Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Peskov: Τέλος το ρωσικό αέριο αν δεν αρθούν οι κυρώσεις

Peskov: Τέλος το ρωσικό αέριο αν δεν αρθούν οι κυρώσεις
«Τα προβλήματα προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου

H προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream 1 δεν θα ξαναρχίσει πλήρως μέχρι η Δύση να άρει τις κυρώσεις κατά της Μόσχας για την εισβολή της στην Ουκρανία, δήλωσε το Κρεμλίνο, σύμφωνα με τους Financial Times.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, υποστήριξε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε., του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά αποτελούν εμπόδιο για την παράδοση αερίου μέσω του βασικού αγωγού Nord Stream 1.

«Τα προβλήματα προέκυψαν λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι δυτικές χώρες εναντίον της χώρας μας και πολλών εταιρειών», είπε ο Peskov. «Δεν υπάρχουν άλλοι λόγοι που θα μπορούσαν να έχουν προκαλέσει αυτό το πρόβλημα στην άντλησης».

Οι δηλώσεις Peskov δεν δημιούργησαν ουσιώδη διαφοροποίηση στις τιμές του TTF που παραμένουν οριακά υψηλότερα από τα 270 ευρώ/MWh, που σημαίνει ότι περισσότερο ή λιγότερο η εξέλιξη αυτή έχει προεξοφληθεί.

Η διαμάχη

Σημειώνεται ότι η ΕΕ έχει ήδη ανακαλέσει ορισμένες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ρητά για να επιτρέψει την επισκευή των στροβίλων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι δεν υπάρχει τίποτα που να εμποδίζει την Gazprom να προμηθεύει την ήπειρο με φυσικό αέριο και κατηγόρησαν τη Ρωσία ότι «εξοπλίζει» τις εξαγωγές ενέργειας της.

Η Ρωσία εξακολουθεί να προμηθεύει αέριο την Ευρώπη μέσω αγωγών της ,αλλά ο Peskov ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί η συνεχιστεί αυτή η διαδικασία, έως ότου η Δύση άρει τις κυρώσεις. Κατηγόρησε τις δυτικές χώρες ότι προκαλούν «αναταραχή» αρνούμενοι τις νομικές εγγυήσεις της Gazprom ότι οι τουρμπίνες που στάλθηκαν για επισκευή θα επιστραφούν. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον προβληματισμό που γεννά αυτή η ενεργειακή συνθήκη στους πολίτες της ΕΕ. «Προφανώς η ζωή επιδεινώνεται για τους ανθρώπους, τους επιχειρηματίες και τις εταιρείες στην Ευρώπη. Οι απλοί πολίτες σε αυτές τις χώρες θα έχουν όλο και περισσότερες ερωτήσεις για τους ηγέτες τους» είπε.

 

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης