Ενέργεια

Von der Leyen: Τι θα περιέχει η αυριανή της (14/9) ομιλία - Περικοπή ζήτησης, εισφορές, ρευστότητα

Von der Leyen: Τι θα περιέχει η αυριανή της (14/9) ομιλία - Περικοπή ζήτησης, εισφορές, ρευστότητα
Για να προχωρήσει η διαδικασία, θα απαιτηθεί συμφωνία από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ
Σχετικά Άρθρα

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται αύριο (14/9) η ομιλία της πρόεδρου της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την λήψη των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης.

Σύμφωνα με το Montel, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα προτείνει τον περιορισμό των υπερβολικών εσόδων των εταιρειών που παράγουν ενέργεια από άλλες πηγές εκτός του φυσικού αερίου μέσω ενός ορίου στην τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ο λιγνίτης ή η πυρηνική ενέργεια.

Επίσης, σε αυτά περιλαμβάνονται οι δεσμευτικές περικοπές για τη μείωση της συνολικής κατανάλωσης και η στήριξη της ρευστότητας της αγοράς ως μέρος των αναγκαίων προσπαθειών για την αντιμετώπιση των εκτοξευόμενων τιμών της ενέργειας.

Η Πρόεδρος συνέστησε μια «έκτακτη και προσωρινή» εισφορά στις εταιρείες των βιομηχανιών πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και διυλιστηρίων με βάση τα επιπλέον κέρδη τους, έτσι ώστε να βοηθήσουν τις κυβερνήσεις να στηρίξουν τους ευάλωτους καταναλωτές ενέργειας.

Οι αντιρρήσεις

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ υποστήριξαν ρητά την περασμένη βδομάδα το ανώτατο όριο εσόδων ηλεκτρικής ενέργειας, συντόνισαν τις περικοπές της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ και μέτρα για τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Ζήτησαν ένα πιθανό ανώτατο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, συνοδευόμενο από αρκετές διχογνωμίες.

Οι υπουργοί ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει τη σύσταση ώστε να γίνει αποδεκτή από περισσότερες εθνικές κυβερνήσεις της ΕΕ. Η Τσεχία, η οποία κατέχει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ελπίζει να οδηγήσει τους υπουργούς να συμφωνήσουν συγκεκριμένα έκτακτα μέτρα με την EC έως τα τέλη Σεπτεμβρίου.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης