Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Reuters: Η ΕΕ θα ανακτήσει τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών αντί για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Reuters: Η ΕΕ θα ανακτήσει τα κέρδη των ενεργειακών εταιρειών αντί για πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου

Οι χώρες συμφωνούν σε παρακράτηση των ουρανοκατέβατων κερδών και σε πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές φυσικού αερίου

 

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ ανέθεσαν την Παρασκευή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προχωρήσει με περιορισμό των εσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας εκτός φυσικού αερίου που επωφελούνται από την άνοδο των τιμών της ενέργειας, ενώ απομακρύνονται από τον περιορισμό των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου σύμφωνα με το Reuters.

Αναζητώντας τρόπους για να βοηθήσουν στην ενίσχυση των λογαριασμών για τους καταναλωτές, οι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προετοιμάσει και άλλα έκτακτα μέτρα, συμπεριλαμβανομένου ενός ευρύτερου ανώτατου ορίου τιμής του φυσικού αερίου που δεν στοχεύει συγκεκριμένα τη Ρωσία, σύμφωνα με σύνοψη της συνάντησης που δημοσίευσε η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Μόσχα θα περικόψει κάθε προσφορά προς την Ευρώπη εάν εφαρμοστεί ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό φυσικό αέριο.

Το σχέδιο της ΕΕ για τα ουρανοκατέβατα κέρδη, το οποίο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, θέλει τις κυβερνήσεις να αφαιρούν τα πλεονάζοντα υπερέσοδα από παραγωγούς ενέργειας που δεν έχουν φυσικό αέριο, οι οποίοι μπορούν επί του παρόντος να πουλήσουν την ισχύ τους σε αυξανόμενες τιμές που καθορίζονται από την τιμή του φυσικού αερίου και να χρησιμοποιούν τα χρήματα αυτά για να περιορίσουν τους λογαριασμούς των καταναλωτών.

Οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα πρέπει επίσης να καταβάλουν "εισφορά αλληλεγγύης", ανέφερε η περίληψη της συνεδρίασης.

«Τα μέτρα που συνέστησε η Επιτροπή, με τη λήψη ορισμένων από αυτά τα υπερβολικά κέρδη και την επιστροφή τους πίσω στα νοικοκυριά, είναι λογικά», δήλωσε την Παρασκευή ο Ιρλανδός υπουργός Περιβάλλοντος Eamon Ryan.

Η Επιτροπή αναμένεται να δημοσιεύσει λεπτομέρειες για τις προτάσεις την επόμενη εβδομάδα. Οι υπουργοί Ενέργειας ενδέχεται να πραγματοποιήσουν άλλη μια έκτακτη συνάντηση αργότερα αυτόν τον μήνα για να διαπραγματευτούν και να εγκρίνουν τα τελικά σχέδια, δήλωσαν στο Reuters δύο διπλωμάτες της ΕΕ.
«Όλοι βιάζονται να βρουν μια λύση», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Σουηδίας Khashayar Farmanbar.

Μια πρόταση για περιορισμό των τιμών του ρωσικού φυσικού αερίου δεν κέρδισε ευρεία υποστήριξη μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Διπλωμάτες της ΕΕ δήλωσαν ότι οι κυβερνήσεις είχαν υποστηρίξει σε γενικές γραμμές μια πρόταση της ΕΕ για παροχή ρευστότητας έκτακτης ανάγκης σε εταιρείες παραγωγής ενέργειας που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις ασφάλειας και ανέθεσαν στις Βρυξέλλες να σχεδιάσουν τέτοια μέτρα.

Η πρόταση της Κομισιόν

Οι Βρυξέλλες είχαν προτείνει να περιορίσει η ΕΕ την τιμή που πληρώνει για το ρωσικό φυσικό αέριο - μια ιδέα που υποστήριξαν τα κράτη της Βαλτικής που είπαν ότι θα στερούσε από τη Μόσχα μετρητά για να χρηματοδοτήσει στρατιωτική δράση στην Ουκρανία.

Ωστόσο, τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης που εξακολουθούν να λαμβάνουν κάποια ρωσικά καύσιμα φοβούνται ότι αυτό θα προκαλούσε πλήρη διακοπή. Χώρες συμπεριλαμβανομένου του Βελγίου είχαν αμφισβητήσει εάν ένα ανώτατο όριο θα είχε μεγάλο αντίκτυπο στη μείωση των τιμών όταν οι παραδόσεις από τη Μόσχα είναι τόσο χαμηλές.

«Αν επιβληθούν περιορισμοί στις τιμές αποκλειστικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, αυτό προφανώς θα οδηγούσε σε άμεση διακοπή της παροχής ρωσικού φυσικού αερίου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto.

Ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης της Ιταλίας Ρομπέρτο ​​Τσινγκολάνι δήλωσε ότι 15 κράτη της ΕΕ τάχθηκαν υπέρ ενός γενικευμένου ανώτατου ορίου τιμών σε όλες τις εισαγωγές φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία δεν συμπεριέλαβε γενικό ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου, σε έναν κατάλογο μέτρων που πρότεινε στις χώρες πριν από τη συνεδρίαση, προειδοποίησε ότι ο περιορισμός των τιμών του υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να διακινδυνεύσει τον εφοδιασμό σε άλλες αγορές, στερώντας από την Ευρώπη τα απαραίτητα καύσιμα.«Πρέπει να φροντίσουμε να μην θέσουμε σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού μας», είπε η Σίμσον.

Τα επόμενα βήματα

Οι παραδόσεις ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου μέσω των τριών κύριων οδών προς την Ευρώπη μειώθηκαν σχεδόν κατά 90% τους τελευταίους 12 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Η Μόσχα κατηγόρησε για τις περικοπές εφοδιασμού τεχνικά ζητήματα που προκαλούνται από τις κυρώσεις της Δύσης για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Όσον αφορά το σχέδιο για παρακράτηση του απροσδόκητου κέρδους, ένα προσχέδιο της επερχόμενης πρότασης της Επιτροπής, το οποίο είδε το Reuters, θα περιορίσει στα 200 ευρώ (202 $) ανά μεγαβατώρα τα έσοδα των αιολικών, πυρηνικών και γεννητριών άνθρακα.

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας καθορίζονται συνήθως από τα εργοστάσια φυσικού αερίου, επομένως το ανώτατο όριο θα αποσκοπούσε στη μείωση των υπερβολικών κερδών που πραγματοποιήθηκαν τους τελευταίους μήνες από αυτούς τους παραγωγούς που έχουν χαμηλότερο λειτουργικό κόστος αλλά εξακολουθούν να είναι σε θέση να πουλήσουν την ισχύ τους σε αυξανόμενες τιμές.

Η ιδέα των «μέτρων ρευστότητας έκτακτης ανάγκης» σε ολόκληρη την ΕΕ για να βοηθήσουν τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν αυξανόμενες απαιτήσεις ασφάλειας (margin calls) κέρδισε επίσης την υποστήριξη των υπουργών.

Η Φινλανδία και η Σουηδία έχουν ήδη προσφέρει δισεκατομμύρια δολάρια σε εγγυήσεις ρευστότητας σε εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη συμπίεση μετρητών και την χρεοκοπία των επιχειρήσεων.

Η VNG ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς ρωσικού φυσικού αερίου της Γερμανίας, ζήτησε την Παρασκευή από την κυβέρνηση βοήθεια για να παραμείνει στη ζωή, η τελευταία ευρωπαϊκή ενεργειακή εταιρεία που αναζητά κρατική υποστήριξη λόγω των περικοπών προμήθειας της Μόσχας.

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε την Παρασκευή ότι οι κυβερνήσεις και όχι οι κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να βοηθήσουν τις ενεργειακές εταιρείες.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης