωμών σε ευάλωτες ομάδες όπως οι συνταξιούχοι και οι φοιτητές, αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά, καθώς και μια επιδοτούμενη κατ’ αποκοπήν τιμή για τις δημόσιες μεταφορές.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης