Ενέργεια

Kλιμακωτές επιδοτήσεις με κίνητρα για εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος - Στο 1,35 ευρώ/λίτρο μπορεί να πέσει το πετρέλαιο θέρμανσης

Kλιμακωτές επιδοτήσεις με κίνητρα για εξοικονόμηση στους λογαριασμούς ρεύματος - Στο 1,35 ευρώ/λίτρο μπορεί να πέσει το πετρέλαιο θέρμανσης
Έρχεται έμμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης

Κλιμακωτή επιδότηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και οικονομικά κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τον διπλασιασμό των κονδυλίων του προγράμματος αντικατάστασης ενεργοβόρων συσκευών εντάσσονται στο νέο πακέτο μέτρων που θα ανακοινώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου προκειμένου να ισχύσουν από τον Οκτώβριο.
Όπως δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη τύπου που έδωσε στη ΔΕΘ, θα δοθούν κίνητρα στους πολίτες για να εξοικονομούν ενέργεια με στόχο όχι μόνο να συγκρατηθούν οι τιμές αλλά και να μειωθεί η κατανάλωση.

Τα μέτρα θα εξειδικευθούν εντός των επόμενων εβδομάδων είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι σε κάθε περίπτωση κάθε ελληνικό νοικοκυριό, ασχέτως κατανάλωσης, θα λάβει σημαντική στήριξη.
Όπως όλα δείχνουν το νέο σύστημα επιδοτήσεων στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας θα προβλέπει κλιμακωτές επιδοτήσεις. Αυτό σημαίνει για παράδειγμα ότι για τις πρώτες 150 KWh η επιδότηση θα είναι η υψηλότερη δυνατή και θα μειώνεται σταδιακά όσο αυξάνεται η κατανάλωση. Τα συγκεκριμένα όρια μετάβασης από το ένα επίπεδο επιδότησης στο αμέσως μικρότερο δεν έχουν προσδιοριστεί ακόμη καθώς θα εξαρτηθούν τόσο από τη μέση τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και από το ύψος των διαθέσιμων κονδυλίων.
 
Υπενθυμίζεται ότι με το προηγούμενο οριζόντιο σύστημα οι επιδοτήσεις του Αυγούστου ανήλθαν σε 1,1 δις ευρώ και του Σεπτεμβρίου σε 1,9 δις ευρώ. Από το συνολικό αυτό ποσό τα 300 εκατ. ευρώ για τον Αύγουστο και τα 700 εκατ ευρώ για τον Σεπτέμβριο προήλθαν από τον προϋπολογισμό. Πάντως ο μηχανισμός επιστροφής των υπερεσόδων των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, μέσω του οποίου χρηματοδοτούνται οι επιδοτήσεις, έχει εισφέρει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης τον Ιούλιο και τον Αύγουστο 1,5 δις ευρώ και το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου επιπλέον 250 εκατ. ευρώ.

Οι καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ περιπλέκουν το ζήτημα

Πέραν της κλιμακωτής επιδότησης αναλόγως της κατανάλωσης στο νέο πακέτο μέτρων θα συμπεριληφθούν και οικονομικά κίνητρα για μείωση της κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα λαμβάνουν επιπλέον επιδότηση εφόσον η κατανάλωσης τους είναι μειωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη περσυνή. Ωστόσο η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου είναι περίπλοκη καθώς οι καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται ανά τετράμηνο άρα η όποια αύξηση της επιδότησης λόγω μείωσης της κατανάλωσης θα πρέπει να γίνεται τέσσερις μήνες αργότερα και στο μεσοδιάστημα οι καταναλωτές θα πρέπει να πληρώνουν πολύ αυξημένους λογαριασμούς. Επίσης εκφράζονται αμφιβολίες για το κατά πόσο ο ΔΕΔΔΗΕ θα μπορέσει να ανταποκριθεί στους χρόνους προκειμένου να παράσχει τα αναγκαία ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης.

Σε ότι αφορά τις επιδοτήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου φαίνεται ότι τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. Όπως παραδέχθηκε ο ίδιος ο πρωθυπουργός «το μεγάλο πρόβλημα είναι το φυσικό αέριο», αφού οι τιμές έχουν δεκαπλασιαστεί. Πάντως μίλησε για «γενναία επιδότηση» που θα καλύπτεται τόσο από τις εταιρίες, όσο και από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε «η τιμή να είναι σχετικά λογική» χωρίς όμως να καλύπτεται το σύνολο της αύξησης.
Η ελληνική κυβέρνηση προσβλέπει και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις για την επιβολή πλαφόν στον δείκτη TTF και όχι μόνο στο ρωσικό αέριο. Πάντως ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε συγκρατημένος για το εάν τελικώς θα ληφθεί μια τέτοια απόφαση, την οποία ο ίδιος είχε προτείνει από τον περασμένο Μάρτιο. Χαρακτήρισε ωστόσο περίπου βέβαιο ότι η Κομισιόν θα εισηγηθεί και για τις υπόλοιπες χώρες ένα μηχανισμό παρεμφερή με τον ελληνικό σε ό,τι αφορά την επιστροφή των υπερεσόδων των παραγωγών ενέργειας.

Πως το πετρέλαιο θέρμανσης μπορεί να επανέλθει στο 1,35 ευρώ/λίτρο

Με στόχο τη μείωση κατά το δυνατόν της κατανάλωσης φυσικού αερίου από τα νοικοκυριά θα υπάρξουν κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης στις οικίες που υπάρχει η σχετική δυνατότητα.
Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για παρέμβαση «στην αντλία» ώστε να μειωθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να δοθεί έτσι κίνητρο για χρήση του συγκεκριμένου καυσίμου έναντι του φυσικού αερίου, καθώς και για αύξηση του επιδόματος θέρμανσης στα 300 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης ανήλθε σε 174 εκατ. ευρώ. Εφόσον δεν αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια για την παροχή του επιδόματος θέρμανσης η επιδότηση μπορεί να φθάσει και στην κάλυψη του 80% του πετρελαίου θέρμανσης. Ωστόσο όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει αλλαγή των κριτηρίων και ως εκ τούτου διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων. Έτσι εκτιμάται ότι το ύψος της επιδότησης θα είναι της τάξης του 40% και οι δικαιούχοι θα αυξηθούν κατά περίπου 360.000 φθάνοντας συνολικά στα 1.700.000 νοικοκυριά. Πρέπει να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο θέρμανσης σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα διατεθεί  στην αγορά με μειωμένο ειδικό φόρο κατανάλωσης στις 15 Οκτωβρίου έναντι 1,70 ευρώ το λίτρο.

Πάντως η αναφορά του πρωθυπουργού περί επιδότησης στην αντλία, ερμηνεύεται ως παροχή επιδότησης αντίστοιχης με αυτή που ισχύει στο πετρέλαιο κίνησης η οποία είναι 12 λεπτά το λίτρο και δίνεται στο διυλιστήριο.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η αντίστοιχη επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης θα είναι της τάξης των 20 λεπτών το λίτρο και μαζί με το επίδομα θέρμανσης μπορεί να μειώσει την τιμή του καυσίμου μέχρι και στο 1,35 ευρώ ανά λίτρο επαναφέροντας την τιμή στα επίπεδα του περασμένου Απριλίου. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της ΠΟΠΕΚ Γιώργος Ασμάτογλου πρόκειται για έμμεση μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Από την άλλη πλευρά το μέτρο της αντλίας  φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί καθώς οι 700.000 καταναλωτές (οικιακοί και εμπορικοί) που έχουν εγκαταστήσει καυστήρες φυσικού αερίου, δεν διαθέτουν την υποδομή καύσης πετρελαίου καθώς υποχρεούνταν να «ξηλώσουν» τους καυστήρες πετρελαίου. Το μέτρο θα μπορούσε να εφαρμοστεί μόνο στα διαμερίσματα μεγάλων πολυκατοικιών του κέντρου των μεγάλων πόλεων όπου τα προηγούμενα χρόνια της οικονομικής κρίσης είχαν στραφεί στη χρήση κλιματιστικών για θέρμανση. Εάν υπάρξουν κίνητρα για να επανέλθουν οι συγκεκριμένες πολυκατοικίες στη χρήση του πετρελαίου τότε μπορεί να γίνει μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρισμού και εμμέσως φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρισμού. Πάντως από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού δεν προκύπτει ότι αυτή είναι η σκέψη της κυβέρνησης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης