Ενέργεια

Οι υψηλές επιδοτήσεις φέρνουν κέρδη στους παρόχους τον Σεπτέμβριο - Που οδηγούν οι τιμές στην χονδρική

Οι υψηλές επιδοτήσεις φέρνουν κέρδη στους παρόχους τον Σεπτέμβριο - Που οδηγούν οι τιμές στην χονδρική
O τρέχων μήνας ωφελεί τους παρόχους, χωρίς να συνεπάγεται ότι αυτό θα επαναληφθεί
Προσωρινά "υπερκέρδη" της τάξης άνω των 200 ευρώ ανά μεγαβατώρα φέρνει ο Σεπτέμβριος για τις εταιρίες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος. Η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά διαμορφώνεται μέχρι σήμερα στα 457 ευρώ/μεγαβατώρα και το συνολικό κόστος για τις εταιρίες προμήθειας στα 565 ευρώ/μεγαβατώρα αφήνοντας ένα ποσοστό κέρδους της τάξης των 215 έως 235 ευρώ/μεγαβατώρα για τον βασικό προμηθευτή, τη ΔΕΗ που συγκεντρώνει πάνω από το 63% των καταναλωτών που τιμολόγησε τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου στα 788 ευρώ/μεγαβατώρα (έως 500 κιλοβατώρες) και 800 ευρώ/μεγαβατώρα (άνω των 500 κιλοβατώρων).

Αντίστοιχα μεγάλα περιθώρια κέρδους στην κατηγορία των μεγάλων παρόχων , Ptotergia (782,13 ευρώ) Hρων (750 ευρώ με έκπτωση συνέπειας 20%) , Elpedison (1080,4 ευρώ με έκπτωση 400 ευρώ/μεγαβατώρα, όπως και τις μεσαίες εταιρίες NRG (748 ευρώ/μεγαβατώρα , Vatt+Volt (784 ευρώ/μεγαβατώρα). Μικρότερα κέρδη θα έχουν εταιρίες όπως η Φυσικό Αέριο με τιμολόγιο στα 679 ευρώ/μεγαβατώρα και 659 ευρώ μετά την έκπτωση συνέπειας και τη ΖeniΘ με τιμολόγιο στα 687 ευρώ/μεγαβατώρα.

Τιμολογήσεις με βάση τις προβλέψεις

Το μέσο χονδρεμπορικό κόστος του Σεπτεμβρίου δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς, η οποία με αφορμή την εξέλιξη και τα κέρδη που δημιουργούνται επαναδιατυπώνει ενστάσεις ως προς τον μοντέλο της τιμολόγησης βάσει πρόβλεψης. Αυτό που έχει συμβεί το Σεπτέμβριο είναι ότι το κράτος διέθεσε υπέρμετρα κονδύλια για επιδοτήσεις προκειμένου να περιορίσει το κόστος για τους καταναλωτές στα 14-17 λεπτά/κιλοβατώρα όπως έχει δεσμευθεί, αυξάνοντας την επιδότηση στα 639 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 337 ευρώ του Αυγούστου. 
Από αυτά 200ευρώ/μεγαβατώρα περίπου θα καταλήξουν στα ταμεία των παρόχων , οι οποίοι κατήρτισαν τα τιμολόγιά τους βάσει υψηλότερων προβλέψεων, κάτι που όπως τονίζουν δεν συνέβαινε με το προηγούμενο μοντέλο της εκ των υστέρων τιμολόγησης βάση της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Η πλευρά του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αντιστρατεύεται την επιχειρηματολογία των παρόχων και υπερασπίζεται το νέο μοντέλο τιμολόγησης τονίζοντας ότι τα όποια υπερκέρδη δεν μπορεί να φανούν σε ορίζοντα μήνα, αφού ο προηγούμενος ή ο επόμενος μπορεί να προκαλέσει ζημίες και ότι σε κάθε περίπτωση ένα διαπιστωθούν στους ισολογισμούς θα φορολογηθούν και θα επιστρέψουν στην κατανάλωση.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης