Ενέργεια

Τι εξετάζει η Κομισιόν για νέα benchmark στο LNG - Εσωτερικό draft πριν την Σύνοδο

Τι εξετάζει η Κομισιόν για νέα benchmark στο LNG - Εσωτερικό draft πριν την Σύνοδο
Οι επιλογές περιλαμβάνουν ξεχωριστά benchmark για τις εισαγωγές του LNG, τα οποία θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να επιβάλει πλαφόν στις εισαγωγές μέσω αγωγών
Σχετικά Άρθρα

Νέες επιλογές εξετάζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα πανευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς στο LNG, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας καθώς οι εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου μειώνονται.

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο τα όσα μεταδίδει το Montel, οι επιλογές περιλαμβάνουν ξεχωριστά benchmark για τις εισαγωγές του LNG, τα οποία θα επιτρέψουν στην Ε.Ε. να επιβάλει πλαφόν στις εισαγωγές LNG μέσω αγωγών.

Το ανώτατο όριο τιμής θα μπορεί να τίθεται από την τιμή εξισορρόπησης των διαχειριστών με περικοπές ή πλαφόν - όρια τιμής στα χρηματιστήρια.
Παράλληλα, τα νέα συμβόλαια θα ενθαρρύνουν τις  αναφορές  των τιμών εμπορευμάτων να γίνονται σε πιο βραχυπρόθεσμη βάση από τους αρμόδιους φορείς.

Στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης λύσης, επιλέγεται η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού κέντρου εκκαθάρισης που θα φιλοξενήσει μια πλατφόρμα εμπορίας για το LNG. Στόχος είναι η καλύτερη λειτουργία της χονδρικής αγοράς αερίου και η μείωση της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας.

Επιπλέον, η έσχατη λύση (last resort)  στο σενάριο της παντελούς έλλειψης φυσικού αερίου λόγω πλήρους περικοπής, είναι η εφαρμογή ενός μοντέλου με βάση (peg) τα συμβόλαια TTF, οριακά υψηλότερα από τα ασιατικά αντίστοιχα benchmark JKM.

Aυτό θα είναι το JKM + 1 ευρώ , ώστε να είναι μονίμως πιο ανταγωνιστική η Ευρώπη στα φορτία LNG έναντι της Ασίας.
Το έγγραφο επίσης αναφέρει ανάγκη για περισσότερη παροχή συμβουλών σε ρυθμιστικό επίπεδο, ώστε να μεγαλώσει η διαφάνεια στην αγορά του TTF.

Αυτό θα μπορούσε να επιτευχθεί με την ισχυροποίηση της της REMIT (Ρυθμιστικών Αρχών για την Χονδρική Αγορά και την Διαφάνεια).
Ο στόχος είναι να να αντληθούν στοιχεία από την εμπειρία των χρηματοοικονομικών αγορών στην Ευρώπη και να εισαχθούν στην ευρωπαϊκή ενεργειακή αγορά.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης