Ενέργεια

Ερντογάν: «H Ευρώπη θερίζει ό,τι έσπειρε» για την ενεργειακή κρίση

Ερντογάν: «H Ευρώπη θερίζει ό,τι έσπειρε» για την ενεργειακή κρίση
"Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αυτόν τον χειμώνα" δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία μειώνει τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη ως αντίποινα για τις κυρώσεις, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη «θερίζει ό,τι έσπειρε».

Οι φόβοι στην Ευρώπη έχουν αυξηθεί για έναν δυνητικά ζοφερό χειμώνα, αφού η Ρωσία ανακοίνωσε ότι κρατά κλειστό τον κύριο αγωγό φυσικού αερίου της προς τη Γερμανία.

Η Ρωσία διέκοψε επ' αόριστον τις ροές μέσω του αγωγού Nord Stream 1 και διέκοψε ή έκλεισε τις προμήθειες σε τρεις από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου της προς τα δυτικά από την έναρξη της εισβολής της στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου. Οι προμήθειες πετρελαίου έχουν επίσης ανακατευθυνθεί προς τα ανατολικά.

«Η Ευρώπη πράγματι θερίζει ό,τι έσπειρε», είπε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα την Τρίτη, προσθέτοντας ότι οι κυρώσεις ώθησαν τον Πούτιν σε αντίποινα χρησιμοποιώντας τις προμήθειες ενέργειας.

"Ο Πούτιν χρησιμοποιεί όλα τα μέσα και τα όπλα του και το πιο σημαντικό από αυτά είναι το φυσικό αέριο. Δυστυχώς -δεν θα το θέλαμε αυτό αλλά- μια τέτοια κατάσταση αναπτύσσεται στην Ευρώπη", είπε ο Ερντογάν.

"Πιστεύω ότι η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά προβλήματα αυτόν τον χειμώνα. Δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα", πρόσθεσε.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επιδίωξε να επιτύχει μια ισορροπία μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, επικρίνοντας τη ρωσική εισβολή και στέλνοντας όπλα στην Ουκρανία, ενώ αντιτίθεται στις δυτικές κυρώσεις και συνεχίζοντας το εμπόριο, τον τουρισμό και τις επενδύσεις με τη Ρωσία.

Η Τουρκία, η οποία έχει σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, είπε ότι η ένταξη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας θα έπληττε την ήδη τεταμένη οικονομία της και υποστήριξε ότι επικεντρώνεται στις προσπάθειες διαμεσολάβησης.

Η Μόσχα κατηγορεί τη διακοπή της συντήρησης του εξοπλισμού που προκαλείται από τις κυρώσεις της Δύσης για τη διακοπή της ροής φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1. Οι ευρωπαϊκές χώρες το αποκαλούν ανοησία, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι εξοπλίζει τις προμήθειες ενέργειας ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης