Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Γερμανία: Στο στόχαστρο ο Χάμπεκ καθώς οι εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές της ενέργειας

Γερμανία: Στο στόχαστρο ο Χάμπεκ καθώς οι εταιρείες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις τιμές της ενέργειας
Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα συνέβαλαν στην αύξηση κατά 26% των διαδικασιών αφερεγγυότητας στη Γερμανία τον Αύγουστο

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ αντιμετώπισε αντιδράσεις την Τετάρτη επειδή είπε ότι μπορούσε να φανταστεί τμήματα της οικονομίας να σταματoύν την παραγωγή λόγω των αυξανόμενων τιμών της ενέργειας που οι γερμανικές εταιρείες λένε ότι απειλούν την ύπαρξή τους σύμφωνα με το Reuters.

Ερωτηθείς εάν περίμενε ένα κύμα αφερεγγυότητας στο τέλος αυτού του χειμώνα λόγω των αυξανόμενων λογαριασμών ενέργειας των εταιρειών, ο Χάμπεκ είπε "Όχι. Μπορώ να φανταστώ ότι ορισμένες βιομηχανίες απλώς θα σταματήσουν να παράγουν προς το παρόν".
Η απάντηση, σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό ARD το βράδυ της Τρίτης, πυροδότησε κριτική στον υπουργό που είναι υπεύθυνος για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, με την εφημερίδα Bild να επιτίθεται στον Χάμπεκ αναφέροντας ότι «δεν έχει ιδέα για την οικονομία».

Ο Φρίντριχ Μερτς, ο ηγέτης της συντηρητικής αντιπολίτευσης, άδραξε επίσης την ευκαιρία για να επικρίνει τον Χάμπεκ, τον δεύτερο δημοφιλέστερο πολιτικό της Γερμανίας, λέγοντας ότι ο ίδιος και ο κυβερνών συνασπισμός του δεν έπαιρναν στα σοβαρά τα ζητήματα ενέργειας και οικονομίας.

«Θα μπορούσε κανείς να δει πόσο αβοήθητος είστε κύριε Χάμπεκ με αυτές τις ερωτήσεις χθες το βράδυ στη γερμανική τηλεόραση», είπε ο Μερτς στην Κάτω Βουλή του κοινοβουλίου.

Τα σχόλια του Χάμπεκ έρχονται καθώς οικονομολόγοι και βιομηχανικοί όμιλοι προειδοποιούν ότι η αύξηση των τιμών της ενέργειας δημιουργούν αυξανόμενο κίνδυνο για τις μεσαίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της Γερμανίας, οι οποίες αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας.

Αφού επωφελήθηκε από το φθηνό ρωσικό φυσικό αέριο για δεκαετίες, η γερμανική βιομηχανία αντιμετωπίζει κρίση καθώς η Ρωσία μειώνει τις προμήθειες, ωθώντας τους προμηθευτές ενέργειας να αγοράσουν αέριο σε αυξημένες τιμές της αγοράς και να μετακυλίσουν αυτό το κόστος στους καταναλωτές.

Το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος και τα σημεία συμφόρησης στην εφοδιαστική αλυσίδα συνέβαλαν στην αύξηση κατά 26% των διαδικασιών αφερεγγυότητας στη Γερμανία τον Αύγουστο, ανακοίνωσε την Τρίτη το οικονομικό ινστιτούτο IWH, προσθέτοντας ότι αναμένονται περισσότερες αφερεγγυότητες το φθινόπωρο.


Ανησυχία

Σε έρευνα της γερμανικής ένωσης βιομηχανίας BDI 593 εταιρειών, η οποία διεξήχθη από τα μέσα Αυγούστου έως τις αρχές Σεπτεμβρίου, περισσότερο από το ένα τρίτο δήλωσε ότι η ύπαρξή τους απειλείται λόγω της αύξησης των τιμών, από 23% τον Φεβρουάριο.

Περίπου το 58% θεώρησε την εκτίναξη των δαπανών ως σημαντική πρόκληση και σχεδόν το 25% σκέφτηκε ή ξεκίνησε στη διαδικασία μετεγκατάστασης μέρους της επιχείρησής του. Μία στις 10 εταιρείες είχε περιορίσει ή διέκοψε την παραγωγή λόγω της άνοδος των τιμών.

Ο βαυαρικός βιομηχανικός όμιλος vbw την Τετάρτη δήλωσε ότι ο δείκτης τιμών της ενέργειας είχε υπερδιπλασιαστεί σε ένα χρόνο έως τον Ιούλιο του 2022.

«Για όλο και περισσότερες βιομηχανίες, οι τιμές της ενέργειας γίνονται υπαρξιακό πρόβλημα», δήλωσε ο επικεφαλής της vbw Bertram Brossardt.

Το Βερολίνο ανακοίνωσε την Κυριακή ένα πακέτο βοήθειας 65 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τους πολίτες και τις εταιρείες να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες τιμές, αλλά ο επικεφαλής της BDI, Ζίγκφριντ Ρουσβουρμ, είπε ότι το πακέτο δεν ήταν αρκετό, καλώντας την κυβέρνηση να συγχρηματοδοτήσει τα τέλη του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας.

"Οι πολιτικοί πρέπει τώρα να αναλάβουν δράση για να αποτρέψουν τις χρεοκοπίες και περαιτέρω οικονομικές και κοινωνικές αναταραχές", δήλωσε ο Russwurm.

www.worldenergynews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης