Εξοικονόμηση

Και ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα εξοικονόμησης - Πρώτος στόχος για το Δημόσιο η μείωση κατανάλωσης 10 -15%

Και ποινές για όσους δεν συμμορφώνονται με τα μέτρα εξοικονόμησης - Πρώτος στόχος για το Δημόσιο η μείωση κατανάλωσης 10 -15%

Καμπάνια ενημέρωσης και επιδοτήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης

 

Με στόχο τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας σε ποσοστό 10-15% η κυβέρνηση προχωρεί στη λήψη μέτρων υποχρεωτικής εξοικονόμησης στο δημόσιο τομέα, αλλά και σε καμπάνια ευαισθητοποίησης των πολιτών για τον περιορισμό της κατανάλωσης.

Πρόκειται για τις πρώτες κινήσεις αφού η έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο ενεργειακό σύστημα της Ευρώπης κάνει ορατό τον κίνδυνο υποχρεωτικών περικοπών στην παροχή ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Τα μέτρα που αφορούν τον δημόσιο τομέα θα ανακοινωθούν σήμερα το πρωί σε κοινή συνέντευξης Τύπου που θα δώσουν οι υπουργοί Εσωτερικών Μάκης Βορίδης και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.
Πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από τον περασμένο Ιούλιο έχει ανακοινωθεί πακέτο μέτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο και τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η εφαρμογή του οποίου μέχρι στιγμής είναι απογοητευτική καθώς καταγράφεται απροθυμία ακόμη και για τον ορισμό ενεργειακών υπευθύνων στα κτίρια του δημοσίου τομέα.

Έτσι οι σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται να περιλαμβάνουν ποινές για τις υπηρεσίες και κυρίως για τους Δήμους που δεν συμμορφώνονται.
Ενδεικτική είναι η σχετική δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος επισήμανε ότι η εξοικονόμηση ενέργειας στο Δημόσιο έχει ξεκινήσει να υλοποιείται, και δεν έχει προσδοκώμενα αποτελέσματα στα πρώτα στάδιά της.
«Θα υπάρξει ένταση των προσπαθειών, ώστε όλοι να συμβάλουν, για να μπορέσουμε πρώτα από όλα να οριοθετήσουμε και να ορίσουμε υπεύθυνους και μετά να κάνουμε εξοικονομήσεις», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι αν από κάποιο στάδιο και μετά δεν υπάρξουν απτά αποτελέσματα μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης από το Δημόσιο, τότε θα εφαρμοστούν αντικίνητρα.

Σύσταση

Σημειώνεται ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών ζήτησαν από τους δήμους περισσότερο από 10% εξοικονόμηση ενέργειας και μάλιστα συστήνουν στους ΟΤΑ να περιορίσουν τον χριστουγεννιάτικο φωτισμό και τον δημόσιο φωτισμό εκεί όπου δεν χρειάζεται. Επίσης, η σύσταση αφορά στην εξοικονόμηση ενέργειας από γυμναστήρια, κολυμβητήρια και κτιριακές υποδομές.

Παράλληλα σε συνάντηση που θα έχουν ΚΕΔΕ με Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών θα ανακοινωθεί το ποσοστό επιπλέον επιχορήγησης των δήμων, ώστε να κρατήσουν ζεστά τον χειμώνα τα σχολεία είτε συνδέονται στο δίκτυο φυσικού αερίου, είτε χρησιμοποιούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και καμπάνια ενημέρωσης των καταναλωτών προκειμένου να περιορίσουν την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. Μέσω της καμπάνιας αλλά και των επιδοτήσεων στο πετρέλαιο θέρμανσης θα επιδιωχθεί επίσης να ξαναλειτουργήσουν οι κεντρικές θερμάνσεις όπου υπάρχουν και παραμένουν ανενεργές αφού οι πολίτες τα προηγούμενα χρόνια στράφηκαν στα κλιματιστικά για να θερμάνουν τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να στηρίζονται στο πλαίσιο που θέτουν τα οικονομικά της χώρας.
Ο τελικός σχεδιασμός όσον αφορά και τα μέτρα στήριξης αναμένεται να ολοκληρωθεί τα επόμενα 24ωρο και πιθανότατα μετά την Παρασκευή, για να υπάρχει σαφής εικόνα και για το ποιες θα είναι οι τελικές αποφάσεις της ΕΕ όσον αφορά στην επιβολή πλαφόν ειδικά στην τιμή του φυσικού αερίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης