Ενέργεια

Επιστολή Παρόχων προς Σκρέκα εκφράζει την ανησυχία για την κλιμακωτή τιμολόγηση και το bonus εξοικονόμησης

Επιστολή Παρόχων προς Σκρέκα εκφράζει την ανησυχία για την κλιμακωτή τιμολόγηση και το bonus εξοικονόμησης
Η αγορά αμφισβητεί τη ρεαλιστικότητα του μέτρου στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών δεδομένου ότι δεν διαθέτουν έξυπνους μετρητές

Έντονη είναι η ανησυχια των προμηθευτών ρεύματος για τις νέες αλλαγές που θα φέρει η κλιμακωτή τιμολόγηση και η σύνδεση των επιδοτήσεων με την κατανάλωση και την εξοικονόμηση ενέργειας. Οι ανησυχίες συνδέονται κυρίως με την πολυπλοκότητα και την δυνατότητα εφαρμογής τους στο σύντομο διάστημα που απομένει μέχρι την 1η Οκτωβρίου που θα τεθούν σε εφαρμογή, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες.

Οι εταιρίες προμήθειας δεν έχουν καμία ενημέρωση μέχρι στιγμής για το νέο τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων , κάτι που έχει προκαλέσει ενόχληση, αφού όπως τονίζουν εκπρόσωποι του κλάδου θα πρέπει να προσαρμόσουν τα λογισμικά τους αντίστοιχα, κάτι που απαιτεί χρόνο. Ακόμη μεγαλύτερη πολυπλοκότητα βλέπουν στην εφαρμογή του μέτρου ενισχυμένης επιδότησης στη περίπτωση που κάποιος μειώσει την μηνιαία κατανάλωση του κατά 15% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Η αγορά αμφισβητεί τη ρεαλιστικότητα του μέτρου στην περίπτωση των οικιακών καταναλωτών δεδομένου ότι δεν διαθέτουν έξυπνους μετρητές. Η σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα , όπως σχολιάζουν, μόνο ετεροχρονισμένα μπορεί να γίνει αφού ο ΔΕΔΔΗΕ καταμετρά την κατανάλωση στο τετράμηνο.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν επίσης ότι δεν είναι ασφαλές κριτήριο για το βαθμό εξοικονόμησης η σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα της προηγούμενης χρονιάς κι αυτό γιατί η οικιακή κατανάλωση διαφοροποιείται σημαντικά από τις καιρικές συνθήκες, λόγω της χρήσης κλιματιστικών για θέρμανση και ψύξη.

Για παράδειγμα , εάν ο Νοέμβριος πέρυσι ήταν ένας ήπιος μήνας από άποψη θερμοκρασιών και φέτος δεν είναι τότε ένας καταναλωτής θα εμφανίζεται να έχει αυξημένη κατανάλωση και το αντίστροφο ,δηκτης όμως που δεν είναι αντιπροσωπευτικός της εξοικονόμησης.
Οι ανησυχίες της αγοράς αποτυπώνονται και σε επιστολή που απέστειλε χθες ο ΕΣΠΕΝ στο υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρεκα.
Στην επιστολή, ο ΕΣΠΕΝ επισημαίνει την πολυπλοκότητα και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας ως προς την υλοποίηση του νέου σχήματος επιδοτήσεων εντός του εξαιρετικά περιορισμένου προβλεπόμενου χρόνου και δηλώνει ότι οι εταιρίες είναι πρόθυμες να συνδράμουν για την αποτελεσματική εφαρμογή του.

Αναλυτικά η επιστολή του ΕΣΠΕΝ προς τον Κ.Σκρέκα

Με την παρούσα επιστολή, ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας ΕΣΠΕΝ επιθυμεί να τοποθετηθεί αναφορικά με τον προσφάτως εξαγγελθέντα νέο μηχανισμό κρατικών επιδοτήσεων ηλεκτρικής ενέργειας που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από τον προσεχή Οκτώβριο, στα πλαίσια του οποίου: (α) η οικονομική ενίσχυση ανά καταναλωτή θα καθορίζεται κλιμακωτά βάσει του ύψους της κατανάλωσης του και της καταναλωτικής κατηγορίας στην οποία θα εντάσσεται σύμφωνα με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά του νοικοκυριού ή της επιχείρησης του, και (β) θα παρέχεται επιπρόσθετη ενίσχυση σε περίπτωση σημαντικής μείωσης της κατανάλωσης έναντι της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου έτους.

Λαμβάνοντας υπόψη την αντικειμενική πολυπλοκότητα και τον υψηλό βαθμό δυσκολίας ως προς την υλοποίηση του νέου σχήματος εντός του -εξαιρετικά περιορισμένου- προβλεπόμενου χρονικού διαστήματος, ο Σύνδεσμος μας καθώς και τα Μέλη του είναι στη διάθεση σας προκειμένου να συνδράμουν στον κατά το δυνατόν ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του νέου μηχανισμού, θέτοντας προς αξιολόγηση σειρά παραμέτρων και πραγματικών δεδομένων που άπτονται της υφιστάμενης λειτουργίας της αγοράς προμήθειας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι ο νέος μηχανισμός θα μπορεί να εφαρμοστεί εγκαίρως και απρόσκοπτα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, προς όφελος των καταναλωτών.

Κατά τον σχεδιασμό του νέου μηχανισμού είναι κρίσιμο να αξιολογηθεί τόσο η διαθεσιμότητα των απαραίτητων δεδομένων για τον επακριβή μηνιαίο καθορισμό του ύψους της επιδότησης ανά καταναλωτή, όσο και οι πραγματικοί περιορισμοί που τίθενται ως προς τον χρόνο υλοποίησης των απαραίτητων προσαρμογών στα πληροφοριακά συστήματα των προμηθευτών, ενόψει της εξαγγελθείσας έναρξης εφαρμογής του νέου μηχανισμού τον προσεχή Οκτώβριο.

Στο πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να συμβάλουμε ουσιωδώς στον ταχύτερο και αποτελεσματικότερο σχεδιασμό του νέου μηχανισμού προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτός θα μπορεί εν τοις πράγμασι να εφαρμοστεί εγκαίρως και απρόσκοπτα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, και παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε συνεργασία κρίνετε ότι θα μπορούσε να συνδράμει το έργο σας στην κατεύθυνση αυτή.

www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης